Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendy spoja sily. Pražské tenisové gala bude v čiernom

Sú to iba necelé dva týždne, čo mužským finálovým zápasom vyvrcholil US Open, záverečný grandslamový turnaj sezóny. Ak mnohí fanúšikovia, ale aj experti, namietali, že v New Yorku nehrali v záverečnej fáze najlepší z najlepších, uspokojením pre nich môže byť Praha.

22.09.2017 07:58
Rafael Nadal, Björn Borg, Rod Laver, John McEnroe Foto: ,
Rafael Nadal hádže loptičku divákom, prizerajú sa Björn Borg, Rod Laver a John McEnroe a úplne vľavo Roger Federer.
debata

Súboj hviezdnych Európanov so zvyškom sveta bude veľkolepý, nablýskaný i nóbl. Od začiatku až do samého konca. Laver Cup je tenisovým All stars sviatkom.

Súboj skúsenosti s mladosťou, súčasnosti s budúcnosťou, ale aj severskej chladnosti s večnou prchkosťou. Aj takéto prívlastky môže mať trojdňový tenisový festival, ktorý dnes odštartuje v hlavnom meste Česka.

Roger Federer a Rafael Nadal prvýkrát v kariére spoja sily, aby v mene starého kontinentu ukázali ostatným, kto je pánom tenisových dvorcov.

„Bude to oveľa viac ako exhibícia. Nemám rád, ak to tak ľudia nazývajú. Nemalo by to tak byť, pretože hráme na počesť Roda Lavera,“ sľubuje švajčiarsky 19-násobný grandslamový šampión.

Tri dvojhry a jedna štvorhra každý deň. Dnes za víťazstvo jeden bod, zajtra dva a v nedeľu až tri. Nastúpia hrajúce legendy bok po boku v debli?

„Už pred rokmi sme sa rozprávali o tom, že by sme si to na niektorom z turnajov radi vyskúšali. Zatiaľ sa nám to nepodarilo, hádam nám to kapitán teraz dopraje,“ zamýšľa sa Nadal, čerstvý víťaz US Open. "Samozrejme, bol by som veľmi rád,“ priznáva tiež Federer.

Elita aj na lavičke

Ten, kto o tom rozhodne, bude nemenej slávny Björn Borg. Aj 61-ročný Švéd, ktorý povedie tím Európy, bude mať na lavičke zdatného súpera. Johna McEnroea, s ktorým odohral ešte v minulom storočí nejeden pamätný zápas.

"Často som na dvorci vyvádzal ako magor. Ale nikdy nie v stretnutí s Borgom. Vždy som si cenil príležitosť zdieľať s ním jednu scénu. Byť súčasťou histórie,“ napísal Američan vo svojom životopise.

"Bol to prvý tenista, ktorý si ma vzal pod krídla, správal sa ku mne mimoriadne slušne. Lichotilo mi, keď si ma najväčší macher na svete pustil k sebe bližšie. Vravel som si, že ostatní môžu pokojne ísť do čerta,“ aj takto vzdal hold elegantnému severanovi často kontroverzný Američan.

A teraz ten najdôležitejší. Rod Laver. Prvý, ale aj nasledujúce ročníky súboja Európy so zvyškom sveta, sa budú hrať práve na jeho počesť. "Veľmi ma to prekvapilo, je to neuveriteľná pocta. Keď vidím všetky tie hviezdy, pýtam sa sám seba: aký skvelý tenis len budú hrať?“

Čierna môže patriť bombardérom

Legendárny Austrálčan – jediný v histórii vyhral dva kalendárne grandslamy – predpovedá tesný súboj. A to aj napriek tomu, že papierové predpoklady, ale aj postavenie hráčov v rebríčku ATP, vysoko favorizujú tím Európy.

"Na starom kontinente hrajú najlepší tenisti planéty. Avšak tentoraz zohrá veľkú rolu aj silné podanie. Pokiaľ ich súperi získajú set, rozhodne tajbrejk. Ten zvýhodňuje hráčov s lepším servisom,“ vysvetľuje.

Prahe bude priať tenisovým bombardérom. V O2 aréne, ktorá je už niekoľko dní beznádejne vypredaná, pripravili organizátori novinku. Rýchly čierny povrch, na akom tenisti ešte nikdy nehrali.

"Na kurte sme použili veľmi špeciálny náter, trikrát sme ho testovali aj pod reflektormi. Vyskúšali si ho už aj hráči, bude to skvelé,“ dodáva výkonný riaditeľ podujatia Steve Zacks.

Hráči na Laver Cupe
Európa Zvyšok sveta
Rafael Nadal 1. Sam Querrey 16.
Roger Federer 2. John Isner 17.
Alexander Zverev 4. Nick Kyrgios 20.
Marin Čilič 5. Jack Stock 21.
Dominic Thiem 7. Denis Šapovalov 51.
Tomáš Berdych 19. Frances Tiafoe 72.

Dnes: od 13.00 Čilič – Tiafoe, po nich Thiem – Isner, od 19.00 A. Zverev – Shapovalov, po nich Berdych, Nadal – Kyrgios, Sock.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Roger Federer #Laver cup