Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bartyová vyradila Šarapovovú a čaká ju suverénna Kvitová. Krutý koniec Kerberovej

Česká tenistka Petra Kvitová si tretíkrát v kariére a prvýkrát po siedmich rokoch zahrá štvrťfinále grandslamového turnaja Australian Open.

20.01.2019 06:23 , aktualizované: 16:23
Angelique Kerber Foto: ,
Angelique Kerber opúšťa kurt po prehre s Danielle Collinsovou.
debata (10)

Ôsma nasadená Kvitová v osemfinále hranom v melbournskej aréne Roda Lavera deklasovala sedemnásťročnú Američanku Amandu Anisimovovú 6:2 a 6:1.

„Začala som skvele brejkom, vďaka tomu som sa uvoľnila a odohrala výborne celý zápas. Snažím sa pokračovať vo výkonoch zo Sydney a užívam si čas na kurte,“ povedala dvojnásobná víťazka Wimbledonu v rozhovore cestou do šatní.

Na Australian Open si zahrala štvrťfinále prvýkrát v roku 2011 a naposledy o rok neskôr, keď sa dostala ešte o kolo ďalej. O to sa teraz pokúsi v pondelok proti domácej Ashleigh Bartyovej.

Petra Kvitová oslavuje postup do štvrťfinále... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Petra Kvitová Petra Kvitová oslavuje postup do štvrťfinále Australian Open.

Turnajová pätnástka Bartyová mala oveľa viac práce so skúsenou Ruskou Mariou Šarapovovou /30./. Šampiónku z roku 2008 zdolala po tuhom boji za 2:22 h 4:6, 6:1, 6:4.

Dvadsaťdvaročná Bartyová po prvý raz v kariére postúpila do štvrťfinále na niektorom z podujatí „veľkej štvorky“. Stala sa zároveň prvou Austrálčankou s účasťou v najlepšej osmičke na domácom grandslamovom vrchole od roku 2009, keď sa to podarilo Jelene Dokičovej.

Bartyová viedla nad Šarapovovou v treťom sete už 4:0, ale 31-ročná ruská držiteľka kompletného „grandslamu“ sa dotiahla na 4:5. V koncovke potrebovala Austrálčanka na prekonanie odporu Rusky štyri mečbaly, ten posledný premenila triumfálne esom.

„Ona je veľká šampiónka. Vedela, som, že to len tak ľahko nevzdá. Verila som však svojej hre a vytrvala až do konca,“ povedala Bartyová v prvom interview na kurte. V súboji s dvojnásobnou wimbledonskou šampiónkou Kvitovou rozhodne nebude favoritka.

Maria Šarapovová gratuluje Ashleigh Bartyovej k... Foto: Reuters, LUCY NICHOLSON
Maria Šarapovová Maria Šarapovová gratuluje Ashleigh Bartyovej k postupu.

Vzájomná bilancia 3:0 je na strane českej ľaváčky. Zatiaľ naposledy sa stretli nedávno vo finále turnaja v Sydney, kde Kvitová zvíťazila tesne 1:6, 7:5, 7:6 (3). „Pokúsim sa nadviazať na výkon zo Sydney. V tejto fáze turnaja už treba dať do toho, čo sa dá, a všetko je možné,“ dodala Bartyová.

„Vynaložila som veľké úsilie, aby som sa vrátila späť. Bolo to veľmi ťažké, ale verila som si. Pred pár dňami som odohrala skvelý zápas proti Caroline Wozniackej. Dúfam, že svoju zbierku grandslamových titulov by som mohla ešte rozšíriť,“ vyhlásila ruská hráčka.

Nemecká tenistka Angelique Kerberová prehrala s nenasadenou Danielle Collinsovou z USA prekvapujúco hladko 0:6 a 2:6. Dvadsaťpäťročná Američanka vyradila v Melbourne trojnásobnú grandslamovú šampiónku pri svojom debute v hlavnej časti turnaja za 56 minút.

Trojnásobná grandslamová šampiónka Kerberová zaostala vo víťazných úderoch 6–29. Dvadsaťpäťročná Collinsová (35 v rebríčku WTA) dosiaľ nikdy nebola na turnaji „veľkej štvorky“ ďalej ako v 1. kole. Jej zápasová bilancia pred AO 2019 bola 0–5.

„Pred týmto turnajom som nevyhrala žiadny zápas na takomto veľkom podujatí, ale vedela som, že už to príde. Dúfam, že ich bude stále pribúdať. Hrala som bez strachu, chcela som zo seba vydať to najlepšie a príliš som nad tým nechcela nerozmýšľať,“ citovala Collinsovú agentúra AP.

„Hrala jeden zo svojich najlepších zápasov. Všetko jej vychádzalo. Ja som sa cítila dobre, no dnes to nebol môj deň. Danielle triafala údery presne k čiaram. Snažila som sa dostať do rytmu, ale nešlo mi to i keď som skúšala všetko. Nepohybovala som sa dobre a moje podanie ma nepodržalo tak, ako v predchádzajúcich dueloch,“ povedala Kerberová.

Collinsová sa vo štvrťfinále stretne s taktiež nenasadenou Anastasiou Pavľučenkovovou z Ruska. Štyridsiataštvrtá hráčka svetového rebríčka si v záverečnom nedeľňajšom zápase poradila s päťkou turnaja Sloane Stephensovou z USA v troch setoch 6:7 (3), 6:3 a 6:3. Duel trval vyše dva a pol hodiny a skončil sa až v pondelok v skorých ranných hodinách miestneho času.

Ženy – dvojhra – osemfinále:
Petra Kvitová (8-ČR) – Amanda Anisimovová (USA) 6:2, 6:1, Ashleigh Bartyová (15-Austr.) – Maria Šarapovová (30-Rus.) 4:6, 6:1, 6:4, Danielle Collinsová (USA) – Angelique Kerberová (2-Nem.) 6:0, 6:2, Anastasia Pavľučenkovová (Rus.) – Sloane Stephensová (5-USA) 6:7 (3), 6:3, 6:3.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová #Australian Open #Angelique Kerberová