Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rýchle nohy, silná myseľ. Nadal neporušil železné pravidlo

Španielsky tenista Rafael Nadal sa stal jedenástykrát v kariére víťazom mužskej dvojhry na Roland Garros.

10.06.2018 18:01 , aktualizované: 18:52
nadal Foto: ,
Rafael Nadal s trofejou za víťazstvo na Roland Garros.
debata

Pred mesiacom sa bezmocne díval na súperov vztýčený prst. Varovanie – veľmi vážne a v konečnom dôsledku poučné – dostal priamo vo svojej madridskej obývačke.

Viac ako len sen

Keď Rafael Nadal schádzal začiatkom mája v španielskej metropole z tenisového kurtu, mal zvráštené čelo, v duši neobvyklý nepokoj. Skúsený matador podľahol v semifinále Dominicovi Thiemovi. „Som sklamaný. Súper bol podstatne lepší, nemal som nárok,“ vravel uznanlivo rodák z Malorky.

Zdolať Nadala na antuke? Je to niečo výnimočné, priam špeciálne. Keď stojíte zoči-voči nemu na tomto povrchu, nemôžete čeliť vážnejšej výzve.
Dominic Thiem, rakúsky tenista

Rakúšan v tej chvíli ukončil jeho rekordnú sériu v počte vyhratých setov na antuke (50). Už vtedy mohol Nadal tušiť, že príležitosť na revanš príde – a čoskoro. Stalo sa. O osem rokov mladšiemu rivalovi čelil aj – v podstatne dôležitejšom a prestížnejšom zápase. A tentoraz obstál – s gráciou, suverenitou, po strojovo presnom výkone hodnom výnimočného šampióna. Nadal zdolal vo finále Roland Garros – druhého grandslamového turnaja sezóny – Thiema poľahky v troch setoch. Aj naďalej tak platí železné pravidlo: pokoriť Španiela v Paríži patrí vo svete športu k najnáročnejším úlohám.

„Je to ďalší veľký okamih v mojej kariére. Som nesmierne šťastný,“ rozhovoril sa Nadal priamo na kurte. „Odohral som dobrý zápas, hoci nie najlepší na turnaji. Čelil som však mimoriadne agresívnemu súperovi, ktorý ma dotlačil až na hranicu mojich možností. To, čo v Paríži prežívam, už nemôžem označiť ani za sen. Je to viac, niečo neuveriteľné,“ dodala svetová jednotka, ktorej sa v očiach počas španielskej hymny zaleskli slzy.

Finále mužov na Roland Garros Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Rafael Nadal po jedenástykrát s trofejou pre...

Thiem mal byť podľa mnohých expertov tým mužom, ktorý môže parížskeho kráľa nielen potrápiť, ale i obrať o nadvládu nad mestom spod Eiffelovej veže. Napokon, čísla mu dávali nemalé šance: Nadala predtým už tri razy zdolal, na antuke sa cíti mimoriadne komfortne – v aktuálnej sezóne si na najpomalšom povrchu pripísal 26 víťazstiev (najviac spomedzi všetkých hráčov na okruhu).

Dorovnal Courtovú

Lenže teória je jedna vec, prax druhá. A Nadal všetky špekulácie o tom, že na najslávnejšej antuke sveta nebude tentoraz oslavovať, odvrátil. Vďaka mimoriadnej sile, precíznosti, skúsenosti a odolnosti.

„Zdolať Nadala na antuke? Je to niečo výnimočné, priam špeciálne. Keď stojíte zoči-voči nemu na tomto povrchu, nemôžete čeliť vážnejšej výzve. Ja sa však nevzdávam. Viem, ako mám proti nemu hrať, mám plán,“ hovoril odvážne Thiem pred svojím prvým grandslamovým finále.

Rodákovi z Wiener Neustadtu nechýbalo zdravé sebavedomie, nehral zle, na kurte nechal dušu. Na druhej strane siete však stál súper, ktorý zväčša nemá v Paríži konkurenciu. Napokon, Nadal štartoval na Roland Garros po štrnásty raz. Pripísal si jedenásty titul (na ceste za ním stratil jediný set). Od roku 2005 tu odohral 89 stretnutí – prehral tri.

„To, čo Nadal predvádza v Paríži, je ohromné. Vo svete športu vskutku výnimočné. Pamätám si, ako som v televízii sledoval tvoj triumf v roku 2005. Odvtedy si vyhral ďalších desatkrát. Nemám slov,“ chválil súpera Thiem.

V krátkosti: Nadalova dominancia v Paríži nemá vo svete tenisu obdobu. Výnimkou je hádam len legendárna Austrálčanka Margaret Courtová, ktorá triumfovala v Melbourne taktiež jedenásťkrát. Žiadny iný tenista (či tenistka) neodchádzal z niektorého z grandslamov tak často s trofejou v rukách (za Nadalom a Courtovou je Martina Navrátilová, deväťnásobná šampiónka z Wimbledonu). „Tajomstvo Nadalovho úspechu na antuke je v atletickosti a rýchlosti. Nepamätám si, že by som na tomto povrchu videl niekoho s rýchlejšími nohami. Navyše, žiadna lopta pre neho nie je stratená. Späť vám vráti aj nemožné,“ hovoril pred turnajom pre CNN slávny Pat Cash.

Kŕče? Žiadny problém

Práve americká televízia prišla so zaujímavou štatistikou. Vypočítala, že Nadal vyhral na antuke počas kariéry 92 percent zápasov. A že ich neodohral málo – 450!

„Za jeho úspešnosťou stojí aj extrémne odolná psychika. Práve antuka si vyžaduje výnimočnú mentálnu prípravu. Musíte byť na nej koncentrovaný v každom okamihu, žiadnu chybu vám neodpustí. Tráva či tvrdý povrch v tomto aspekte nie sú natoľko náročné. Predsa len, môžete si ľahšie pomôcť podaním, čo na antuke nie je také jednoduché,“ hľadal Cash ďalšie dôvody Nadalovej výnimočnosti na zrnkách oranžovej farby.

Jeho slová o silnej hlave potvrdila 32-ročná superhviezda aj v nedeľu. V treťom sete sa musel nechať Nadal ošetriť, jeho dominantnú ľavú ruku akoby sužovali kŕče. Jeho to však nerozhodilo. Thiemovu psychiku nahlodal ďalšími skvelými údermi a poľahky dokráčal k ďalšiemu grandslamovému titulu.

Mimochodom, sedemnástemu v kariére a za Rogerom Federerom zaostáva už len o tri. Bitka o najlepšieho tenisu všetkých čias pokračuje…

Nadalova cesta za titulom

  • 1. kolo Simone Bolelli (Tal.) 6:4, 6:3, 7:6 (9)
  • 2. kolo Guido Pella (Arg.) 6:2, 6:1, 6:1
  • 3. kolo Richard Gasquet (Fra.-27) 6:3, 6:2, 6:2
  • Osemfinále Maximilian Marterer (Nem.) 6:3, 6:2, 7:6 (4)
  • Štvrťfinále Diego Schwartzman (Arg.-11) 4:6, 6:3, 6:2, 6:2
  • Semifinále Juan Martín del Potro (Arg.-5) 6:4, 6:1, 6:2
  • Finále Dominic Thiem (Rak.-7) 6:4, 6:3, 6:2

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Dominic Thiem #Roland Garros 2018