Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vedení skvelým Kližanom. Slováci postúpili do svetovej skupiny DP

Unavení, ale šťastní. Keď si v sobotu večer po stretnutí Davisovho pohára medzi Slovenskom a Bieloruskom (3:1) sadlo pätnásť mužov za veľký stôl, štrnásti z nich mali veľký úsmev na tvárach.

27.10.2018 15:34 , aktualizované: 28.10.2018 13:57
Kližan Foto: ,
Radosť Martina Kližana po víťaznom zápase.
debata (24)

Jeden však skrýval aj obrovské dojatie. Bol presne v strede a spolu s Martinom Kližanom má najväčšiu zásluhu na postupe do svetovej skupiny.

Viac ako finále

Kapitána tímu Dominika Hrbatého vrátil tento veľký úspech v bohatých spomienkach viac ako o dekádu späť, keď ešte slovenský tím patril medzi absolútnu tenisovú špičku.

„Keď som začínal s týmto tímom, mal som tajné želanie dostať sa hneď prvý rok do svetovej skupiny. Môj sen sa splnil. Také emócie ako dnes som nemal ani vo finále proti Chorvátom. Vtedy som si išiel svoje, nevnímal som okolie a koncentroval som sa na zápasy. Dnes som to prežíval oveľa intenzívnejšie,“ porovnal Hrbatý uplynulú sobotu a nezabudnuteľný rok 2005.

Oči sa mu leskli, ich kútiky sa červenali, chvíľami pokrivená tvár akoby chcela plakať a vypustiť nahromadené emócie do sveta. „Ľudia videli iba to, čo sa deje na kurte, my však vieme, čo všetko sme museli urobiť pre tento úspech. Sú to nádherné pocity, chalani si takýto výsledok zaslúžili. Som hrdý na to, že môžem byť lídrom tohto tímu,“ prezradil niekdajší 12. hráč renkingu ATP.

Slovenská postupová radosť v Davisovom pohári Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Slovenskí tenisti sa tešia z postupu medzi...

Rozdielový Kližan

Pochválil tímovú jednotku Kližana za suverénne výkony, deblistu Filipa Poláška za to, ako zvládol návrat do reprezentácie po troch rokoch, hráčov, ktorí nezasiahli do boja, za veľkú podporu, nezabudol na lekárov, masérov – bola to veľká oslava tímu.

„Martin potvrdil, že je rozdielový hráč. Je veľký profesionál, za posledné obdobie sa neuveriteľne zmenil, do zápasov ide so zdravou drzosťou a voči mnohým súperom má rešpekt, čo mu pomáha k stabilným výkonom. Využíva svoje skúsenosti na to, aby sa vedel namotivovať a pripraviť. Vedel, že má obrovskú šancu uhrať posledný bod,“ zamyslel sa slovenský kapitán.

Hrbatému vyšiel risk so slovenskou jednotkou. Kližana na úvod rozhodujúceho dňa nasadil do štvorhry, kde jeho zverenci nemali nič isté. Na opačnej strane kurtu stál skúsený deblista Max Mirnyj. Po trojsetovej dráme mal 29-ročný Bratislavčan iba necelú polhodinu na to, aby sa pripravil na súboj tímových jednotiek. No zvládol aj ten – proti Jegorovi Gerasimovovi získal tretí, rozhodujúci bod.

„Kližan mentálne dozrel a stále má obrovský potenciál. Mať takého hráča v Davisovom pohári je skvelé, dá sa na neho spoľahnúť,“ povedal Hrbatý, ktorý Kližana viedol celú uplynulú sezónu. V nasledujúcej by sa vraj slovenskí fanúšikovia mohli od 46. hráča sveta dočkať veľkých vecí.

„Povedal som mu, že svoj potenciál ešte ani zďaleka nevyužil. Takto by mal hrávať pravidelne na všetkých turnajoch. Verím, že na budúci rok sa mu bude dariť ešte viac,“ vyslovil motivujúce slová 40-ročný tréner.

Davis Cup: Slovensko - Bielorusko Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Pár Martin Kližan, Filip Polášek si tľapká so...

Kanada či Kazachstan

Už čoskoro sa slovenskí tenisti dozvedia, s kým budú bojovať o záverečný turnaj Davisovho pohára. Na začiatku februára buď privítajú silných Kanaďanov, alebo pocestujú za nevyspytateľnými Kazachmi.

„Sú to prijateľní súperi. Kanada má síce veľké mená, ale na úvod roka doma na antuke by sme ich zbrane dokázali eliminovať. Predsa len, sú to chlapci, ktorí vyrastali na rýchlom betóne. A Kazaši? Rebríčkovo sú slabší, no tentoraz by mali domácu výhodu. V každom prípade môžeme postúpiť cez oboch súperov,“ verí Hrbatý.

Finále tímovej súťaže sa bude hrať prvýkrát na jednom mieste. Na budúci rok v novembri si to národné tenisové družstvá rozdajú v Madride.

„Tento tím môže niečo ukázať aj vo svetovej skupine, veď už máme troch hráčov v najlepšej svetovej stovke. Minimálne sa môžu dostať na finálový turnaj. A tam to bude už lotéria, lebo pri systéme dva singlové zápasy a jedna štvorhra môže šalátovú misu vyhrať ktokoľvek,“ dodáva.

Stretnutie o postup do svetovej skupiny Davisovho pohára

SLOVENSKO – Bielorusko 3:1

  • Martin Kližan – Alexander Zgirovskij 6:1, 6:4
  • Norbert GOMBOS – Jegor Gerasimov 6:3, 4:6, 4:6
  • Filip Polášek, Kližan – Max Mirnyj, Andrej Vasilevskij 6:7 (5), 6:4, 6:3
  • Martin Kližan – Jegor Gerasimov 6:4, 6:3

Mečíř: Domino dobre prevzal kapitánsku štafetu

Postup medzi svetovú daviscupovú elitu si nenechal ujsť ani Miloslav Mečíř, ktorý bol až do jesene 2017 kapitán slovenského tenisového tímu. Po triumfe nad Bieloruskom v bratislavskom NTC (3:1) spokojne skonštatoval, že žezlo odovzdal tomu pravému.

„Domino Hrbatý dobre prevzal kapitánsku štafetu. V hľadisku som sa predsa len cítil uvoľnenejšie ako na lavičke. Radosť je podobná, aj na tribúne to človek prežíva, no má menej stresov, ako keď musí chlapcov pripraviť na zápas a zorganizovať celý daviscupový týždeň,“ priznal Mečíř.

Olympijský šampión vo dvojhre zo Soulu 1988 si najviac zgustol na štvorhre.

„Deblový zápas mal svetové parametre. Martin Kližan s Filipom Poláškom držali s Bielorusmi krok. Prvý set síce tesne prehrali, no v druhom ich brejkli a dostali sa na koňa. Nebolo to ľahké, veď za Bielorusko nastúpil Max Mirnyj, ktorý bol v minulosti svetovou deblovou jednotkou. V singli Martin Kližan ukázal, že je kvalitný hráč, ktorý dokáže súpera naháňať na kurte, meniť rytmus a taktiku. Podal poctivý výkon,“ pochvaľoval si Mečíř.

(tasr)

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár #slovenskí tenisti