Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Talent spoza okuliarov. Nový Djokovič si tyká s Rubikovou kockou

Najprv si emotívne pýtal nadšenú reakciu publika. Rukou naliehal: tlieskajte mi, mám to rád. Vzápätí, v okamihu, keď bolo po všetkom, skamenel. Zatiaľ čo tribúny burácali, on len kráčal s nehybnou, takmer ustráchanou tvárou k sieti - akoby neveril, čo práve dokázal.

22.01.2018 14:20
debata (7)
Hje-on Čchung sa teší z víťazstva nad Novakom... Foto: TASR/AP, Andy Brownbill
Hje-on Čchung, Novak Djokovič Hje-on Čchung sa teší z víťazstva nad Novakom Djokovičom.

V zápisníkoch tenisových fanúšikov by nemalo po pondelku chýbať dosiaľ neveľmi známe meno – Hje-on Čchung. Juhokórejčan na Australian Open znovu potvrdil, že hoci na prvý pohľad pripomína nesmelého študenta, v skutočnosti je vychádzajúcou hviezdou. Za jeho okuliarmi sa skrýva mimoriadny talent, o ktorom sa v osemfinále prvého grandslamu roka presvedčil aj Novak Djokovič.

Level svetovej desiatky

Dvanásťnásobný grandslamový šampión dostal od 21-ročného mladíka tvrdú príučku – podľahol mu 0:3 na sety.

„Momentálne sa vo svetovom rebríčku nachádza až za elitnou päťdesiatkou. Jeho výkony sú však hodné levelu svetovej desiatky. Ak v nich bude pokračovať, nájdete na planéte len málo hráčov, ktorí budú schopní ho zdolať,“ vyhlásil o Čchungovi nemecký talent Alexander Zverev. Svetová štvorka tiež pocítila silu nenápadného rodáka zo Suwonu. V treťom kole mu podľahla v piatich setoch, v rozhodujúcom sa Zverev zmieroval s kanárom.

„Tento chlapec je nesmierne disciplinovaný, nikdy sa nevzdáva, je odhodlaný a pracuje nesmierne tvrdo. Navyše, chyby sa od neho len tak nedočkáte,“ uznanlivo komentoval Čchungovo počínanie v zápase so Zverevom Djokovič.

O súperovi mal hviezdny Srb dostatok informácií. Vedel, čo ho čaká. Ani to mu však nepomohlo. Čchung vcelku poľahky našiel cestu, ako položiť favorita na lopatky.

Napokon, zástupca nastupujúcej generácie má hlavu génia. Myslí mu to ako málokomu. Rubikovu kocku vraj poskladá za štyridsať sekúnd. „Nemôžem uveriť tomu, čo sa práve stalo. Splnil sa mi obrovský sen,“ hovoril Čchung.

Bitka outsiderov

Zdá sa, že Djokoviča zdolal jeho vlastnými zbraňami – skvelou obranou, mimoriadnou odolnosťou, rýchlosťou a nezlomnosťou pri hre zo základnej čiary. A to veru nie je náhoda. „Novak je môj idol. Odmalička som sa ho snažil kopírovať,“ prezradil tenista, pri ktorého mene svieti v rebríčku ATP číslo 58.

Mimochodom, z Čchunga, ktorého označujú za Djokovičovho nástupcu, vôbec nemusel byť tenista. Raketu vzal do ruky až po tom, ako vo veľmi mladom veku začal nosiť okuliare. Jeho cieľ bol v tých časoch bizarný – chcel si len trénovať zrak. Aká irónia osudu…

Hje-on Čchung s Novakom Djokovičom po... Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Hje-on Čchung, Novak Djokovič Hje-on Čchung s Novakom Djokovičom po osemfinále Australian Open.

Napriek tomu je dnes z Čchunga hráč, ktorý si získal rešpekt tenisovej smotánky i expertov. Tí mu predpovedajú hviezdnu budúcnosť, čo potvrdil už vlani, keď v Miláne ovládol turnaj tenisových nádejí.

Aj vďaka nemu je už teraz isté, že v semifinále Australian Open nebude chýbať nenasadený hráč. V boji o miestenku medzi najlepšou štvorkou sa Čchung pobije s Američanom so zaujímavým krstným menom – Tennysom Sandgrenom. Ten sa postaral o ďalšie prekvapenie, keď si poradil so svetovou päťkou – Dominicom Thiemom. Rakúšan je v renkingu o 92 miest vyššie.

Ktorý z outsiderov bude pod austrálskym slnkom snívať o čosi dlhšie?

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Čchung Hje-on