Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nádej či cesta do pekla? Nový Davis Cup rozdelil tenistov

Súťaž národných tenisových tímov, ktorú sme dlhých 118 rokov poznali pod názvom Davisov pohár, mení šat. Alebo inak: obal s názvom zostáva, obsah bude nový - moderný, napínavý, hviezdny a štedrý... Ale - podľa mnohých - bez duše.

26.08.2018 12:09
Davis Cup, Francúzi Foto: ,
Radosť Francúzov, úradujúcich víťazov Davisovho pohára.
debata (2)

Čo nás teda od budúcej sezóny čaká?

Tenisová revolúcia

Namiesto štvorkolového formátu zápasov na domácej pôde jedného z tímov budú Davis Cup tvoriť iba dve fázy. V prvej odohrá 24 mužstiev kvalifikáciu podľa zaužívaného systému doma/vonku, pričom víťazi postúpia ďalej. Druhou bude finálový turnaj pre 12 kvalifikovaných tímov, štyroch semifinalistov z predchádzajúceho roka a dva tímy na pozvanie.

Tomu sa vraví tenisová revolúcia.

Pred samotným finále, ktoré sa bude hrať v novembri počas jedného týždňa na jednom mieste, mužstvá rozdelia do šiestich skupín po troch. Víťazi a dva najlepšie tímy z druhých miest postúpia do štvrťfinále, od ktorého sa už bude hrať vyraďovacím spôsobom. Zápasy budú pozostávať z dvoch dvojhier a jednej štvorhry. A teraz pozor: na päťsetové drámy, ktoré neraz vošli do dejín, zabudnite. Po novom sa budú hrať maximálne tri sety.

Prečo k takýmto dramatickým zmenám vôbec došlo?

Štedrý Gerard Piqué

Lebo „starý“ Davis Cup podľa jeho organizátorov strácal lesk, vyhýbali sa mu hviezdy a nakoniec aj to najdôležitejšie – financie.

Keď za zmeny zahlasovali viac ako dve tretiny delegátov, slávny futbalový obranca z FC Barcelona Gerard Piqué si tľapol so svojimi spolupracovníkmi. Investičná skupina Kosmos, v ktorej má tento Španiel svoj podiel, totiž sľúbila, že do tenisového kolotoča vloží počas 25 rokov tri miliardy dolárov.

Gerard Piqué. Foto: Reuters, ALBERT GEA
Gerard Piqué Gerard Piqué.

Na jednej strane spokojnosť, na druhej obrovské rozčarovanie. Zmeny, od ktorých si funkcionári veľa sľubujú, zasa podľa iných túto tradičnú súťaž zabijú.

"Strieľajú si zo seba, keď si myslia, že špičkoví hráči budú hrať celý týždeň na konci sezóny?“ napísal ironicky na Twitteri bývalý wimbledonský víťaz Pat Cash.

Austrália, ako jeden z najväčších tenisových národov, sa postavila proti zmenám. Rovnako Česi, ktorí šalátovú misu vyhrali v rokoch 2012 a 2013. „Cítim nekonečný smútok – v tejto chvíli zomrel Davis Cup. Bola to poprava za bieleho dňa v priamom prenose. Odchádza jedna obrovská legenda ako dôsledok nekonečnej hlúposti a chamtivosti ľudí túžiacich po moci a peniazoch,“ povedal vo veľmi emotívnom rozhovore pre ČTK šéf českého tenisového zväzu Ivo Kaderka.

Radek Štěpánek tiež skritizoval nový formát... Foto: SITA/AP, VIT SIMANEK
Radek Štěpánek Radek Štěpánek tiež skritizoval nový formát Davisovho pohára.

„Bolo to trojdňové vymývanie mozgov, ktoré som nikde nezažil – zohrané ako bábkové divadlo a veľká šou. Chýbali mi už len dievčatá v krojoch na alegorických vozoch,“ dodal. Jeho krajan, ktorý len nedávno ukončil aktívnu kariéru – Radek Štěpánek – bol rovnako ostrý: „Okamžite by som hlasoval za to, aby sa súťaž prestala volať Davis Cup. Pretože ten zavraždili.“

Náhrobný kameň

Ozývali sa predovšetkým bývalí hráči. Aj niekdajší slovenský daviscupový reprezentant Karol Kučera. Na svojom facebooku postupne zdieľal odmietavé reakcie bývalých súperov Marca Rosetta a Magnusa Larssona a nakoniec zverejnil obrázok s náhrobným kameňom, na ktorom je napísané: „Tu odpočíva Davisov pohár (1900 – 2018)“.

Roger Federer prijal chystané novinky s rozpakmi. Aj preto, že nápad nevzišiel z dielne hráčov. Dvadsaťnásobný grandslamový šampión, ktorý v prvej polovici kariéry pravidelne hájil švajčiarske farby a v roku 2014 dokonca pomohol Helvétom k vytúženému triumfu, uviedol: „Som smutný. Davis Cup už nikdy nebude to, čo predtým.“

Slávny Davisov pohár prejde revolučnými zmenami. Foto: Reuters, Jason Cairnduff
Davisov pohár Slávny Davisov pohár prejde revolučnými zmenami.

V roku 2017 triumfovali v nadnárodnej súťaži tenisových družstiev Francúzi. Na ceste za víťazstvom však ani raz nenarazili na hráča z elitnej štyridsiatky renkingu ATP. Aj to svedčí o tom, že Davisov pohár v posledných rokoch hviezdy nelákal. Zatiaľ čo francúzsky zväzový šéf Bernard Giudicelli za nový formát zahlasoval, jeho hrajúca jednotka sa voči nemu ostro ohradila. „Páni z ITF, ste hanbou tohto športu,“ vyhlásil Lucas Pouille. A to nie je všetko – 24-ročný rodák zo severného Francúzska nový Davis Cup hrať nebude. Presnejšie – nechce.

Hroziaci zánik?

Ak sa zdá, že hlasovanie vrazilo klin medzi hráčov a funkcionárov, nie je to úplne tak. Nájdu sa totiž aj takí, ktorým nový formát vonia. Napríklad Novak Djokovič a Rafael Nadal. Za zmeny by zahlasoval aj slovenský kapitán Dominik Hrbatý. „Nový formát síce nie je ideálny, ale ak by tento návrh neprešiel, mohlo by sa stať, že turnaj by zanikol. Dôležitá bola jeho záchrana,“ zamyslel sa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár