Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lacka priviedli k úspechu tri činitele. Pre takéto chvíle hráme tenis, tešil sa

Slovenský tenista Lukáš Lacko sa vyradením niekdajšej svetovej trojky a wimbledonského finalistu Milosa Raonica z Kanady postaral o prvotriedne prekvapenie v druhý hrací deň na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne.

16.01.2018 14:11
Raonič Lacko Foto: ,
Miloš Raonič (vpravo) gratuluje Lukášovi Lackovi k výhre.
debata

Lacko zvíťazil nad jasne favorizovaným Raonicom nasadeným ako dvadsiatym druhým 6:7 (5), 7:5, 6:4, 7:6 (4).

Lacka nezastavilo ani 36 es súpera. Mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 65:30, zdolaný skončil na hodnotách 80:47. Pri mečbale Jastrabie oko ukázalo, že protivníkov bekhend skončil mimo.

„Tento žreb vôbec nebol výnimočne prijateľný, ale ani zlý. Vedel som, že Milos pol roka nehral a nie je v optimálnej forme. Nikdy však neviete, či sa náhodou hráč nevráti k starej forme,“ povedal Lacko pre denník Sme a pomenoval tri dôležité činitele, ktoré podľa neho viedli k úspechu.

„Po prvé, súper sa nepohyboval ako zvyčajne a s pribúdajúcimi minútami strácal kondíciu, čo je pochopiteľné vzhľadom na jeho veľkú prestávku. Po druhé, nepodával vyrovnane a účinne celý zápas. Mal síce 36 es a dva-tri gemy dával delovky, niektoré aj rýchlosťou 220 kilometrov za hodinu, ale v ďalších dvoch gemoch urobil aj dvojchyby a poskytol mi viac šancí na returny a výmeny. Bol som trochu prekvapený, koľko sa dalo hrať pri jeho podaniach. A po tretie, mentálne nezvládol viacero dôležitých chvíľ, najmä závery posledných troch setov. Akoby si dnes neveril,“ povedal a dodal:

„Vo štvrtom sete však bolo vidieť, že aj keď mu ubúdala sviežosť, zo všetkých síl sa snažil držať si podanie, lebo keby sa šlo do piateho – a v ňom nie je tajbrejk – musel by som nejaké jeho podanie získať. Mal toho plné zuby, ale nevzdával sa. Som rád, že som nepoľavil a držal som si svoje podanie.“

Lukáš Lacko vs. Miloš Raonič Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Miloš Raonič (vpravo) gratuluje Lukášovi...

Držiteľ jedenástich challengerových trofejí vrátane troch bratislavských Lacko už má istotu prémie 80 000 AUD pred zdanením a 45 bodov do systému. V online prepočte figuruje na 96. pozícii, takže útočí na zotrvanie v Top 100 k 29. januáru. Na Majors má v hlavných súťažiach bilanciu 14:30, z toho na južnej pologuli 8:9.

Dramatický zápas trval 3:27 h a Lacko v tajbrejku štvrtého setu premenil pri servise súpera svoj druhý mečbal. Prvý mal už pri skóre 5:4 na gemy a rovnako podaní Raonica ešte pred tajbrejkom.

Kanaďan len tretí raz v kariére nezvládol zápas 1. kola na takto dôležitom podujatí. Rovnako nepochodil na US Open 2010 a Roland Garros 2011. Na AO v ostatných troch rokoch ani raz nechýbal vo štvrťfinále.

Lacko si vybojoval „main draw“ výborným záverom sezóny 2017, challengerovými titulmi na Slovak Open a v Brescii. Účinkovanie na grandslamovej scéne ho potešilo:

„Je to výborný pocit. Čím som starší, tým si viac užívam významné zápasy na veľkých dvorcoch. Predsa len, na challengerových turnajoch nie je taká atmosféra, diváci, ani špičkoví súperi. Aj preto sa na grandslamových podujatiach viem vytiahnuť na favoritov. Austrália je môj najobľúbenejší grandslamový turnaj so skvelou atmosférou a pre takéto chvíle hráme tenis. Sedí mi tunajší povrch. Je najrýchlejší, dokonca rýchlejší než wimbledonská tráva, ktorú nejako spomaľujú. Navyše, na začiatku sezóny nie všetci prídu rozbehnutí, kvalitne pripravení. Kto nezaháľal a je zdravý, vie zdolať hocikoho.“

Tridsaťročný piešťanský rodák Lacko, 86. v singlovom renkingu ATP k 15. januáru, sa Raonicovi, aktuálne 23. v hodnotení, revanšoval za nezdar 3:6, 3:6, ktorý inkasoval v októbri 2013 vo štvrťfinále tiež na „harde“ v Tokiu.

V 2. kole skúseného Slováka vo štvrtok preverí 25-ročný Argentínčan Nicolás Kicker (93.), ktorý v piatich setoch vyradil domáceho Jordana Thompsona (6:3, 6:1, 4:6, 3:6, 6:3). Bude to prvá vzájomná konfrontácia.

„Kicker síce nie je najmladší, ale príliš ho nepoznám. Je jedným z tých, čo sa nedávno dostali do stovky cez antukové turnaje. Musíme si o ňom pozisťovať podrobnosti. Určite to však na 2. kolo nie je zlý žreb. Ak sa dobre zregenerujem a podám svoj výkon, môžem ísť ďalej,“ skonštatoval Lacko pre Sme.

Bývalý 44. muž počítačového poradia Lacko hrá v „main draw“ na južnej pologuli jubilejný desiaty raz a jeho miestnym maximom zatiaľ je 3. kolo zo sezón 2012 a 2017. Vlani medzi najlepšími 32 nestačil na Japonca Kei Nišikoriho (trikrát 4:6).

Takto ďaleko bol aj na Wimbledone 2012 a 2016. Lacka trénersky vedú Erik Csarnakovics a Filip Havaj v rámci spolupráce s bratislavskou Love 4 Tennis Academy.

Dvadsaťsedemročný rodák z Podgorice v Čiernej Hore Raonic je finalista rovnako významného predvlaňajšieho londýnskeho Wimbledonu. Na AO bol práve v sezóne 2016 v semifinále, vlani aj v roku 2015 vo štvrťfinále. Od polovice augusta do konca uplynulého súťažného ročníka Raonic zo zdravotných dôvodov absolvoval iba jeden turnaj.

Lacko je jediný slovenský zástupca v hlavnej súťaži dvojhry mužov na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie 2018. Norbert Gombos ani Jozef Kovalík neprešli kvalifikáciou, právo na štart v nej nevyužili Martin Kližan a Andrej Martin.

Dvojhra mužov – 1. kolo:
Lukáš Lacko (SR) – Milos Raonic (Kan.-22) 6:7 (5), 7:5, 6:4, 7:6 (4) za 207 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Lacko #Milos Raonic #Australian Open 2018