Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Federer po prehre zabával Chicago. Ženám v Laver Cupe by sa nebránil

Fenomenálny švajčiarsky tenista Roger Federer musel v nedeľu v Indian Wells stráviť trpkú finálovú prehru s Juanom Martínom Del Potrom, ale už v pondelok bol v Chicagu a opäť v dobrej nálade.

20.03.2018 12:19
Roger Federer, Nick Kyrgios Foto: ,
Roger Federer a Nick Kyrgios propagujú nový ročník Laver Cupu v Chicagu.
debata

Spoločne s legendami Rodom Laverom, Johnom McEnroeom a mladším súperom Nickom Kyrgiosom boli spropagovať druhý ročník nadnárodnej súťaže mužských tenisových tímov Laver Cup. Uskutoční sa 21.- 23. septembra 2018 v United Center v Chicagu.

Prvý ročník Laver Cupu vlani v septembri hostila Praha a okrem organizátorského úspechu sa skončil triumfom Európy nad zvyškom sveta 15:9. Práve Federer v súboji s Kyrgiosom vtedy definitívne priklonil víťazstvo na stranu „starého kontinentu“.

Aktuálne v Chicagu sa nahlas hovorí o možných zmenách formátu, ktorý zahŕňa trojdňové súboje 6-členných tímov. Doteraz sa hrali tri dvojhry a jedna štvorhra, pričom v piatok malo víťazstvo hodnotu 1 bod, v sobotu 2 body a v nedeľu 3 body.

Tenisový minizápas Federer vs. Kyrgios

Aktuálne štyria hráči sa vyberú do tímu poľa rebríčka ATP po skončení Wimbledonu, zostávajúcich dvoch si zvolia kapitáni oboch družstiev. „Som otvorený všetkému novému. Už som počul, že záujem hrať majú aj ženy. Naozaj by sa tiež rady prezentovali,“ povedal Federer.

Švajčiarsky tenisový elegán dostal šancu vyjadriť sa aj k možnej zmene formátu Davisovho pohára, ktorý v ostatných rokoch neúčasťou elitných hráčov strácal lesk a prestíž. Kontroverzne vyznieva aj aktuálna ambícia Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) transformovať Davisov pohár na Svetový pohár s finálovým turnajom počas jedného týždňa v závere sezóny za účasti 18 reprezentačných družstiev.

Zľava John McEnroe, Rod Laver, Roger Federer a... Foto: SITA/AP, Charles Rex Arbogast
John McEnroe, Rod Laver, Roger Federer, Nick Kyrgios Zľava John McEnroe, Rod Laver, Roger Federer a Nick Kyrgios na propagácii Laver Cupu v Chicagu.

„Davisov pohár v starom formáte požadoval od hráčov byť k dispozícii štyri víkendy do roka. Hral som ho často najmä v mladšom veku a páčilo sa mi to. Bol som rád, že také niečo existuje, ale bolo toho priveľa,“ povedal Federer, ktorý je spoludržiteľom Davisovho pohára z roku 2014.

V súvislosti s Laver Cupom ešte podotkol: „Myslím si, že jeho formát by mohol byť inšpiráciou aj pre iné súťaže.“

Američan John McEnroe tvrdí, že k zmenám v systéme Davisovho pohára malo dôjsť už dávno a nie teraz, keď sme zažili úspech 1. ročníka Laver Cupu. „Spýtam sa takto: koľkých ľudí zaujíma, koľkokrát som vyhral Davisov pohár? Koľko ľudí sa ma na to spýtalo za posledných 10 rokov? Nikto. Je to smutné, lebo túto súťaž som mal rád a venoval jej veľa času vo svojej kariére.“

John McEnroe je americký rekordér v počte víťazstiev v Davis Cupe celkovo (bilancia 59–10) aj vo dvojhre (41–8). Vzácnu „šalátovú misu“ dvíhal nad hlavu ako člen víťazného amerického tímu v rokoch 1978, 1979, 1981, 1982 a 1992.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #John McEnroe #Rod Laver #Nick Kyrgios #Laver cup