Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kvitová v Paríži valcuje. Zlodeja jej vytlačil z hlavy tenis

Je skoré decembrové ráno pred dvoma rokmi, na Jezdecké ulici v Prostějove pred činžiakom postáva mladý muž. Podľa menoslovu na zvončekoch pri vchodovej bráne si vyberá byt, ktorý sa už o niekoľko chvíľ pokúsi vykradnúť.

31.05.2018 16:41
kvitová tenis Foto: ,
Petra Kvitová na Roland Garros 2018.
debata

Prstom obchádza tie, v ktorých by mohli bývať rodiny, zaujímajú ho skôr také, kde sú iba ženy. Najlepšie staršie a bezbranné.

Naďabí však na presný opak. Zazvoní, vo dverách sa objaví mladá športovkyňa. Presviedča ju, že prišiel skontrolovať plynový kotol. Taký v byte nie je, a tak si vymyslí historku o meračoch vody.

Vtrhne do kúpeľne, začína panikáriť a keď je Petra Kvitová otočená, vytiahne nôž. Pritisne jej ho k hrdlu a pýta si peniaze. Tenistka sa bráni, ľavou rukou chytí čepeľ a odstrčí votrelca. Jej život je v ohrození a tenisová kariéra visí na vlásku.

„Od Petry môžem tlmočiť jasný odkaz: Veľmi dobre si ťa pamätám. Opísala som ťa tak podrobne, že ťa aj tak chytia, takže sa radšej sám prihlás,“ povedal tesne po útoku pre denník Blesk hovorca tenistky Karel Tejkal.

Páchateľ sa neprihlásil, chytili ho. A trvalo to 17 mesiacov. Novinka o jeho zadržaní zastihla Kvitovú v Paríži.

„Samozrejme, je to skvelá správa. Som rada, že ho majú konečne pod kontrolou,“ odpovedala na mnohé otázky počas prípravy na druhý grandslamový turnaj v roku.

„Avšak najradšej zo všetkého budem, keď sa to už celé skončí. V tejto chvíli ani neviem, čo by som k tomu viac povedala. Ja som sem prišla hrať tenis,“ vyhlásila rázne.

Dvadsaťosemročná rodáčka z moravskosli­ezskeho Bílovca nerozprávala do vetra. Na Roland Garros sa prezentuje v dobrej forme, v 2. kole vyprášila Španielku Arruabarrenovú 6:0, 6:4 a postúpila medzi 32 najlepších.

Antuku nikdy nemilovala. Nečudo, veď vo svojej kariére dvakrát ovládla trávnatý Wimbledon. Avšak aj na neobľúbenom povrchu sa dajú dosahovať skvelé výsledky. Kvitová aktuálne ťahá šnúru trinástich víťazstiev na tomto najpomalšom „koberci“.

„Je to dosť, všakže? Neuveriteľné – ešte takto v rade. Všetci dobre vieme, že som antuku mala vždy odloženú niekde inde,“ povedala v Paríži pre český denník Mladá fronta Dnes.

Čo sa zmenilo? Kvitová ponúka príliš jednoduchú, ale zato veľmi úprimnú odpoveď. „Jednoducho som tvrdo pracovala, fyzicky som dobre pripravená. Zatiaľ všetko funguje, ako má,“ poznamenala hráčka, ktorá v uplynulých mesiacoch badateľne zlepšila aj svoj pohyb.

Kvitová má opäť radosť z tenisu i zo života. Veď nebolo to ani tak dávno, keď sa kvôli brutálnemu prepadnutiu stále trápila. Pred rokom síce opäť držala raketu v ruke, ale nedokázala zahnať pochmúrne myšlienky. A profesionálny šport sa bez čistej hlavy robiť nedá.

„Posledné mesiace boli emocionálne mimoriadne náročné, cítim sa teraz taká prázdna,“ vravela Češka vlani po príchode do Wimbledonu. „Moje telo je unavené, všetko to, čo sa udialo, sa nedá len tak z hlavy vygumovať. Tu a tam príde záblesk a spomeniem si na naozaj ťažké chvíľe,“ rozprávala o svojom trápení.

Hovorí sa, čo ťa nezabije, to ťa posilní. Vyliečiť doráňanú ruku trvalo Kvitovej pol roka. Recept na pozitívnu myseľ hľadala o niečo dlhšie. Ale kto hľadá, nájde…

Petra Kvitová je definitívne späť. Pripravená zbierať ďalšie veľké trofeje.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Kvitová #Roland Garros 2018