Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dvojica Fedal predviedla oslavu tenisu. Skúsime to na OH? žartoval Švajčiar

Očakávanejší zápas Laver Cup nemal. Prvá spoločná štvorhra velikánov svetového tenisu - Španiela Rafaela Nadala a Švajčiara Rogera Federera - okamžite na sociálnej sieťach prezývaná ako Fedal, sa skončila úspešne.

24.09.2017 09:29
Roger Federer, Rafael Nadal Foto: ,
Roger Federer (vľavo) a Rafael Nadal oslavujú triumf v prvej spoločnej štvorhre.
debata

Majitelia 35 grandslamových titulov, ktorí si dokopy zarobili na turnajoch skoro 200 miliónov dolárov, zdolali v pražskej O2 aréne americký pár Sam Querrey, Jack Sock 6:4, 1:6 a 10:5 v supertajbrejku. „Som rád,“ vydýchol si Federer.

O ich spoločnej štvorhre sa hovorilo od vyhlásenia vzniku súťaže a celý týždeň pred jej štartom. V sobotu doobeda kapitán výberu Európy Švéd Björn Borg potvrdil vytúžené zloženie a Federer aj Nadal vyzerali veľmi sústredene.

„Ide o mimoriadny moment,“ uviedol Borg. „Každý naň čakal a teraz prišiel. Je to oslava tenisu,“ doplnil český tenista Tomáš Berdych. Federer aj Nadal najskôr víťazne odohrali svoje dvojhry a potom ich kamery pozorne sledovali, ako sa počas Berdychovho zápasu pripravovali na štvorhru. Zábery ukázali, ako pri jednom stole s Borgom a jeho asistentom Thomasom Enqvistom rozoberali taktiku. „Veľa sme sa rozprávali o tom, kto bude hrať na ktorej strane,“ potvrdil Federer.

Od začiatku hrali zodpovedne a trochu mali zviazané ruky, ale Nadal čoskoro predviedol krásny forhendový úder na čiaru, Federer sa zase tlačil k sieti. „Pekelne sme sa sústredili. Nechceli sme premeškať začiatok, aby som neniesol vinu,“ povedal Federer.

Počas štrnástich rokov proti sebe odohrali 37 zápasov (Nadal vedie v bilancii 23:14). Až teraz však stáli prvýkrát na jednej strane dvorca. „Na kurte bolo veľa energie. Bol to neuveriteľný pocit, unikátny moment,“ hodnotil na kurte Nadal.

Po výhre v prvej sade síce v druhej získali len jednu hru, ale svoju kvalitu ukázali hneď v supertajbrejku. Rýchlo sa otriasli zo straty setu a o svojej výhre zakrátko rozhodli, keď odskočili do vedenia 7:1. „Hrali sme dobre a bola to veľká zábava. Bolo to špeciálne a som veľmi šťastný, že sme spolu odohrali aspoň jeden zápas a vyhrali,“ reagoval Federer.

Rafael Nadal (v popredí) počas štvohry s... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Rafael Nadal, Roger Federer Rafael Nadal (v popredí) počas štvohry s Rogerom Federerom.

„Atmosféra je fantastická po celý čas turnaja. České publikum v Prahe je skvelé,“ ocenil Nadal fanúšikov. „Tvoríme tu históriu, že?“ usmial sa.

Obe hrajúce legendy sa navzájom potľapkávali po ramenách a tvrdili, že spoločná štvorhra pre nich bola sviatkom. „Bolo cťou stáť na kurte vedľa Rogera,“ uviedol Španiel. „Mohol som veriť jeho forhendu a sledovať, ako premýšľa. Zaujímavé,“ reagoval Švajčiar.

Ešte v nedeľu budú v pozícii spoluhráčov, ale potom sa každý uzavrie do svojej vlastnej ulity a na turnajoch budú stáť proti sebe. Bojovať o post jednotky. „Naďalej však budeme rivalmi, vďakabohu alebo bohužiaľ. Navždy, do konca našich kariér,“ povedal Federer.

Ten dostal aj otázku, či si spolu zahrajú štvohru aj inde ako na Laver Cupe. „Skvelá myšlienka. Staneš sa Švajčiarom? Alebo ja Španielom? Mohli by sme si zahrať na olympiáde,“ otočil sa Federer so smiechom na Nadala.

Na turnajoch sa ale skôr nestretnú. „Z mojej strany to nepôjde,“ vravel Federer. „Keď to nechceš ty, tak ani ja nie, to by nefungovalo,“ povedal Nadal a dodal: „Sme predsa singlisti a neviem si predstaviť hrať štvorhru, keď skončíme s dvojhrou.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Laver cup