Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Za prehru môže aj zatiahnutá strecha. Poliakom vyhovovala, tvrdí Martin

Slovenskí tenisti Andrej Martin a Igor Zelenay, ktorí v sobotňajšej štvorhre bratislavského stretnutia Slovensko - Poľsko prehrali v súboji s dvojicou Mateusz Kowalczyk, Lukasz Kubot 7:6 (3), 3:6, 3:6, 2:6, označili za zlomové momenty nezvládnutý druhý set a neskoršie zatiahnutie strechy v Aegon aréne NTC pre dážď po ôsmom geme druhého dejstva.

16.09.2017 22:08
debata
Andrej Martin a Igor Zelenay po vyhratom prvom... Foto: SITA, Diana Černáková
Davis Cup Andrej Martin a Igor Zelenay po vyhratom prvom sete ďalšie tri s Poliakmi prehrali.

Dovtedy sa tento duel hral na antuke pod odtiahnutou strechou. Tak to hostitelia na Poliakov v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov pôvodne prichystali. Počasie však bolo v sobotu proti ich predstavám.

„Pod zatiahnutou strechou loptička lietala rýchlejšie, čo viac vyhovovalo Poliakom,“ tvrdil po zápase Andrej Martin a pokračoval: „Poliaci boli aj v tejto zostave pre nás prisilní. Prekvapilo ma, že Kowalczyk vedľa skúseného Kubota výkonom vyrástol a vôbec na ňom nebolo vidieť, že v tejto súťaži vo štvorhre práve v súboji s nami debutoval. Kubot mu veľmi pomohol.“

Aj keď Martin so Zelenayom do sobotňajšieho súboja vstúpili lepšie, vyhrali tajbrejk prvého setu 7:3, žiaľ, v druhom sete už v tomto tempe nepokračovali. „Začali sme veľmi dobre, mali sme veľa energie, ktorú sme vložili do úvodného setu. Vďaka nej sme ho vyhrali,“ hodnotil prehranú štvorhru rodák z Bratislavy a dodal:

„Poliaci úvod trochu zaspali, no postupne sa dostávali do zápasu. Kým im energia pribúdala, my sme ju postupne strácali. Zatiaľ čo my sme išli výkonom dole, Poliaci sa pozviechali a začali nám robiť problémy. Postupne totiž potvrdili svoje rebríčkové postavenie a úlohu favoritov. My sme ich nevedeli vyhodiť z toho ich rytmu.“

„Mrzí ma, že sme počas tohto súboja v domácom prostredí a pred vlastnými fanúšikmi neprekvapili. O to viac, že sme to mali dobre rozohrané a oni spočiatku neboli v najväčšej pohode. Ja som však postupne stratil istotu na servise a oni začali dominovať, hoci v treťom sete sme ešte mali šance. Nemám také delové podanie, ktorým by sme Poliakov zaskočili. Môj servis im príliš neublížil a v tom bol problém,“ vravel Martin a pokračoval:

„Skúšali sme rôzne varianty, ale so všetkým si poradili. Bolo vidieť, že od druhého setu sú na koni a my sme ich nedokázali z neho zosadiť. Všetko nám stihli vrátiť, moje podanie im nenarobilo väčšie problémy. Nemám servis, ktorým by som získaval gemy a rozhodoval zápasy. Možno práve môj servis bol v tomto súboji kľúčový. Vedeli sme o tom. Išli sme na kurt s týmto poznaním. Bol to však spravodlivý súboj a zvíťazila v ňom lepšia dvojica.“

„Trošku sme čakali, že Kowalczykov debut v Davis Cupe, ktorý nahradil Marcina Matkowského, by nám mohol pomôcť, ale na dvorci vôbec nebolo vidieť, že je v Davis Cupe novicom. Skúsený Lukasz Kubot ho svojim kvalitným výkonom dobre naštartoval, dodal mu energiu a vyburcoval ho ku kvalitnému výkonu,“ hovoril po zápase Igor Zelenay.

Podľa skúseného slovenského hráča vývoj zápasu sa začal lámať vtedy, keď súperi získali druhý set. „Odvtedy si viac verili. Ich sebavedomie narástlo, boli lepší. My sme išli výkonom dole, oni začali výkonom stúpať. Azda definitívne sa to otočilo, keď nás brejkli v treťom sete, potom už dominovali. Už boli v súboji lepší ako my. Viac si verili, vedeli, čo majú s nami hrať,“ uznal skúsený špecialista na štvorhru v slovenskom tábore Igor Zelenay.

Slovenskí tenisti Andrej Martin a Igor Zelenay... Foto: SITA, Diana Černáková
Davis Cup Slovenskí tenisti Andrej Martin a Igor Zelenay počas štvorhry zápasu Slovensko - Poľsko.

„Poliaci dokázali, že sú svetovými deblistami. Lukasz Kubot dominoval a Mateusz Kowalczyk sa mal o koho oprieť. Začiatok stretnutia nám vyšiel a neskôr bola škoda, že sme nepotvrdili brejk v treťom sete. Vtedy súperi prevzali iniciatívu. Na kurte potom už prakticky nerobili chyby a nedali Andrejovi s Igorom šancu,“ povedal po sobotňajšom dueli kapitán slovenského daviscupového tímu Miloslav Mečíř a dodal:

„Na našich hráčoch postupne akoby doľahla únava, ťažko sa vyrovnávali s nepriaznivým vývojom. Dostali sa pod tlak, s ktorým si už neporadili. S bodom zo štvorhry sme však príliš nerátali a aj vedenie 2:1 po sobote je tiež fajn. Aj keď stav 3:0 pre nás by bol splnením sna. Musíme však zostať na zemi.“

„Hoci sme chceli Poliakov prekvapiť aj vo štvorhre, zámer nám tentoraz nevyšiel. Preto potrebný tretí bod musíme získať vo dvojhrách. Poliaci boli vo štvorhre lepší. Jednoducho, taká je realita, ktorú musíme rešpektovať,“ skonštatoval šéf reprezentačného výberu slovenských tenistov.

Ten sa na stretnutí s novinármi dotkol aj nedeľňajšieho programu, ktorý jeho zverencov čaká v bratislavskom NTC: „Noro Gombos hral dobre celý týždeň počas prípravy a aj prvý zápas zvládol v pohode a forme. Podľa všetkého teda v nedeľu nastúpi. Mám však trochu obavy, lebo Majchrzak v piatok dobre využíval energiu súperových úderov a málo kazil, držal loptu v hre. Veľa zvládol. Noro hrá rýchlo a ak by Poliak stíhal, mohlo by to byť nepríjemné. Uvidíme, ako sa naši hráči so súpermi vyrovnajú v nedeľu. Bol by som, samozrejme rád, ak by sa nám podarilo rozhodnúť už v prvom nedeľňajšom zápase. Vyhli by sme sa tak zbytočnej nervozite a tlaku.“

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin #davis cup #Slovensko - Poľsko