Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič našiel víťazné ja. Kto ho v Melbourne zastaví?

Traja tenisoví titani - Novak Djokovič, Roger Federer a Rafael Nadal - v rôznych častiach turnajového pavúka. A medzi nimi roztrúsených množstvo vážnych nástrah s nálepkou nenasadený. To všetko za asistencie horúcich, neraz až neznesiteľných lúčov v Melbourne.

12.01.2019 08:28
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič pred Australian Open potešil deti.
debata (2)

Je to pre Australian Open dostatočná zápletka? Odpoveď nám dajú najbližšie dva týždne. Prvé grandslamové podujatie sezóny odštartuje v noci z nedele na pondelok.

Keď si odborníci mali vybrať najväčšieho favorita blížiaceho sa turnaja, nezaváhal nikto. Je to Novak Djokovič. Srb, ktorý v uplynulej sezóne ukázal dve tváre – najprv pochmúrnu, keď sa mu v prvej polovici roka absolútne nedarilo – potom aj víťaznú. Rodák z Belehradu ovládol Wimbledon i US Open a podľa expertov dnes niet tenisovej sily, ktorá by mu zabránila predĺžiť víťaznú šnúru.

Djokovič vs. Federer až vo finále

Z posledných trinástich ročníkov tlieskalo publikum v Melbourne – až na dve výnimky – iba dvom šampiónom: šesťkrát Djokovičovi, päť trofejí má doma Federer. Bývalý skvelý deblista Patrick McEnroe nepredpokladá, že sa na tejto štatistike niečo zmení. Myslí si, že rovnakí hráči sa predstavia aj vo finále turnaja.

„Titul si odnesie jeden z nich dvoch. Ak by som si mal staviť, potom na Djokoviča. Hrá vo veľkom štýle,“ nadchýňal sa menej slávny z bratskej dvojice McEnroeovcov.

O tom, že na Australian Open sa vo finále môžu stretnúť Djokovič s Federerom, rozhodol štvrtkový žreb. Švajčiar sa ocitol v spodnej časti pavúka spolu so Španielom Nadalom. Ale keďže ten bol v uplynulých mesiacoch viac zranený ako zdravý a nad jeho formou visí veľký otáznik, v prípadnom semifinále by bol favoritom 20-násobný grandslamový šampión.

Obhajca titulu Roger Federer počas žrebu... Foto: Reuters, KIM KYUNG-HOON
Roger Federer Obhajca titulu Roger Federer počas žrebu Australian Open.

„Jednoznačne Djokovič,“ prezradila svoj tip legendárna Chris Evertová. „Našiel svoje víťazné ja a vrátil sa tam, kam patrí – na pozíciu číslo 1 v rebríčku ATP,“ zdôraznila pre ESPN.

Legendy sa nepatrí odpisovať, Federera obzvlášť. Tridsaťsedemročný Bazilejčan to dokázal počas uplynulých dvoch ročníkov, keď v Melbourne triumfoval. Evertová si však myslí, že vo vzájomnej konfrontácii s Djokovičom bude Švajčiara predsa len brzdiť vek.

„Viem, že je stále fit, ale roky nezastavíš. Ak by počas najbližších dvoch týždňov odohral pár päťsetových súbojov, neviem – neviem, v akom stave by bol pred finále,“ naznačila obavy. „Ak môže Djokoviča niekto zastaviť, tak potom je to iba sám Novak,“ dodala.

Predchádzajúce vyhlásenia síce vyznievajú voči Federerovi príliš kruto, ale takou je aj nedávna vzájomná štatistika oboch velikánov. Po posledných štyroch meraniach síl sa zakaždým tešil zverenec Mariána Vajdu – v roku 2016 dokonca v semifinále Australian Open.

Nenasadené hviezdy

Znamená to však, že Djokovič má niečo isté? Ale kdeže. Minulý týždeň predsa v katarskej Dauhe prehral so Španielom Bautistom-Agutom.

Rafael Nadal na tréningu pred začiatkom... Foto: Reuters, KIM KYUNG-HOON
Rafael Nadal Rafael Nadal na tréningu pred začiatkom Australian Open.

A ešte jeden dôvod, prečo podujatie v Melbourne Parku môže deň čo deň prekvapiť. V pozícii nenasadených pricestovalo do Austrálie hneď niekoľko dlhoročných hviezd. Hráčov, ktorí Djokovičovi a Federerovi pripravili počas kariéry nejedno sklamanie.

Stan Wawrinka (59. v rebríčku ATP), Andy Murray (230.), ktorý včera oznámil, že Wimbledon bude zrejme jeho posledný turnaj v kariére, Nick Kyrgios (51.), Joe-Wilfiried Tsonga (177.), Tomáš Berdych (57.) alebo aj Jack Sock (105.). Inak povedané – 160 miliónov amerických dolárov zarobených počas kariéry. Vizitka, ktorá okrem tučnej peňaženky ukazuje aj na nedávnu kvalitu týchto hráčov. A čo ak si niektorí z nich na kurte zaspomína na lepšie časy?

A teraz, čo hovoria stávkové kancelárie…

Tak, ako odborníci, aj bookmakeri jednoznačne favorizujú Djokoviča. Na víťazstvo Srba vypísali kurz 2,1, na Federera 5,5. Veria aj Nadalovi (7,5), ale aj víťazovi novembrového Turnaja majstrov v Londýne – Alexandrovi Zverevovi (9,5).

Na jediného Slováka v mužskom pavúku – Martina Kližana – je kurz 350.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Novak Djokovič