Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlyhanie génia. Alebo ako argentínsky srdciar vstal z mŕtvych

Nervozita, nevynútené chyby, chvíľková rezignácia na oboch stranách. A napriek tomu to bol zápas ako remeň. Na tenisové finále v kalifornskom Indian Wells sa tak skoro nezabudne.

19.03.2018 14:28
Juan Martín Del Potro Foto: ,
Juan Martín Del Potro s trofejou z Indian Wells.
debata (3)

Duel medzi Juanom Martínom del Potrom a Rogerom Federerom bol ako na hojdačke. Najprv diktoval tempo Argentínčan – zatiaľ čo Švajčiar márne hľadal odpoveď. Potom si rivali úlohy vymenili. Epickú bitku juhoamerického srdciara s tenisovým géniom napokon vyhral ten šťastnejší. Del Potro triumfoval po setoch 6:4, 6:7 (8), 7:6 (2).

Federer mal dva mečbaly

Delový servis a zdrvujúci forhend – zbrane, ktorým nedokázal odolať ani ten najlepší z najlepších. Federer sa hneval, hádal – najprv s čiarovými rozhodcami, potom s tým najdôležitejším na empajrovom mostíku. Keď mu súper ponúkol šancu, vzápätí prišlo nechytateľné podanie. Nie jedno, ale dve či tri.

„Je to veľká vec. Nemôžem uveriť, že som vyhral tento turnaj a zdolal Rogera vo finálovom zápase vysokej úrovne. Hrali sme skvelý tenis,“ povedal Del Potro na margo vyvrcholenia turnaja kategórie masters, ktorý tenisti označujú aj za piaty grandslam roka.

Zatiaľ čo sa 29-ročný rodák z Tandilu radoval, najlepší tenista všetkých čias smútil. Aj keď to nebol zápas podľa jeho gusta, mohol ho vyhrať. Veď v treťom, rozhodujúcom sete mal za stavu 5:4 pri vlastnom podaní dva mečbaly. Ale nepochopiteľne zlyhal.

Juan Martín Del Potro. Foto: Reuters, Jayne Kamin-Oncea
Juan Martín Del Potro Juan Martín Del Potro.

„Cítim frustráciu, lebo som zahodil šancu na víťazstvo. Servovať a byť vo vedení 5:4 a 40:15 s dvoma mečbalmi, to by som predsa mal ukončiť. Je to sklamanie, trpím, ale nebude to dlho trvať, dostanem sa z toho. Nie každý deň svieti slnko. Nemám čas si to dlho pripúšťať,“ opísal svoje pocity, na ktoré nebol počas dlhej kariéry zvyknutý. Tak ako aj na dvojchyby – v nedeľu ich spravil päť, tri z nich v závere zápasu.

Del Potro stratil reč

Pre Del Potra to bol druhý najväčší úspech v kariére. V roku 2009 sa radoval z víťazstva na US Open, paradoxne, aj vtedy si to odniesol práve Federer. Argentínčan však odvtedy v kolotoči ATP žiadny prenikavý úspech nezaznamenal. Jeho obrovskému talentu sa totiž do cesty postavilo zdravie.

„Po všetkých problémoch a operáciách, ktoré som absolvoval, akoby som ani nemohol uveriť tomu, čo sa mi práve podarilo. Vyhrať finále v Indian Wells proti veľkému Rogerovi, nenachádzam slová, cítim sa ako vo sne,“ vyhlásil urastený tenista, ktorý sa v roku 2015 krčil v rebríčku ATP na mieste s poradovým číslom 1042.

V tom čase ho umárali nielen bolesti, ale aj myšlienky, že s tenisom je koniec. „Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí ma prehovorili, aby som to nevzdal. Nenechali ma spadnúť až na kolená. Verte mi, že som už bol takmer rozhodnutý,“ vyhlásil nedávno.

Juan Martín Del Potro. Foto: Reuters, Jayne Kamin-Oncea
Juan Martín Del Potro Juan Martín Del Potro.

Zdravotné komplikácie sú dnes minulosťou. Del Potro opäť dýcha na chrbát tým najlepším. „Som šiesty v rebríčku? To je veľmi dobré a momentálne som nabudený do ďalšej práce,“ začudoval sa novej informácii. V roku 2009 už bol aj o stupienok vyššie. Azda nadišiel čas, aby tento osobný bradatý rekord v dohľadnej dobe prekonal.

Ľudia ho všade milujú

„Chcem získať ďalšie turnajové tituly na tejto úrovni. Rozdiely v mojej hre pred rokmi a teraz? Lepšie returnujem, čo platí aj o mojom obojručnom bekhende. Viem si z neho utvoriť tlak a získať kontrolu nad výmenou. To je práve tá zmena, lebo veľmi nebehám,“ prezradil svoje know-how.

V čase, keď sa Rafael Nadal, Novak Djokovič i Andy Murray trápia so zdravotnými problémami, je ďalší skvelý tenista medzi elitou vítaný. Obzvlášť, ak je to populárny Juan Martín Del Potro, ktorého fanúšikovia popdporujú na turnajoch po celom svete.

„Pravdou je, že ľudia len majú radi môj príbeh,“ pripustil skromne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Juan Martín Del Potro #Indian Wells