Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrbatý sa pokúša o slovenský reštart

Nový formát. Nový kapitán. Rovnaká výzva. Dominik Hrbatý toho preskákal v tenisovom živote neúrekom - zahral si v semifinále Roland Garros, vyhral Hopmanov pohár, užíval si exkluzívne členstvo v úzkej svetovej špičke.

05.04.2018 11:54 , aktualizované: 16:15
Davis Cup, Slovensko, Bosna a Hercegovina Foto: ,
Daviscupové tímy Slovenska a Bosny a Hercegoviny po žrebe.
debata

Už v piatok si však bude zvykať na úplne novú úlohu. Jeden z najúspešnejších hráčov slovenskej tenisovej histórie sa po prvý raz predstaví v pozícii kapitána daviscupového tímu.

„V tíme vládne pohoda, som nadšený z partie, akú sme vytvorili. Považujem to za akýsi reštart,“ hovorí Hrbatý pred stretnutím medzi Slovenskom a Bosnou a Hercegovinou.

Renking nezohráva úlohu

V ňom pôjde o veľa. Víťaz dostane šancu zabojovať o vytúženú miestenku medzi elitou. A tú Slováci nedržali v rukách už viac ako desaťročie – od sezóny 2007.

Na antuke bratislavského Národného tenisového centra (NTC) bude slovenské farby hájiť štvorica Martin Kližan, Norbert Gombos, Andrej Martin, Igor Zelenay. Prvých dvoch si Hrbatý vybral pre dvojhry.

Tréning slovenských tenistov Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Jozef Kovalík.

„Kližan mal veľmi solídne výsledky v ostatnom období a na antuke v Marbelle, kde sme absolvovali prípravu, ukázal, že na tomto povrchu patrí medzi našich najlepších hráčov. Gombos môže byť žolíkom. Verím, že podá nadštandardný výkon – ako vždy v Davisovom pohári,“ verí Hrbatý.

Jeho zverenci čelia mimoriadne náročnej prekážke. Je ňou Damir Džumhur – 32. hráč sveta. Mimochodom, z domáceho tímu sa v najlepšej stovke nenachádza nik. Aj preto experti označujú Džumhura v súboji so Slovákmi za dvojbodového hráča – v piatok by mal zdolať Gombosa, v sobotu by si mal poradiť aj s Kližanom.

Lenže pozor! Davisov pohár má zvláštne zákonitosti, čo si uvedomuje aj najväčšia hviezda stretnutia…

„Kližana i Gombosa, samozrejme, poznám. Viem, že ma čakajú náročné zápasy. V Davisovom pohári nezohráva renking žiadnu úlohu,“ upozorňuje suverénna jednotka výberu z Bosny a Hercegoviny.

Dva dni, dva víťazné sety

V hlave iste nosí aj fakt, že nad Gombosom síce vedie vo vzájomných súbojoch 3:2, no ostatné dva zápasy prehral. „Priznám sa, že nominácia ma trochu prekvapila, no som pripravený. Verím, že je v mojich silách, aby som prekvapil,“ tvrdí Gombos, ktorý duelom s Džumhurom otvorí program bratislavského merania síl.

Norbert Gombos. Foto: Pravda, Ivan Majerský, Ivan Majersky
Norbert Gombos Norbert Gombos.

Po nich sa na kurt dostanú Kližan s Bašičom – práve cez súperovu dvojku by mohla viesť cesta za postupom. „A ešte cez úspech vo štvorhre. Tá sa javí ako kľúčová,“ myslí si Hrbatý. Do nej nasadil Martina so skúseným deblovým špecialistom Zelenayom.

Slováci si počas súboja s Bosnou a Hercegovinou nebudú zvykať len na pokyny nového kapitána, ale aj na systémové zmeny. Zatiaľ čo predtým každé stretnutie Davisovho pohára trvalo tri dni (od piatka do nedele), teraz je program len dvojdňový (piatok, sobota).

Navyše, zápasy už neponúknu fanúšikom päťsetové drámy, na víťazstvo stačí hráčovi uspieť vo dvoch setoch.

Vstupenky na stretnutie sú stále v predaji. Ich cena na každý deň je zhodne – 10 eur. Priame prenosy z NTC vysiela RTVS.

Slovensko – Bosna a Hercegovina

Piatok: 16.00 Gombos – Džumhur, Kližan – Bašič. Sobota: 14.00 Martin, Zelenay – Bašič, Brkič, Kližan – Džumhur, Gombos – Bašič.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #Norbert Gombos #Davisov pohár 2018 #Damir Džumhur