Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bývalý rozhodca: Serena bola pod tlakom. Ale ak niekto zlyhal, tak ona

Martin Babík (44) dvadsať rokov dohliadal na dodržiavanie tenisových pravidiel. Dnes je psychológ a tak rozumie aj správaniu Sereny Williamsovej počas ženského finále US Open. Američanka bola podľa neho pod obrovským tlakom.

11.09.2018 18:02
APTOPIX US Open Tennis Serena Foto: ,
Serena Williamsová sa háda s Carlosom Ramosom.
debata (26)

„Je po materskej, hrala vo finále grandslamu na domácej pôde a proti sebe mala 20-ročné dievča, ktoré ju odrazu cvičilo – to je náročná situácia aj pre skúsenú hráčku,“ hovorí.

Rozmýšľali ste nad tým, ako by ste sa zachovali na mieste empajrového rozhodcu?

Zrejme by som nevaroval Serenu pre koučing od trénera Patricka Muratoglua.

Bola to chyba?

Nie, skôr by mi chýbala odvaha. No Carlos Ramos je pán rozhodca. Veľký pán rozhodca. Absolútna špička. Podľa pravidiel je akákoľvek komunikácia medzi trénerom a hráčom považovaná za koučing. V tomto prípade nie je podstatné, či Serena jeho gestá vnímala.

A čo odobratie fiftínu a následne aj gemu? Nebolo príliš prísne?

Za rozbitie rakety nasledovalo druhé varovanie a zákonite aj stratu jedného bodu. Rovnako aj jej emočný výbuch si zaslúžil trest. Z rozhodcovského hľadiska nespravil Ramos žiadnu chybu.

Jedna vec sú pravidlá, druhou je ich duch. Urobil rozhodca všetko pre to, aby doviedol zápas do pokojného konca?

Vraví sa, že najlepší je taký arbiter, ktorý má autoritu, ale počas celého duelu ho nie je vôbec vidieť. Avšak Serena bola pod enormným tlakom a prvé varovanie akoby uvoľnilo ventil. Je po materskej, hrala vo finále grandslamu na domácej pôde a proti sebe mala 20-ročné dievča, ktoré ju odrazu cvičilo – to je náročná situácia aj pre skúsenú hráčku. Jednoznačne bola v úzkych.

Takže to bolo jej zlyhanie?

Áno, nezvládla emócie. Ale okrem toho, že som bývalý rozhodca, som aj psychológ. Dokážem sa vcítiť do kože Ramosa, ktorý nič nespravil a aj tak to schytal zo všetkých strán. Zároveň chápem aj hráčku, ktorá je pod tlakom a zrazu má pocit, že dostala nespravodlivý tres­t.

Ako ju vnímajú rozhodcovia? Je to problémová tenistka?

Málokedy sa dostáva do úzkych. Grandslamovými turnajmi zvyčajne prechádza ako nôž maslom, prvé starosti má zväčša až vo finále. Tlak, s ktorým sa stretla v sobotu večer, až tak nepozná. U mužov to je iné, tam v mnohých zápasoch rozhodujú dve či tri loptičky, hráči sa neraz dostávajú do hraničných situácií. Aj tí najlepší.

Spomenuli ste mužov. Serena, ale aj mnoho iných tenistiek namieta, že voči ním sú rozhodcovia benevolentnejší. Súhlasíte?

Nemyslím si to. Spájanie ženského finále s témou rovnosti pohlaví je veľký omyl. Rozhodca je tam na to, aby posúdil, či je niečo v súlade s pravidlami, alebo nie je. Muži hrajú neraz päťsetové zápasy, k extrémnym situáciám môže dôjsť v každom z nich. U žien to tak nie je, s podobným tlakom sa často nestretávajú. Žiaľ, keď sa tak potom stane, je z toho veľký humbuk.

Takže u Ramosa by s takýmto správaním nepochodil trebárs ani Novak Djokovič?

Absolútne. Dokonca si spomínam na prípad, keď dal varovanie aj jemu za nedodržanie časového limitu. Nie je veľa rozhodcov, ktorí sú emočne tak zrelí ako Ramos.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #US Open 2018 #Martin Babík