Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Prestížne ocenenia. Vajda je Trénerom roka ATP, Djokovič dostane dve trofeje

Slovák Marián Vajda získal ocenenie pre Trénera roka Asociácie tenisových profesionálov (ATP). Zvíťazil v hlasovaní trénerských kolegov po tom, ako v apríli obnovil spoluprácu s Novakom Djokovičom a srbského zverenca doviedol k grandslamovým titulom vo Wimbledone a na US Open, ako aj k postu svetovej jednotky. Djokovič si vyslúžil cenu Comeback roka.

09.11.2018 12:33 , aktualizované: 13:03
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič sa teší z triumfu na US Open. Vpravo jeho slovenský tréner Marián Vajda.
debata (7)

Päťdesiattriročný Vajda sa stal tretím držiteľom trénerskej pocty v histórii. Jej vyhlasovanie zaviedli iba v roku 2016, keď ocenili Švéda Magnusa Normana za prácu so Švajčiarom Stanom Wawrinkom. Vlani ju dostal Neville Godwin z Juhoafrickej republiky, kouč svojho krajana Kevina Andersona.

Tandem Vajda, Djokovič sa po ročnej prestávke opätovne zišiel na turnaji v Monte Carle. Okrem rozšírenia grandslamovej zbierky na štrnásť prvenstiev sa Djokovič radoval aj z trofejí na podujatiach ATP World Tour Masters 1000 v Cincinnati a Šanghaji. Na čelo svetového rebríčka vo dvojhre sa vrátil v pondelok po takmer dvoch rokoch.

Stal sa iba druhým hráčom v histórii, ktorý sa v priebehu sezóny prepracoval z tretej svetovej desiatky až na vrchol rebríčka. Pred osemnástimi rokmi sa rovnaký kúsok podaril Rusovi Maratovi Safinovi. Djokovič sa po skončení Australian Open podrobil operácii lakťa a na okruh ATP sa vrátil v apríli. Po obnovení spolupráce s Vajdom išla jeho forma rapídne nahor a od tenistov dostal najviac hlasov v kategórii Comeback roka.

Djokovič dostane aj trofej pre koncoročnú svetovú jednotku, ceny sa budú odovzdávať na piatkovom galavečere pred štartom Turnaja majstrov v Londýne. Od Wimbledonu má zápasovú bilanciu 31–2, vďaka triumfu v Cincinnati dosiahol kariérny úspech Golden Masters – stal sa prvým hráčom so všetkými deviatimi titulmi na úrovni Masters 1000.

Novak Djokovič dostane aj cenu pre koncoročnú... Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
Novak Djokovič Novak Djokovič dostane aj cenu pre koncoročnú svetovú jednotku.

Líder rebríčka bol aj na konci rokov 2011, 2012, 2014 a 2015, v tomto ohľade je na druhom mieste histórie spoločne s Jimmym Connorsom a Rogerom Federerom. Rekordér Pete Sampras končil rok na vedúcej pozícii šesťkrát.

Z čela už Djokoviča nikto nemôže zosadiť, pretože Rafael Nadal sa odhlásil z podujatia. Španiela si hráči vybrali ako nositeľa Ocenenia Stefana Edberga za športový prístup. Švajčiar Federer uspel v ankete o najobľúbenejšieho tenistu medzi fanúšikmi po šestnásty raz za sebou.

ATP tradične udelila aj dva špeciálne honory: Humanitárnu cenu Arthura Asha získal Španiel Tommy Robredo a mediálnu Cenu Rona Bookmana bývalá víťazka Roland Garros a dnes televízna komentátorka Sue Barkerová.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ATP #Novak Djokovič #Marián Vajda