Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šokovaná Navrátilová: BBC zaplatila McEnroeovi desaťkrát viac ako mne

Bývalý americký tenista John McEnroe dostáva za spoluprácu s britskou televíziou BBC počas Wimbledonu najmenej desaťkrát viac peňazí ako Martina Navrátilová.

19.03.2018 15:26
Martina Navrátilová, Chris Evertová, John McEnroe Foto: ,
Martina Navrátilová (vľavo) s Chris Evertovou a Johnom McEnroeom na archívnej snímke.
debata (5)

Víťazka 18 grandslamov vo dvojhre to povedala v pre reláciu BBC Panorama. Domnieva sa pritom, že ich práca je porovnateľná. BBC nesúhlasí a uviedla, že pohlavie v rozdielnych odmenách nehrá rolu.

Vlani v lete BBC zverejnila platy svojich najlepšie zarábajúcich zamestnancov a s príjmom medzi 150 000 a 199 999 librami sa medzi nich dostal aj McEnroe.

Navrátilová vraj dostáva za komentáre pri turnaji v All England Clube okolo 15 000 libier a nemá informácie, že by McEnroe okrem trávnatého grandslamu poskytoval svoje služby aj pri iných prenosoch.

„Bol to šok,“ neskrývala bývalá československá hráčka prekvapenie nad príjmami amerického kolegu.

„John McEnroe zarába aspoň 150 000 libier, ja dostanem za Wimbledon asi 15 000. Takže ak McEnroe nerobí kopec ďalších vecí mimo Wimbledonu, potom dostáva najmenej desaťkrát viac peňazí ako ja za veľmi porovnateľnú prácu… Také sú v tejto chvíli mojej znalosti,“ uviedla.

Rozhovor s ňou nakrútili pre reláciu Panorama: Britains Equal Pay Scandal (Britský škandál s platovou rovnosťou), ktorý odvysielajú v pondelok večer.

Stanica BBC Sport na jeho zverejnenie reagovala vyhlásením, že pôsobenie oboch tenisových expertov porovnávať sa nedá. McEnroea vraj s reportérkou Sue Barkerovou považujú za tvár wimbledonských prenosov a vystupuje vo vysielaní častejšie.

„Desaťkrát toľko? Tomu neverím,“ vravela Navrátilová v rozhovore. BBC jej vraj tvrdila, že dostáva zaplatené podobne ako mužskí kolegovia na rovnakých pozíciách.

„Nehovorili nám pravdu, to je jasné,“ konštatovala. Navrátilová dodala, že nie je na mieste kritizovať len BBC, pretože sa také veci sa „určite dejú aj v iných staniciach“, BBC sa však ako verejnoprávna inštitúcia „musí polepšiť“.

Podobnú kritiku je počuť už po niekoľkýkrát od júla 2017, keď spravodajská spoločnosť zverejnila platy svojich najznámejších tvá­rí.

Martina Navrátilová so Serenou Williamsovou. Foto: SITA/AP, Alan Diaz
Serena Williamsová, Martina Navrátilová Martina Navrátilová so Serenou Williamsovou.

Medzi najlepšie platenými pracovníkmi bola len tretina žien a prvých sedem miest obsadili výhradne muži.

Niekoľko desiatok moderátoriek následne v liste vyzvalo generálneho riaditeľa Tonyho Halla, aby sa usiloval o nápravu pomerov. Šéfka spravodajstva z Číny Carrie Gracieová potom v decembri opustila svoju pozíciu a obvinila BBC z „tajnostkárskej a nelegálnej kultúry odmeňovania“.

Zistila vraj, že muži na podobných miestach ako ona dostávajú „aspoň o 50 percent“ vyšší plat. Zákon o rovnosti platov za rovnakú prácu platí v Británii už takmer 50 rokov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #John McEnroe #Martina Navrátilová