Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obliekal sa ako Nadal. Teraz ho chce z New Yorku poslať domov

Nastúpil na kurt a mnohí len pokrútili hlavou. Kosť a koža, akné, dlhé a neupravené vlasy. Chlapča, o ktorom by ste povedali, že sa len pripravuje na prijímacie pohovory na strednú školu. Napriek tomu z neho kypela energia, do každej výmeny vložil enormné úsilie, do loptičiek búšil hlava-nehlava.

03.09.2017 21:31
Andrej Rubľov Foto: ,
Andrej Rubľov patrí na US Open medzi čierne kone turnaja.
debata

Avšak robil chyby a halou sa rozliehali nervózne ruské pokriky. Takto sa Andrej Rubľov ukázal bratislavskému publiku počas turnaja Slovak Open 2015.

Uplynuli dva roky, postava zostala, no hlava vychladla. Dozrela a zmúdrela. Stále iba 19-ročný Moskovčan púta na US Open pozornosť. V 2. kole vyradil Bulhara Dimitrova, v 3. zasa vo forme hrajúceho Bosniaka Džumhura. Je už v osemfinále, ak prekoná ešte jednu prekážku, čaká ho pravdepodobne zápas života. S mužom, ktorý sa na neho pozeral z každej steny jeho detskej izby, Rafaelovi Nadalovi.

Andrej Rubľov v akcii počas súboja s Grigorom... Foto: SITA/AP, Adam Hunger
Andrej Rubľov Andrej Rubľov v akcii počas súboja s Grigorom Dimitrovom.

"Začalo sa to so Safinom, sledoval som každý jeho zápas, bol to môj idol, nedotknuteľná ikona. A potom tu bol Nadal, ktorého som kopíroval. Mal som ho tak rád, že som sa snažil obliekať ako on, kupoval si šaty z rovnakej kolekcie,“ priznal mladý Rus, aktuálne 53. hráč sveta.

Pre pripomenutie: v čase, keď hral na Slovak Open, bol na konci druhej stovky rebríčka ATP. David Goffin. Práve on je tým mužom, ktorý stojí Rubľovovi v ceste za vysnívaným zápasom so španielskou legendou. "Je to hráč z najlepšej desiatky, ak chcem uspieť, musím ukázať to najlepšie, čo je vo mne,“ hľadal cestu, ako zdolať nevysokého Belgičana.

"Potrebujem mu vnútiť svoju hru a rytmus. Ak by som pristal na jeho pomalé výmeny, bude to môj koniec. Bol by som bez šance,“ zamyslel sa.

Rubľovovi chvíľu trvalo, kým sa usadil medzi najlepšími. Na začiatku aktuálnej sezóny urobil zmeny v realizačnom tíme a výsledky sa začali dostavovať. "Dovtedy to nebolo z mojej strany na úrovni profesionálneho tenistu. Teraz je to iné, urobil som najväčší pokrok v kariére,“ prezradil.

US Open tento rok mladým praje. Okrem Rubľova prešiel sitom 3. kola aj Kanaďan Denis Šapovalov. Na grandslamoch vec málo vídaná, naposledy sa totiž predstavili v osemfinále dvaja tínedžeri v roku 2008.

Zhodou okolností na US Open – Kei Nišiori a Juan Pablo del Potro.

Mladosť ide ruka v ruke s ambicióznosťou. Obaja si trúfajú. "Každý grandslam je príležitosťou pre nás mladých a ja sa o to snažím. Rubľov aj ja sme stále v hre, verím, že sa nám bude dariť aj naďalej. Každý je predsa zdolateľný,“ skonštatoval Šapovalov.

Znie to ako klišé, ale Rubľov tento rok nepozná limity. Najprv Goffin. A potom možno aj Nadal.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rafael Nadal #Andrej Rubľov #US Open 2017