Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Peklo v Austrálii. Slnko mätie hráčov i loptičky

Zatiaľ čo mrazy v Jakutsku dosahujú v týchto dňoch ohromné mínusové čísla, na južnej pologuli to vrie. Aj v Austrálii, kde tenisti rok čo rok počas prvého grandslamu siahajú na dno ľudských síl.

17.01.2018 20:28
Austrália Tenis Australian Open Ženy 2. kolo Foto: ,
Ukrajinská tenistka Jelina Svitolinová má okolo krku uterák s ľadom počas zápasu na Australian Open proti Češke Kateřine Siniakovej.
debata

„Je to nehumánne. Nielen voči hráčom, ale aj fanúšikom či samotnému športu,“ soptil v roku 2014 Kanaďan Frank Dancevic, keď schádzal po zápase z kurtu. „Je to akoby ste tancovali na rozpálenej panvici,“ glosovala Viktoria Azarenková.

Aj Slovák Martin Kližan mal horúčav plné zuby. Situáciu však okomentoval tradične svojsky: „My, chlapci z Petržalky, sme zvyknutí na iné veci a nejaké teplúčko nás len tak nezlomí,“ povedal vtedy s úsmevom pre Pravdu.

Teplomer v tých dňoch ukazoval v Melbourne 42 stupňov a viac.

Horúco je aj teraz. Rafael Nadal v jednej chvíli v zápase s Leonardom Mayerom stál o pol metra ďalej za základnou čiarou ako zvyčajne, len aby si mohol vychutnať zopár sekúnd v tieni. „Skoro som sa roztopila,“ pridala Jelina Svitolinová.

Caroline Wozniacka sa ochladzuje s uterákom... Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Wozniacka Tenis Caroline Wozniacka sa ochladzuje s uterákom naplneným ľadom počas zápasu s Janou Fettovou.

Slnko a jeho lúče sú v tomto období s Austráliou späté rovnako ako ragby či konské dostihy. Aké však majú tieto enormné teploty vplyv na hráčov a ich výstroj? Odpoveď je jednoduchá – veľký. Predovšetkým vo svete profesionálov, kde nerozhodujú metre, ani centimetre, ale často milimetre a menej.

Steve Harris vypletá tenistom rakety na Australian Open už jedenásty rok. Za 24 hodín mu prejde rukami viac ako 20 kusov, spolu s kolegami pripraví hráčom až 500 rakiet denne. Na mieru – berúc do úvahy charakter tenistu i poveternostné podmienky.

„Ak teplota stúpa, loptička má tendenciu klesať rýchlejšie, aj jej odraz od povrchu je iný,“ naznačil Harris. „Ak je vonku chladnejšie, dotyk lopty s betónom trvá dlhšie a rotácia má väčší účinok. A to samozrejme nie je všetko, rozdiel robí aj vlhkosť vzduchu,“ prezradil ďalej.

Kto teda v Austrálii najviac ťaží z počasia?

Podľa Harrisa sú to ofenzívni hráči ako Roger Federer či Nick Kyrgios. Nadalovi tamojšie podmienky nevyhovujú, jeho hra nie je taká rýchla, uvítal by zrejme, ak by bolo chladnejšie a vlhkejšie.

A čo tenisový výplet? Práve Španiel si vraj na ňom dáva mimoriadne záležať. „Na zápas si so sebou berie až šesť rakiet. Samozrejme, každá je iná. A neraz sa stane, že počas zápasu mu pripravujem ďalšie, podmienky sa počas štyroch hodín môžu výrazne zmeniť,“ povedal Harris.

Ak mali v utorok niektorí hráči problém s ostrým slnkom, v stredu a štvrtok ich čaká hotové peklo. Teploty sa majú opäť vyšplhať nad 40 stupňov, tvrdí oficiálny meteorológ podujatia.

„Táto predpoveď je však pre mesto Melbourne, počítajte s tým, že v tenisovom areáli bude ešte o stupeň či dva viac. Je to v ňom samá budova, betón a asfalt,“ varuje.

Na Australian Open sa bude lámať chlieb až počas druhého týždňa turnaja. Päťhodinové súboje pod spaľujúcim slnkom vysajú obrovské množstvo energie. Na záver tak môže uspieť aj ten, kto jej ušetrí najviac.

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #Melbourne #Australian Open 2018