Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gombos zničil Poliakov. Uchvátil aj Mečířa

Absolútna dominancia vo dvojhre, strata bodu vo štvorhre. Presne tak, ako naznačovali papierové predpoklady. Slovenskí tenisti v Davisovom pohári potvrdili úlohu favorita a nevýrazných Poliakov zdolali 4:1 na zápasy. Vďaka tomuto víťazstvu sa udržali v I. skupine euroafrickej zóny. A na budúci sa tak budú môcť pobiť o už jedenásť rokov nenaplnený sen. O účasti medzi svetovou elitou.

17.09.2017 20:50
debata (1)
Norbert Gombos sa teší po vyhratom štvrtom... Foto: SITA, Martin Mednansky
Davis Cup Gombos Norbert Gombos sa teší po vyhratom štvrtom zápase stretnutia Slovensko - Poľsko.

Dva body v piatok, potom prehra v debli. O osude barážového duelu sa malo rozhodnúť v nedeľňajších dvojhrách. "Priznám sa, mám trochu strach. Majchrzak dobre drží loptu v hre a málo kazí, naopak Norbert hrá rýchlo a ak by Poliak stíhal, mohlo by to byť nepríjemné,“ naznačil v sobotu svoje obavy nehrajúci kapitán Slovákov Miroslav Mečíř.

Strachoval sa však zbytočne. V súboji jednotiek bol na antuke v Národnom tenisovom centre iba jeden pán. Norbert Gombos. Od úvodu až od konca. Na defenzívne ladeného Poliaka útočil z každej pozície. Razantne, ale predovšetkým presne. Zvíťazil 6:1, 6:2, 6:4.

"Nora som vari ešte nikdy nevidel zahrať takto dobre. Mal pritom ťažký zápas, išlo o dôležitý bod. O to viac si to cením. Tenis býva zradný, treba bojovať až do poslednej loptičky. On to zvládol na jednotku,“ povedal na margo excelentnej hry 27-ročného Slováka Mečíř.

Rozdiel 182 pozícii v renkingu ATP bol znať hneď od začiatku. Rodák z Galanty brejkol svojho súpera hneď v druhej hre. Po celý čas diktoval tempo hry a skorými víťaznými údermi tak zabránil bezradnému Poliakovi v dlhých výmenách.

"Môžem povedať, že dnes som prekvapil aj sám seba. Nebudem klamať, mal som rešpekt, poznám ho a viem, ako vie byť nepríjemný. Nakoniec, dokázal to aj v piatok proti Andrejovi Martinovi,“ priznal šťastný víťaz.

Poľský, 267. tenista sveta, sa pokúsil po druhom sete o zvrat. Krátkym odchodom do šatne. Gombosa to však z miery nevyviedlo. Aj keď jeho výkon už nebol tak dominantný, ako počas úvodnej hodiny jednoznačného zápasu, svoj náskok si s prehľadom postrážil. Majchrzak na slovenskú ofenzívu nenašiel ani tentoraz dostatočnú odpoveď.

"Nora poznám, niekoľkokrát som ho už videl v akcii. A či to bol jeho najlepší zápas? To netuším. Hral však fantasticky, nedovolil mi to, čo ovládam najlepšie – dlhé výmeny. Jeho triumf je absolútne zaslúžený. Gratulujem Slovákom k záchrane, v Bratislave boli jednoducho lepší,“ povedal po stretnutí Majchrzak.

Slovenskí tenisti Andrej Martin, Igor Zelenay,... Foto: SITA, Martin Mednansky
Davis Cup Slovensko Slovenskí tenisti Andrej Martin, Igor Zelenay, Jozef Kovalík a Norbert Gombos zdravia divákov po vyhratom zápase s Poľskom.

A keďže sa tento rozhodujúci duel skončil už po troch setoch, na dvorec musel nastúpiť na záverečnú dvojhru aj Jozef Kovalík. Zápas proti poľskej dvojke, Norbertovi Hurkaczovi, vyhral 6:4, 7:5 a upravil na konečných 4:1.

Slováci hrajú v "2. lige“ národnej tenisovej súťaže nepretržite už 11 rokov. Medzitým sa päťkrát neúspešne snažili o postup medzi absolútnu elitu a v piatich prípadoch odvrátili zostup do nižšej kategórie. Mečíř sa nazdáva, že toto postavenie aktuálne odzrkadľuje silu slovenského mužstva.

"Ak máte v tíme hráčov s priemerným renkingom 140, tak len ťažko môžete pomýšľať na svetovú špičku. Tam je predsa šestnásť najlepších, mnohé družstvá majú po dvoch hráčoch v najlepšej dvadsiatke,“ vyhlásil.

Smelšie ambície má však aktuálna slovenská jednotka. Gombos dal za príklad Maďarov, ktorí šokujúco postúpili cez Rusov. "A to je tím, ktorý nemá v najlepšej stovke ani jedného hráča. Prečo by sa to teda nemohlo podariť aj nám. Nezabúdajme, že máme aj Martina Kližana, ktorý keď sa uzdraví a vráti sa mu aj forma, bude veľmi platným hráčom. Snívam o tom, že raz si v NTC zahrám pred domácim publikom aj proti tým najlepším. Napríklad proti Argentíne s Juanom Martinom Del Potrom,“ dodal na záver.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #davis cup #Norbert Gombos #Slovensko - Poľsko