Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Duša jej skáče po plafón. Rybáriková má čosi, čo sa nedá naučiť

Aj on patrí k mužom, ktorí nad ňou držali stráž. Predtým, ako sa Magdaléna Rybáriková vrátila k Petrovi Huberovi, zásoboval ju trénerskými radami Martin Ležák (41).

13.07.2017 08:00
Magdaléna Rybáriková, Martin Ležák, Miroslav... Foto:
Wimbledon 2015. Magdaléna Rybáriková po boku svojho vtedajšieho trénera Martina Ležáka (uprostred) a srbského fyzioterapeuta Miroslava Cuckiča.
debata

Tenisový expert, ktorý pred časom absolvoval šesťročnú stáž v Amerike, stál po boku piešťanskej rodáčky trinásť mesiacov – od júla 2014 do augusta 2015. „Ihneď som pochopil, že Magdu nemožno zaradiť do kategórie dríčov. Je to výnimočný talent s mimoriadne šikovnými rukami,“ hovorí o svojej niekdajšej zverenke rodák z Trenčína. Pod jeho dohľadom sa tenisovú abecedu v súčasnosti učí mládež v Topoľčanoch.

Čo by ste si pomysleli, keby vám ktosi pred Wimbledonom povedal, že vaša niekdajšia zverenka si zahrá medzi najlepšou štvoricou?
Samozrejme, že by som tomu neveril. Sledoval som Magdine výsledky na prípravných turnajoch počas trávnatej časti sezóny, potvrdzovala, že jej tento povrch nesmierne sedí. Na základe toho som očakával, že by mohla uspieť aj vo Wimbledone. Keď som však zistil, že žreb jej prisúdil do druhého kola Karolínu Plíškovú, nebol som už natoľko optimistický. Magda sa však postarala o obrovské prekvapenie, čím položila základy obrovského úspechu.

Čo za ním stojí?
Aj zranenia – paradoxne. Počas vynútenej pauzy si oddýchla, nabrala dostatok nových síl – najmä psychických. Mnohé veci začala vnímať inak. Keď k tomu pridáte tvrdú prácu a chuť do tenisu, vyjde vám výsledok, ktorý dosiahla Magda vo Wimbledone.

Akú úlohu zohral fakt, že pred odchodom do All England Clubu štartovala na menších turnajoch, kde nazbierala mnoho víťazstiev?
Predovšetkým si dodala dostatok sebavedomia. Magda je typ hráčky, ktorá produkuje najlepší tenis, keď je absolútne uvoľnená. Práve vďaka triumfom z Ilkley či Surbitonu dospela do štádia, keď bola v obrovskej psychickej pohode.

Prečo jej tráva natoľko sedí?
Rybáriková sa opiera o výborné podanie či skvelý bekhendový slajz. Ten – bez akéhokoľvek preháňania – patrí medzi tri či štyri najlepšie na svete. Navyše, má výborný prechod na sieť, úžasne sa hýbe, skvele rozumie hre. A v neposlednom rade má mimoriadne šikovnú ruku. Vďaka tomu jej nerobia problémy nečakané, nízke odskoky lopty.

Rybáriková pôsobí na kurte nesmierne uvoľnene. Medzi výmenami neváha zažonglovať si s loptičkou, je mimoriadne hravá. Pamätáte si ju takúto aj vy?
Jednoznačne. To jej jej ohromná devíza. Magda je obrovský talent. Má niečo, čo sa nedá naučiť, po čom mnohé hráčky túžia.

Akou zverenkou je Rybáriková?
Veľmi špecifickou. V globále som s ňou však bol spokojný. Ak je zdravotne fit a cíti sa psychicky v pohode, vie vyhrávať veľké zápasy.

Hráči, ktorí vynikajú značným talentom, sa naň často spoliehajú a do tréningov nedávajú všetko. Stalo sa vám to aj pri Rybárikovej?
Ale áno. Jej prístup sme museli z času na čas riešiť. Musela pochopiť, že len z talentu mohli žiť tenistky pred 20, možno 25 rokmi. Teraz je nemožné presadiť sa bez tvrdej driny. Práve vytrvalcom, ktorí drú do úmoru, patrí tenisový svet – predovšetkým však na povrchu, akým je napríklad antuka. Na tráve víťazí práve talent a šikovnosť.

Po každom z pätice wimbledonských víťazstiev šetrila Rybáriková emóciami. Je skôr introvertka?
Áno, ale momentálne ide aj o súčasť taktiky. Keď v druhom kole zdoláte Plíškovú a začnete z toho robiť veľké haló, nebude to veru vhodná cesta pre prípravu na ďalší zápas. Magdin tím toto zvládol skvele. Všetko vnímajú krok za krokom. Som presvedčený o tom, že vo svojom vnútri skákala Magda od radosti po plafón. Navonok to však nechcela dať najavo a sústredila sa na ďalší zápas.

Na kurte zároveň pôsobí mimoriadne pokojne, skromne. Je taká aj mimo neho?
Sú ľudia, ktorí sú veľmi otvorení, všetky emócie dávajú najavo. Magda tým, že si prešla neľahkým obdobím, má na veci iný pohľad. Je staršia, skúsenejšia. Uvedomuje si, že zvýšený tlak nepotrebuje. Myslí len na to, že má formu, ktorú chce vo Wimbledone naplno využiť.

Prečo sa dočkala životného úspechu až v 28 rokoch?
Dozrela. Spomeňte si na Martinu Hingisovú či Monicu Selešovú, vyhrali grandslamy v pätnástich, šestnástich rokoch. Dnes je také čosi nemožné. Vekový priemer, v ktorom zažívajú tenisti najväčšie úspechy, sa neustále zvyšuje. Je to spôsobené aj starostlivosťou o hráčov. Majú dokonalú regeneráciu, vďaka čomu sa športový vek predlžuje. Magde sa však nikdy predtým nedarilo vydržať v tenisovom kolotoči celých jedenásť mesiacov sezóny. Zakaždým ju zastavilo zranenie, po dlhšom turnaji nebolo jej telo pripravené čeliť ďalším výzvam. Verím, že teraz už je v poriadku a pripravená udržať si dlhodobejšie formu, v akej sa nachádza. Aj keď predpokladám, že po Wimbledone si dopraje dlhšiu pauzu.

Je v jej silách, aby vo štvrtok zdolala Muguruzovú?
Keď som Magdu trénoval v roku 2015, s Muguruzovou si na tráve poradila. Verím, že jej skalp môže získať aj tentoraz. Španielka síce hrala vo štvrťfinále skvele, no v prípade Svetlany Kuznecovovej čelila súperke s rovnakým štýlom hry. Magda hrá úplne inak, čo by Muguruzovej nemuselo vyhovovať. Veľmi jej prajem, aby sa prebojovala až do finále.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Wimbledon 2017 #Martin Ležák