Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepoučiteľný talent dozrel. V Maďarsku sa rodí tenisová hviezda

Keď v marci minulého roka pricestoval do Bratislavy na zápas Davisovho pohára, mal nálepku náladového bombardéra. Potvrdil iba časť z nej. Vtedy 159. hráč sveta Márton Fucsovics vyprášil v rozhodujúcom zápase Martina Kližana a zabezpečil Maďarsku postup do play off o svetovú skupinu.

29.05.2018 17:38
Márton Fucsovics Foto: ,
Márton Fucsovics.
debata (2)

O pol roka sa scenár opakoval. Dobre stavaný tenista v Budapešti vyprevadil aj veľké ruské nádeje – Rubľova s Chačanovom. A Maďari boli zrazu medzi absolútnou elitou.

Teraz? Dnes je z Fucsovicsa vážny hráč, z ktorého ide strach. A nielen na betóne, či tráve – juniorský víťaz Wimbledonu 2010 žmýka súperov dokonca aj na antuke. Na sklonku tyždňa vyhral turnaj v Ženeve a formu si priviezol aj do Paríža. Fucsovics v 1. kole Roland Garros zmietol Kanaďana Vaseka Pospisila 6:3, 6:3, 7:6.

Je ako víno. Ale také poriadne – tokajské. V rebríčku ATP sa derie nahor, v pondelok poskočil už na 45. miesto. Tak vysoko ešte nikdy nebol. A že si toto skvelé postavenie po French Open vylepší, je už teraz isté, veď vlani sa na turnaj vôbec nedostal.

Keď v sobotu vo finále ženevského podujatia zdolal Nemca Petra Gojowczyka, maďarské médiá sa predbiehali v superlatívoch. Nečudo, takýto úspech žiadny z jeho krajanov už niekoľko dekád nezaznamenal. Naposledy sa to podarilo Balázsovi Taróczymu – pred 36 rokmi.

„Bolo to tak dávno. Aj preto si tento titul tak veľmi vážim. Tenis medzitým u nás doma nepatril medzi populárne športy, teraz, keď som hráč elitnej päťdesiatky, sa to hádam zmení,“ tešil sa 26-ročný rodák z Nyíregyházy.

Čože sa to s Fucsovicsom stalo? Prečo odrazu – mimochodom od juniorských čias veľký talent – začal hrať ako z partesu? „Odpoveďou je môj tréner. To on zmenil moje zmýšľanie. Ujal sa ma, keď som bol na 270. mieste a vidíte, kde som teraz,“ povedal na margo kouča Attilu Savolta. Fucsovics je tvrdý oriešok a väčšinou to s ním ľudia z tenisovej brandže nemali ľahké.

"Žijeme len raz a treba si to aj užiť,“ zvykol hovoriť. Mladý Márton nenapáchol profesionalizmom a vzormi Rogera Federera či Rafaela Nadala. Bol iný. Okrem tenisovej rakety podľahol aj čaru dospievania.

V roku 2011 na to kruto doplatil. Vtedajší kapitán maďarského daviscupového výberu Miklós Hornok ho vyhodil z tímu. Pre zlý prístup a nesprávnu životosprávu. Fucsovics vraj namiesto tréningov navštevoval nočné podniky.

"Stokrát som mu povedal, že takto sa žiť nedá, špičkový športovec musí aj trénovať a spať. Odvetil, že sa toho nedokáže zriecť, aj keby mal skončiť s tenisom. Nemal som inú možnosť, vyrazil som ho,“ povedal vtedy kapitán.

Fucsovics sa už zmenil. Prežíva najlepšiu sezónu a tenis mu chutí tak, ako kedysi. „Chcel by som sa do konca roka udržať v elitnej stovke. Snívam však o najlepšej desiatke,“ povedal. Na Roland Garros vykročil tou správnou nohou. Jeho tohtoročný plán sa tak javí ako príliš skromný a sen veľmi reálny.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Márton Fucsovics #Roland Garros 2018