Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Favoritke dovolila len šesť gemov. Osaková senzačne ovládla US Open

Malo to byť jedno veľké finále, súboj dvoch generácií. Na jednej strane najlepšia hráčka všetkých čias - Serena Williamsová. Na opačnej akoby jej pohľad do zrkadla. Do minulosti, keď slávna Američanka začínala s tenisom. Lebo Naomi Osaková ju útočným prejavom nemálo pripomína.

08.09.2018 23:47
US Open Tenis Osaková Foto: ,
Naomi Osaková s víťaznou trofejou.
debata (39)

Vyvrcholenie ženskej časti turnaja US Open sa však zvrhlo. Finále, v ktorom Osaková vyhrala 6:2, 6:4, pokazila domáca hviezda.

Nevinná i rázna

Najprv absolútna dominancia 20-ročnej Japonky, potom jedno nepovolené gesto v hľadisku, trest a vresk.

Čo sa v aréne Arthura Asha dialo?

Veľa. Osaková hrala od začiatku proti svojmu vzoru životný zápas. Preháňala ho zo strany na stranu, zasypávala spŕškou nekompromisných úderov. Ak medzi výmenami pôsobila nevinne, tak počas nich bojovne i agresívne.

Keď sa 36-ročná Serena snažila v 1. sete odvrátiť blížiacu sa prehru, jej francúzsky tréner Patrick Mouratoglou posunkami naznačoval, ako by sa jej to mohlo podariť. Na turnajoch veľkej štvorky je však koučovanie z hľadiska zakázané. Williamsová preto dostala od rozhodcu Carlosa Ramosa napomenutie. Dvadsaťtrinásobnej grandslamovej šampiónke viac nebolo treba.

Frustrovaná Serena, víťazná Naomi Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Serena Williamsová sa háda s rozhodcom Carlosom...

„Radšej by som prehrala, ako by som mala vyhrať podvodom,“ kričala na Portugalčana. To bol však iba začiatok. Serena síce v úvode 2. setu súperku brejkla, tá jej to však už o pár minút odplatila. Američanka nezvládla silné emócie a raketu roztrieskala o zem. Pravidlá hovoria jasne – za druhé nešportové správanie nasleduje penalizácia. „Dlhujete mi ospravedlnenie,“ neustále opakovala pod empajrom.

Nezaslúžené bučanie

Keď sa nedarí, na vine sú všetci ostatní. Williamsová sa od tej chvíle viac nesústredila na hru, ani na súperku. Ale na hlavného rozhodcu Ramosa. Keď mu za stavu 3:4 povedala, že je klamár a podvodník, nasledoval ďalší trest.

Tentoraz to už nebol iba fiftín, ale celý gem. Nepomohol jej ani nárek pred supervízorom, ktorého si privolala na kurt. Jej prehra už bola neodvrátiteľná.

Keď Osaková premenila prvý grandslamový mečbal v kariére, vôbec sa neradovala. Atmosféra v hľadisku bola napätá, Američania akoby novú a zaslúženú šampiónku neprijali.

„Viem, že ste všetci fandili Serene. Je mi ľúto, že to takto dopadlo,“ ospravedlnila sa evidentne sklamaná Japonka. Nevraživosť, ktorú sama rozdúchala, sa potom Williamsová snažila upokojiť:

„Toto je jej moment. Prosím, prestaňte bučať, pretože ona si to nezaslúži. Ja si to nezaslúžim. Ľudia na kurte si to tiež nezaslúžia.“

Pochopiteľne, zápas mal dozvuky aj v útrobách štadióna. Na tlačovej konferencii sa Serena k incidentu vrátila a jej slová sa ihneď šírili po sociálnych sieťach. Rozhodcu Ramosa obvinila zo sexizmu.

„Brala som to ako sexistickú poznámku. Nikdy neobral o gem mužov, ktorí mu povedali, že je zlodej. A to naňho kričali mnoho iných vecí,“ posťažovala sa kalifornská rodáčka.

„A ja som tu preto, aby som bojovala za práva a rovnosť žien,“ povedala.

Za poznámku si vyslúžila potlesk už v konferenčnej miestnosti. „Cítim, že sa s tým musím popasovať, aby sa ďalšie tenistky, ktoré prídu po mne, nemuseli báť dať najavo emócie a ukázať, že sú silnými ženami,“ dodala.

Smutná šou Sereny

Osaková si za zaslúžený triumf neužívala. Emócie ňou lomcovali dokonca aj na pozápasovej tlačovke. Williamsovú považuje za svoj veľký idol, preto si pri otázke, či by nebolo od jej súperky vhodné ospravedlnenie, opäť skryla plačúcu tvár do dlaní.

„Keď vstupujem na kurt, cítim sa ako iná osoba. Nie som vtedy fanúšik Sereny. Som len tenistka, ktorá hrá zápas proti ďalšej tenistke. Ale keď ma po zápase objala, opäť som sa cítila ako malé dieťa,“ opísala svoje pocity.

O sobotňajšom finále sa bude diskutovať ešte niekoľko týždňov. Nemecký denník Bild ho označil za najemotívnejšie, aké sa kedy v New Yorku hralo. Španielska Marca však bola oveľa kritickejšia: „Bola to smutná šou Sereny a hlavného rozhodcu vo finále US Open.“

Škoda. Posledný ženský zápas na tohtoročnom US Open si zaslúžil iný koniec. Viac žiary nad jeho veľkou víťazkou a menej nad urazenou legendou.

Agentúrny článok sme nahradili autorským materiálom z dielne Pravda ©

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Naomi Osaková #US Open 2018