Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokazil prvý set, no potom dominoval. Nadal zabojuje o 16. grandslamový titul

Španiel Rafael Nadal zdolal v semifinále grandslamového tenisového turnaja US Open Argentínčana Juana Martína Del Potra 4:6, 6:0, 6:3, 6:2 a v nedeľu bude v New Yorku hrať o svoj šestnásty grandslamový titul. Jeho súperom bude v nedeľu od 22.00 SELČ 28. nasadený Juhoafričan Kevin Anderson, ktorý si poradil so Španielom Pablom Carrenom-Bustom 4:6, 7:5, 6:3, 6:4.

09.09.2017 07:04 , aktualizované: 07:22
Rafael Nadal, Juan Martín Del Potro Foto: ,
Rafael Nadal (vľavo) a Juan Martín Del Potro po semifinále US Open.
debata

Nadal, ktorý vo Flushing Meadow triumfoval v rokoch 2010 a 2013, opäť potvrdil svoju pozíciu svetovej jednotky. S Del Potrom, ktorý vo štvrťfinále zastavil Švajčiara Rogera Federera, síce prehral prvý set, ale v druhom súperovi nadelil kanára a od tej chvíle nebolo o jeho výhre pochýb. Argentínčan, ktorý v predchádzajúcich dvoch kolách potreboval na postup deväť setov, bol očividne vyčerpaný.

„Chvíľu mi trvalo, kým som pochopil, čo mám hrať. On ma čakal na bekhendovej strane a pokrýval iba 60 % kurtu. Keď som na to prišiel, začal som hrať viac nepredvídateľne a dostával súpera do ťažkostí. On potom nevedel, kam skočiť,“ uviedol Nadal, cituje ho AP.

„Od druhého setu začal hrať viac s rozumom, bol až do konca zápasu dominantný,“ uznal Del Potro, ktorý predtým vyradil Rogera Federera, Nadalovu prevahu v troch štvrtinách zápasu.

Anderson vo veku 31 rokov oslavuje prvé finále grandslamového turnaja a je prvým juhoafrickým tenistom, ktorý uspel od roku 1985, keď bol Kevin Curren vo finále Wimbledonu.

Andersonovým doteraz najväčším úspechom v New Yorku bolo štvrťfinále pred dvoma rokmi. Tento rok mal cestu uľahčenú, až do finále nenarazil na nikoho z prvej svetovej desiatky.

Do semifinále US Open 2017 sa prebojovali traja hráči s dvojciferným nasadením či bez neho, čo sa naposledy stalo na veľkej štvorke na RG 2002. Dvaja Španieli boli v semifinále v lokalite Flushing Meadows premiérovo.

V pondelok bude okrem Nadala na čele hodnotenia jeho krajanka Garbine Muguruzová-Blancová: prvý raz od nedele 10. augusta 2003 sa stane, že na vrchole systému dvojhry mužov a žien budú zástupcovia jednej krajiny. Vtedy to boli Američania Andre Agassi a Serena Williamsová.

US Open – dvojhra mužov – semifinále:
Kevin Anderson (JAR-28) – Pablo Carreno-Busta (Šp.-12) 4:6, 7:5, 6:3, 6:4 za 174 minút
Rafael Nadal (Šp.-1) – Juan Martín Del Potro (Arg.-24) 4:6, 6:0, 6:3, 6:2 za 150 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Rafael Nadal #Juan Martín Del Potro #Kevin Anderson #Pablo Carreno-Busta