Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gombos: Snívam o zápase proti Del Potrovi či Wawrinkovi

Hral ako z partesu. Svojmu súperovi nedovolil prakticky nič. Útočil vždy, keď to bolo možné, tešil sa po každom jednom víťaznom údere. Tak, ako kedysi Dominik Hrbatý.

18.09.2017 16:00
debata
Norbert Gombos mal najväčšiu zásluhu na výhre... Foto: SITA, Martin Mednansky
Davis Cup Gombos Norbert Gombos mal najväčšiu zásluhu na výhre Slovákov nad Poľskom.

"Davisov pohár je viac stresujúci ako obyčajný turnaj. Nemám totiž zodpovednosť iba za seba, ale aj za tím, fanúšikov a celú krajinu,“ tvrdí Norbert Gombos (27), hrdina barážového stretnutia s Poľskom.

Kapitán Miloslav Mečíř vyslovil pred zápasom s Majchrzakom mierne obavy. Mal strach, že vám hra poľského súpera nebude sedieť. Boli ste nervózny?

Priznám sa, že áno. Nechcel som, aby sa muselo rozhodovať v prípadnom piatom zápase. Majchrzak odohral v piatok s Andrejom Martinom kvalitné stretnutie, dobre zvláda dlhé výmeny a hrá fyzicky veľmi náročný tenis. Očakával som veľký boj.

Ten sa však napokon nekonal. Súpera ste sfúkli z dvorca…

Prekvapil som aj sám seba. Dôležitý bol začiatok, ktorý mi vyšiel. Dobre som podával a nerobil zbytočné chyby. Počas celého zápasu som zostal koncentrovaný, v dueloch hraných na tri víťazné sety to vôbec nie je jednoduché. Najviac si však cením to, že som sa dobre popasoval s tlakom, ktorý som pred zápasom pociťoval.

Mečíř dokonca vyhlásil, že vás ešte nevidel odohrať taký dobrý zápas. Zdieľate jeho názor?

Teší ma, že si to myslí. Hral som agresívne a bez chýb. Tak, ako si to vždy predstavujem.

Trúfli by ste si v ten deň aj na niektorú z hviezd svetového tenisu?

Ťažko povedať, každý zápas je iný. Každý hráč má svoj štýl, tentoraz som sa cítil veľmi dobre, mal som pod kontrolou všetky údery.

V slovenskom tíme ste boli prvýkrát lídrom. Bol to záväzok?

Snažil som sa na to vôbec nemyslieť. Ale nie vždy sa mi to darilo, v nedeľu pred zápasom som tlaku trochu podľahol. Celý uplynulý víkend považujem za jednu obrovskú skúsenosť. Boli sme favoritom, očakávania boli veľké. Za takýchto okolností sa hrá vždy ťažšie.

Vaša zápasová bilancia je výrazne lepšia pred domácim publikom ako v zápasoch na kurtoch súpera. Je to veľký rozdiel?

Určite sa mi hrá doma lepšie. Cítim podporu fanúšikov aj realizačného tímu. Ale je to aj preto, že dôležité zápasy s náročnými súpermi sme hrali predovšetkým vonku.

O Národnom tenisovom centre sa kedysi hovorilo ako o obývačke Dominika Hrbatého. Môže byť odteraz aj vašou?

Cítim sa tam nezvyčajne dobre. A to nielen v zápasoch Davisovho pohára, ale napríklad aj počas turnaja Slovak Open. Na tento kurt mám krásne spomienky, zdolal som na ňom aj Dominica Thiema, ktorý je dnes v elitnej desiatke.

Zdá sa, že v porovnaní s februárovým zápasom s Maďarskom boli tentoraz lepšie aj vzťahy v tíme. Potvrdíte to?

Nebol som vtedy súčasťou družstva. Potvrdiť môžem jedine to, že teraz všetko fungovalo tak, ako má. Podporovali sme sa, hecovali a držali spolu. Tak to má byť, to je základ úspechu.

Vlani v septembri ste sa ocitli v štvrtej stovke svetového rebríčka ATP, teraz ste na 84. mieste. Čo vás tento rok naučil?

Utvrdil ma predovšetkým v tom, že musím na sebe naďalej makať. Že ak dám do tréningu aj zápasov úplne všetko, výsledky sa napokon dostavia.

Norbert Gombos sa teší po vyhratom štvrtom... Foto: SITA, Martin Mednansky
Davis Cup Gombos Norbert Gombos sa teší po vyhratom štvrtom zápase stretnutia Slovensko - Poľsko.

Zmenil sa za ten čas Norbert Gombos?

Vždy som vedel, že môžem byť v prvej stovke. Problém bol v hlave, býval som premotivovaný, občas psychicky ubitý. To, čo potrebujem, je vyrovnanosť. Mám na to, aby som sa dostal na 50. či 60. miesto. Pracujem na svojej odolnosti i mentalite, aby som aj v budúcnosti napredoval.

Ak sa chcete udržať v najlepšej stovke, potrebujete v najbližšom období obhájiť veľkú porciu bodov. Zväzuje to ruky?

Viem o tom, nosím to v hlave. Presne v tomto čase sa mi pred rokom začalo opäť dariť. Ale priamo počas turnaja sa tomu nevenujem, zbytočne by som sa rozptyľoval a zvyšoval vnútorný tlak. Osvedčilo sa mi, keď sa sústredím vždy len na ten konkrétny duel.

V uplynulých rokoch hráči z času na čas odmietli pozvánku do reprezentácie. Aký je váš vzťah k Davisovmu poháru?

Veľmi pozitívny. Povedal by som, že to je moja srdcovka. Sme tím, vynikajúca partia. Je to však viac stresujúce ako na obyčajnom turnaji. Nemám totiž zodpovednosť iba za seba, ale aj za tím, fanúšikov a celú krajinu.

O postup medzi elitu sa Slovensko usiluje už jedenásť rokov. Má súčasný tím potenciál dostať sa tam?

Tri roky v rade sme hrali baráž o svetovú skupinu. Súperi však boli silní – USA, Austrália aj Poľsko. Som však presvedčený, že máme na to. Verím, že keď sa vráti Martin Kližan a bude mať formu, budeme ešte silnejší. Ak to dokázali Maďari, ktorí nemajú žiadneho hráča v TOP 100, tak prečo by sme sa tam nemohli dostať aj my.

Koho by ste raz chceli vyzvať pred domácim publikom?

To je jedno, rád by som hral proti najlepším. Ale ak by som si mohol vybrať, tak by to boli napríklad Švajčiari so Stanom Wawrinkom alebo Argentínčania s Juanom Martinom Del Potrom.

debata chyba
Viac na túto tému: #davis cup #Norbert Gombos #STZ