Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vystrájala aj v minulosti. Serena teraz delí tenisový svet na mužov a ženy

Teraz už vieme, prečo je Serena Williamsová najlepšou hráčkou všetkých čias a stále vyhráva. Prehrávať skrátka nevie.

12.09.2018 10:02
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová po finále US Open.
debata (1)

Tak by mohol znieť vtip na adresu hviezdnej Američanky, ktorá premenila sobotňajšie finále US Open s Naomi Osakovou na netenisovú frašku.

Po vtipe zvyčajne nasleduje smiech. Po tomto však nepríde – lebo emócie, ktoré vzplanuli na centrálnom kurte vo Flushing Meadows, stále nevychladli. Jedna strana sa hnevá na druhú, lebo rozhodca Carlos Ramos vraj 36-ročnú šampiónku potopil, tá druhá zasa obviňuje legendu z hysterického správania sa, ktoré na kurte nemá čo hľadať.

Hviezdy stoja za sebou

Aj keď pravda spravidla býva niekde uprostred, tentoraz nik zo svojej neupustí. Nepovolené koučovanie, rozbitá raketa, ale aj nálepky „zlodej a klamár“ tak zostávajú medzi obomi tábormi. Aj preto tohtoročné ženské finále v médiách totálne zatienilo to mužské. Dokonca až tak, že sa k nemu po veľkom triumfe musel vyjadriť aj Novak Djokovič.

„Nie možno, ale rozhodca určite zmenil vývoj ženského finále. Príliš do neho zasiahol,“ uviedol Srb na tlačovej konferencii po zápase proti Juanovi Martínovi del Potrovi. „Jeho zapojenie sa nebolo potrebné v takom rozsahu,“ dodal 31-ročný tenista na adresu skúseného portugalského rozhodcu z empajru.

Sporné rozhodnutia však otvorili aj niekoľko nových tém. Keď Serena na pozápasovej tlačovke obvinila rozhodcu zo sexizmu, vyslúžila si potlesk. A od tej chvíle spustila lavínu obvinení a podozrení, že arbitri sú voči výstupom mužov oveľa benevolentnejší. Na údajnú nerovnosť oboch pohlaví poukázal aj šéf WTA, Steve Simon. Apeloval aj na to, aby tenisoví rozhodcovia pri trestaní emócií neuplatňovali odlišný meter u mužov a žien. Navrhol tiež, aby bolo koučovanie povolené na všetkých turnajoch.

Frustrovaná Serena, víťazná Naomi Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Serena Williamsová sa háda s rozhodcom Carlosom...

„So všetkými by sa malo zaobchádzať rovnako. Nemám pocit, že to bol sobotňajší prípad,“ uviedol Simon.

Zatiaľ čo Djokovič bol pri hodnotení rozhodcu Ramosa jednoznačný, po otázke na rovnosť mužov a žien pri vyjadrovaní hnevu tomu už bolo inak. Rodák z Belehradu odmietol bližšie komentovať postoj šéfa WTA Simona. „Nevidím to rovnako ako pán Simon. Je ťažké generalizovať veci na základe jednej skúsenosti,“ dodal.

Na stranu Williamsovej sa postavila aj šampiónka Roland Garros z roku 1976 Sue Barkerová, ktorá momentálne pracuje pre televíziu BBC. „Sedela som viackrát na kurte a videla som urážať rozhodcu od mužov, ktorí nedostali žiadne varovanie. Trest straty celého gemu obral divákov o možné pokračovanie zápasu v treťom sete. Tenis v sobotu prehral,“ povedala niekdajšia trojka svetového rebríčka.

Ramos má však aj zástancov. Podľa Medzinárodnej tenisovej federácie postupoval správne. „Riadil sa podľa pravidiel. Vždy konal profesionálne a bezúhonne. Aj v tomto stretnutí postupoval v súlade s platnými normami,“ citovala agentúra AP vyhlásenie riadiaceho orgánu svetového tenisu.

Williamsová napokon zaplatila pokutu. Jej správanie ju vyšlo na 17-tisíc amerických dolárov. Čo je to proti šeku, ktorý zinkasovala za účasť vo finále? Američanka si z New Yorku odviezla 1,85 milióna USD.

Nie prvý prešľap

Ale pozor. Aj keď Williamsová má v zbierke 23 grandslamových titulov a ľudia si zvyknú športové vzory neraz idealizovať, rodáčka zo Saginaw v štáte Michigan už má za sebou nejeden prešľap. Napríklad aj na US Open.

V roku 2009 si vyslúžila rekordnú pokutu 82 500 dolárov za urážku čiarovej rozhodkyne Šino Curubučiovej v semifinálovom dueli proti Kim Clijstersovej. Serena údajne kričala, že ju zabije. K spornej situácii prišlo za stavu 5:6 a 15:30 v druhom sete, keď Williamsovej zahlásili pri druhom servise prešľap. Za nešportové správanie ju potrestali stratou fiftínu a Belgičanka následne postúpila do finále.

Do konfliktu sa dostala aj v roku 2011 v neúspešnom finále proti Samanthe Stosurovej. Na začiatku druhého setu pri brejkbale súperky po forhende zvýskla – come on. Empajrová rozhodkyňa Eva Asdarakiová však usúdila, že Stosurová sa v momente výkriku ešte snažila dobehnúť loptičku a výmena nebola ukončená. Fiftín prisúdila Austrálčanke, čo Williamsová neuniesla a zasypala Asdarakiovú spŕškou urážok. Tá jej následne udelila napomínanie za porušenie kódexu správania sa.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #US Open 2018