Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Roger, Rafa! Kedy už konečne odídete do tenisového dôchodku?

Robia všetko presne tak, ako ich veľké vzory. Trénujú rovnako, aj oni podriaďujú svoje enormné úsilie jedinému cieľu – byť najlepší.

12.10.2017 09:48
Roger Federer, Rafael Nadal Foto:
Roger Federer a Rafael Nadal.
debata (2)

Ich mladé telá naviac ukrývajú, na rozdiel od ich skúsených sokov, jednu obrovskú výhodu. Nebudia sa ubolené, nepotrebujú ani toľko regenerovať. Všetko márne. Mladé pušky na ich aj tak stále nemajú. Roger, Rafa, kedy už konečne odídete do tenisového dôchodku?

Otázku nevyslovil ani Alexander Zverev, Dominic Thiem, či Nick Kyrgios. Do úst im ju vtlačil Yannick Noah, posledný domáci víťaz granslamového French Open z roku 1983. Legendárny Francúz je totiž presvedčený, že nastupujúca generácia tenistov sa už nemôže dočkať, kedy Roger Federer a Rafael Nadal definitívne skončia s tenisom.

Zdalo sa, že prišiel ich čas. Na začiatku kalendárneho roka Novak Djoković i Andy Marruay, v tom čase bezkonkurenčne najlepší hráči, sa začali trápiť. Bola to ideálna šanca zaútočiť nielen na turnaje veľkej štvorky, ale možno aj post svetovej jednotky. Ale akoby sa zabudlo, že niekde v úzadí stále poctivo trénujú starnúce hviezdy. Milujúce tenis a rovnako hladné po úspechu.

"Robia, čo môžu. Ale jednoducho nemajú šťastie. Chcú byť najlepší, avšak žijú v čase, kedy musia čeliť trom najlepším tenistom v histórii. Federer, Nadal a Djokovič nimi naozaj sú. Ak k ním pripočítate skvelého Murrayho, musíte uznať, že mladí chlapci to majú neskutočne ťažké. Pamätám si časy, keď v jednej ére hrali naraz dve tenisové esá, ale nikdy nie tri, či štyri,“ poznamenal.

Podľa Noaha to bude mať mladá generácia hráčov náročné aj v budúcom roku. Ak by chcel niekto z nej triumfovať na grandslame, nepostačí, ak zdolá jednu z hviezd. "Naopak, musí vyradiť minimálne dvoch, ak nie troch. A to je v tejto chvíli nepredstaviteľné. Som presvedčený, že hráči vo veku 20–22 rokov sa už nevedia dočkať, kedy táto výnimočná generácia odíde. Pýtajú sa: ‚Necháte hrať konečne už aj nás?‘“.

Nemec Zverev, od ktorého sa v budúcnosti očakáva azda najviac, sa dokázal v rebríčku ATP dostať už na štvrté miesto. Pre Thiema je doterajším maximom siedma priečka, kontroverzný Austrálčan Kyrgios to dotiahol na 13. pozíciu. Noah sa domnieva, že pokiaľ bolo v minulosti náročné atakovať post svetovej jednotky, dnes to platí o najlepšej desiatke.

"Ak ste siedmy hráč sveta, v zápase musíte odovzdať 100 percent, inak vás zdolá aj svetová štyridsiatka. Za mojich čias sa to stať nemohlo. Štrnásty hráč sveta nikdy neporazil rebríčkovú päťku,“ dodal Noah.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Rafael Nadal #Roger Federer