Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Oddychoval ako Borg s Mečířom. Gombos myslí na návrat do stovky

Má za sebou životnú sezónu. No s nevydarenou bodkou. Aj keď najvyššie postaveným Slovákom v rebríčku ATP je Lukáš Lacko, titul najlepšieho za rok 2017 si vyslúžil Norbert Gombos. Napriek tomu, že v jeho závere sa rozlúčil s elitnou stovkou.

22.11.2017 14:41
Gombos Foto: ,
Tenista roka 2017 Norbert Gombos.
debata

Slabá stránka? Psychika

Radosť aj údiv. Dvadsaťsedemročný rodák z Galanty neskrýval po oznámení výsledkov prekvapenie.

„Dostať takéto ocenenie je obrovská pocta. Som nesmierne šťastný, lebo viem, že konkurencia bola aj tento rok silná. Lukáš mal fantastický záver sezóny, k čomu mu gratulujem. Aj preto ma prekvapilo, že trofej si napokon odnášam ja, vôbec som to nečakal,“ povedal v prvej reakcii Gombos. Z titulu pre najlepšieho slovenského tenistu sa radoval prvýkrát v živote.

Bolo to iba nedávno, keď Dominik Hrbatý ako tenista elitnej svetovej tridsiatky na poctu pre najlepšieho Slováka nedosiahol. Bral ju v tom roku lepší – Karol Kučera. Gombos je dnes na 134. pozícii, ocenenie si však váži rovnako.

„Možno si niekto povie, že slovenský mužský tenis sa tento rok nepretrhol, ale ja si napriek tomu svoje výsledky vážim. Táto sezóna bola významným medzníkom v mojej kariére. Verím, že to bude už iba lepšie,“ tešil sa z úspechu.

Tenista roka 2017 Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Do Siene slávy STZ prijali Henrietu Nagyovú.

Pred necelými dvoma mesiacmi bol na svojom vrchole, na začiatku októbra sa mu podarilo poskočiť na 80. miesto. „Mal som z toho obrovskú radosť. V prvej stovke som nebol iba na chvíľu, udržal som sa v nej viac ako pol roka. Hral som turnaje ATP s najlepšími hráčmi sveta, v Marseille som sa dostal dokonca do štvrťfinále. Mám za sebou skvelý rok, nabral som veľké skúsenosti, ktoré sa mi ešte zídu,“ zahľadel sa do budúcnosti.

Gombos vie, aké namáhavé je dostať sa medzi sto najlepších. Aj to, že omnoho náročnejšie je sa tam udržať. Optimizmus mu však nechýba. „Verím, že sa tam čoskoro vrátim. Hádam aj vyššie, číslo 70 by bolo fantastické. Musím však tvrdo makať, predovšetkým na mentálnej stránke,“ naznačil svoju slabinu.

Mečíř? Človek s veľkým srdcom

Sezóna sa pre neho skončila už po účinkovaní na Slovak Open. „Zostal som doma, nechcelo sa mi už nikam cestovať. Sú to aj dva týždne, čo som nedržal raketu v ruke. Človek občas potrebuje vypnúť a nič nerobiť,“ prezradil, ale vzápätí priznal, že pauza bez tenisu nebola až taká dlhá.

Vyskúšal si, ako to bolo kedysi. Ako do loptičky udierali Borg či Mečíř. S drevenou raketou.

„Bola to skôr zábava. Bol to nápad Andreja Martina, tak sme si zaťukali,“ pousmial sa. Oddych profesionálnych tenistov netrvá večne. Ani Gombosov. Už v piatok opäť začne naberať kondíciu. „Vo Vysokých Tatrách. S tenisom začnem ihneď po návrate – okolo piateho decembra,“ povedal.

Slovenský tenista Norbert Gombos. Foto: SITA, Martin Medňanský
Norbert Gombos Slovenský tenista Norbert Gombos.

Očakávania pred nasledujúcou sezónou sú veľké. Nielen osobné, ale aj tímové. S daviscupovým tímom sa opäť pokúsi postúpiť medzi elitu. Pod novým koučom. „Stále som smutný, že Miloš Mečíř odchádza. Bol skvelý kapitán, vynikajúci tréner, ale predovšetkým, čo si na ňom vážim, je jeho charakter. Je to človek s veľkým srdcom. Bohužial, zdravie mu nateraz nedovolí pokračovať. Ale verím, že v tenise ešte nepovedal posledné slovo,“ vyjadril želanie.

O Mečířovom nástupcovi príliš polemizovať nechce. Či to bude Dominik Hrbatý, alebo Karol Kučera, nechá na kompetentných. „Sú to veľké osobnosti. Nech to bude ktokoľvek z nich, do tímu prinesie novú energiu,“ dodal na záver.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tenista roka #Norbert Gombos