Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tak ďaleko ešte nebol. Carreno-Busta postúpil medzi top štvorku

Španielsky tenista Pablo Carreno-Busta nasadený ako dvanásty sa stal prvým semifinalistom dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (28. augusta - 10. septembra, celková dotácia 50,4 milióna USD, tvrdý povrch Deco Turf II).

05.09.2017 21:54
Pablo Carreno-Busta Foto: ,
Pablo Carreno-Busta postúpil do semifinále US Open.
debata

V utorňajšom štvrťfinálovom stretnutí zvíťazil nad argentínskou dvadsaťdeviatkou podujatia Diegom Schwartzmanom za 119 minút s prehľadom 6:4, 6:4, 6:2. „Pavúkom“ zatiaľ prechádza s dokonalou bilanciou na sety – 15:0.

V prvých štyroch kolách bez výnimky čelil kvalifikantom (Američan Evang King, Brit Cameron Norrie, Francúz Nicolas Mahut a Kanaďan Denis Shapovalov), čo sa na Grand Slamoch v tzv. Open Ere nikdy predtým nestalo. Dvadsaťšesťročný Carreno-Busta, 19. v singlovom renkingu ATP, a 25-ročný Schwartzman (33.) nemali vzájomnú minulosť.

„O niečom takomto som síce vždy sníval, ale nepomyslel by som si, že sa to aj stane,“ citoval rodáka z Gijónu Carrena-Bustu twitter podujatia. Španiel mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 30:30, Argentínčan 21:35. Postupujúci premenil 6 z 8 brejkbalov, zdolaný iba 2 z 10. Víťaz si pripísal 63 % fiftínov rozohraných svojím prvým podaním, vyradený 33 %. Carreno-Busta zvládol 12 z 18 zákrokov pri sieti, Schwartzman 7 zo 17.

Medzi najlepšími štyrmi na Majors je Carreno-Busta premiérovo v kariére. Na tohtoročnom parížskom antukovom podujatí Roland Garros sa prebojoval do štvrťfinále, na následnom Wimbledone v Londýne zo zdravotných dôvodov chýbal, zradilo ho brušné svalstvo. V lokalite Flushing Meadows si už o tri kolá prekonal miestny osobný rekord zo sezón 2014 a 2016.

V semifinále si Carreno-Busta zmeria sily s úspešným z neskoršieho utorňajšieho duelu Sam Querrey (USA-17) – Kevin Anderson (JAR-28). S Američanom ešte nehral, proti Juhoafričanovi má skóre 0:2. Od minulého piatka je známe, že príslušná sekcia dodá debutanta vo finále na veľkej štvorke.

V stredu prídu na rad štvrťfinálové súboje v hornej polovici žrebu: Rafael Nadal (Šp.-1) – Andrej Rubľov (Rus.) a Roger Federer (Švaj.-3) – Juan Martín Del Potro (Arg.-24). Federer (19), Nadal (15) a Del Potro (1) majú na konte dovedna 35 vrcholných singlových titulov, každý sa už aspoň raz presadil práve areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center.

„Bol to dnes veľmi dobrý zápas. Usiloval som sa zachovať si koncentráciu. Diego je totiž bojovník. Musíte si proti nemu počínať agresívne a diktovať tempo, inak vás prekoná,“ skonštatoval Carreno-Busta podľa webu Asociácie tenisových profesionálov (ATP), ktorý sa odvolal na ESPN. „Bolo by fantastické zahrať si vo finále s krajanom Rafaelom Nadalom, ale treba to brať krok za krokom…“ podotkol Carreno-Busta.

Vlani si na predmetnom dvorci vyskúšal finále štvorhry: po boku krajana Guillerma Garcíu-Lópeza neuspel proti britsko-brazílskej dvojici Jamie Murray, Bruno Soares: „Štvorhra mi veľmi pomohla. Je dobré rozvíjať si servis, voleje, hru pri sieti, agresivitu. Tento rok mi tá skúsenosť s dvorcom Arthur Ashe Stadium prospela.“ Španiel dosiaľ najvyššie bol na 15. priečke vo svetovom rebríčku, teraz siaha po debute v Top 10 – v online prepočte figuruje práve na takejto pozícii, ale do pondelka ešte môže klesnúť.

„Považujem za neskutočné môcť si zahrať na Arthur Ashe Stadium vo štvrťfinále US Open proti kamarátovi typu Pabla. Myslím si, že prvé dva sety boli tesné a predviedli sme kvalitné výmeny. Takto krátko po prehre sa mi to ťažko hodnotí, ale odnesiem si veľa pozitívneho. Stále platí, že sa musím zlepšovať z týždňa na týždeň. Som však spokojný s tým, ako som počas ostatného týždňa a pol hral. Pokúsim sa stavať na tom,“ uviedol Schwartzman.

Len 170 cm vysoký Argentínčan sa nestal najnižším grandslamovým semifinalistom od RG 1980, kde takto ďaleko bol ešte o čosi nižší Američan Harold Solomon (168 cm).

Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Pablo Carreno-Busta (Šp.-12) – Diego Schwartzman (Arg.-29) 6:4, 6:4, 6:2 za 119 minút

Zostávajúci utorňajší program štvrťfinále dvojhry mužov:
Sam Querrey (USA-17) – Kevin Anderson (JAR-28) / bilancia: 9:6

Stredajší program štvrťfinále dvojhry mužov (horná polovica „pavúka“):
Rafael Nadal (Šp.-1) – Andrej Rubľov (Rus.) / bilancia: 0:0
Roger Federer (Švaj.-3) – Juan Martín Del Potro (Arg.-24) / bilancia: 16:5

debata chyba
Viac na túto tému: #ATP #Pablo Carreno-Busta #US Open 2017