Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je pod nepoznaným tlakom. Zopakuje nová Serena vlaňajší triumf?

Pasovali ju za novú Serenu Williamsovú. Jej cesta do špičky však bola poriadne komplikovaná.

27.08.2018 21:08
Sloane Stephensová Foto: ,
September 2017. Sloane Stephensová sa teší z nečakaného triumfu na US Open.
debata (1)

Keď devätnásťročná nádej amerického tenisu Sloane Stephensová v roku 2013 postúpila do semifinále Australian Open – vo štvrťfinále šokujúco zdolala práve mladšiu zo sestier Williamsových – zdalo sa, že ju čaká raketová kariéra.

Šesťkrát za sebou sa prebojovala na grandslamoch minimálne do štvrtého kola a posunula sa na 11. priečku v rebríčku WTA. Na prienik do top ten však čakala viac než päť rokov.

Momentálne je svetovou trojkou a na US Open obhajuje vlaňajší primát. Vo Flushing Meadows má ideálnu príležitosť potvrdiť, že sa definitívne zaradila medzi hlavné hviezdy ženského okruhu. „Cítim veľký tlak. Mnoho stresu, ktorý súvisí s nálepkou obhajkyňa titulu. Pokúsim sa s ním vyrovnať a hrať svoj najlepší tenis. Je to pre mňa úplne nová skúsenosť,“ priznáva sympatická 25-ročná rodáčka z Floridy.

„Snažím sa denno-denne zlepšovať. Chcem vyhrávať turnaje a stúpať na rebríčku. Momentálne sú predo mnou už len dva schodíky,“ dodáva s úsmevom pre The Guardian.

Sloane Stephensová. Foto: SITA/AP, Michel Euler
France Tennis French Open Sloane Stephensová.

Jej vlaňajšia spanilá jazda záverečným grandslamovým turnajom prišla sčista-jasna. Po olympiáde v Riu 2016 musela vyriešiť dlhšie trvajúce problémy s nohou. Únavová zlomenina ju mala pôvodne odstaviť na pár mesiacov, no nakoniec musela aj pod nôž a vynechala dlhých 11 mesiacov.

V auguste, mesiac pred US Open, jej patrila až 957. priečka. Postupne sa rozohrala a vďaka chránenému renkingu rýchlo stúpala nahor. Na US Open figurovala medzi nasadenými a po dvoch týždňoch sa stala najnižšie postavenou hráčkou, ktorá triumfovala vo Flushing Meadows.

„Je to neskutočné. Presne 23. januára som podstúpila operáciu a ak by mi niekto povedal, že v tejto sezóne triumfujem na US Open, označila by som to za nemožné. Mám teda za sebou dlhú a náročnú púť, všetko som to zvládla aj zásluhou môjho skvelého tímu a rodiny,“ vyhlásila pred rokom.

Aj po najväčšej výhre v kariére sa presvedčila, že udržať sa hore nie je vôbec jednoduché. Po triumfe nad kamarátkou Madison Keysovou prehrala nasledujúcich osem zápasov, vrátane prvého kola na Australian Open. Tam ju však sužovalo bolestivé koleno.

Svoj potenciál znova naplno využila v marci v Miami, kde vyhrala. Následne sa na Roland Garros prebojovala do finále. Vo Wimbledone však znova stroskotala už v prvom kole – na Vekičovej, hoci bojovala o post svetovej jednotky.

„Odkedy som jedenásť mesiacov nemohla hrať tenis, užívam si každý jeden týždeň na dvorcoch. Hoci sa mi po US Open nedarilo, prehrávala som a ľudia mi prestávali veriť, stále som bola pozitívne nastavená. Nemôžete predsa uspieť na každom turnaji,“ vravela po triumfe v Miami.

Momentálne je v centre pozornosti minimálne tak ako Serena. Dokáže zopakovať vlaňajší triumf alebo aspoň tohtoročné finále z Roland Garros? Prvá prekážka, Ruska Jevgenija Rodinová sa jej do cesty postaví v noci na utorok.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Sloane Stephensová