Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Wimbledonské déja vu? Slovenskej senzácii svedčí pokora

Keď pred jedenástimi rokmi za sebou zatvárala brány slávneho All England Clubu, bola plná dojmov.

13.07.2017 06:00
Magdaléna Rybáriková Foto: ,
Magdaléna Rybáriková.
debata (5)

Sedemnásťročná tínedžerka držala v rukách svoju prvú vzácnu trofej – pre finalistku juniorky Wimbledonu.

„K tomuto obdobiu ma viažu krásne spomienky. Bola to skvelá skúsenosť. O to cennejšia, že súperky, s ktorými som hrala, sa neskôr presadili vo svetovom tenise. Zároveň však musím dodať, že seniorský tenis je o čomsi inom. Juniorský je tak trochu naivný,“ hovorí Magdaléna Rybáriková.

Desať výnimočných dní

Piešťanská rodáčka už dávno nie je naivnou tínedžerkou. V 28 rokoch patrí k tenistkám, ktoré sú podkuté nezaplatiteľnými skúsenosťami. Za uplynulých desať dní ich Rybáriková využila naplno. Na wimbledonskej tráve prežila najkrajších desať dní v kariére. Vyhrala päť zápasov a senzačne postúpila medzi najlepšie štyri tenistky najslávnejšieho turnaja sveta.

Už vo štvrtok si môže zverenka Petra Hubera zabezpečiť miestenku v ďalšom londýnskom finále. Tentoraz podstatne významnejšom – seniorskom.

„Keby mi niekto pred turnajom povedal, že si zahrám semifinále, neverila by som mu. Je to ako sen. Prepáčte, ale neviem nájsť vhodné slová,“ hovorila Rybáriková v utorok večer. Len pár minút po tom, ako opustila centrálny dvorec, na ktorom si poradila so štvrťfinálovou súperkou – Američankou Coco Vandeweghovou.

V momente, keď premenila štvrtý mečbal, vypadla jej raketa z rúk. Do nich si zahalila tvár. Viditeľne sa triasla – od šťastia, vzrušenia, eufórie. Prežívala pocity, aké nikdy predtým. Výnimočne silné, priam magické.

Nie div, veď pred tohtoročným Wimbledonom si Rybáriková zahrala na grandslamoch najďalej v treťom kole. A mnohé nepríjemné udalosti nasvedčovali tomu, že hranicu svojich možností neposunie ani na tohtoročnom Wimbledone.

Pokoj chladnokrvného zabijaka

Na kurty sa vracala počas rozbehnutej sezóny – po sedemmesačnej pauze, po dvoch operáciách (zápästia a kolena). V pozícii hráčky z piatej stovky svetového rebríčka.

„Mám za sebou náročné obdobie. Absolvovala som rehabilitácie, podstúpila som tvrdú drinu. Všetko to však stálo za to,“ usmievala sa emóciami nabitá Rybáriková.

Do Wimbledonu odchádzala tak, ako je jej vlastné – skromne, s pokorou. Chcela uhrať kolo, možno dve, aj to už považovala za milý bonus. Nestavala si pred seba vzdušné zámky. Vedela, že na tráve sa jej darí (vyhrala turnaje v Surbitone, Ilkley), no uvedomovala si, že testy absolvovala len na menej významných podujatiach ITF.

„Cítila som sa dobre – psychicky i fyzicky. Zároveň som však neprepadala prílišnému optimizmu. Predsa len, Wimbledon je Wimbledon. Iná úroveň,“ tvrdila 87. hráčka sveta.

Slávne meno, ešte slávnejšie priestory, atmosféra, akú nenájdete nikde inde, ju však nerozladili. Zraneniami skúšaná Slovenka si zachovala maximálne sústredenie, sebadôveru a najmä pokoj chladnokrvného zabijaka. Nezľakla sa ani hviezdnej Karolíny Plíškovej – prvej Češky, ktorá si v pondelok zasadne na trón pre líderku svetového rebríčka.

Muguruzovú už na tráve zdolala

Ani ona neodolala okúzľujúcemu umeniu, nespornému talentu a obdivuhodnému odhodlaniu Rybárikovej. Tá vo štvrtok môže napísať ďalšiu krásnu kapitolu svojho wimbledonského príbehu. V boji o finále si zmeria sily s Garbine Muguruzovou. So Španielkou, ktorá už pozná atmosféru wimbledonského finále. Zahrala si v ňom predvlani. O rok si už užívala grandslamový triumf – na Roland Garros. Po Paríži sa v rebríčku vyšvihla na post svetovej dvojky.

Rybáriková však vie, aký recept platí na rodáčku z Venezuely. Zo štyroch súbojov ju zdolala vo dvoch. Uspela v jedinom na tráve.

„Tentoraz to však bude úplne iný súboj. Garbine som videla hrať, urobila na mňa výborný dojem. Viem, že nebudem favoritkou, no pokúsim sa prekvapiť,“ uviedla žena, ktorá sa v prípade víťazstva posunie do najlepšej svetovej dvadsiatky. Tak vysoko v rebríčku nikdy predtým nebola (maximom je 31. miesto).

Rybáriková má na dosah vstup do klubu výnimočných. Wimbledonské finále je snom každého tenistu. Aj keby sa jej pri poslednom kroku rozplynul, môže opustiť Londýn s vedomím, že Slovensku urobila vo svete skvelú reklamu.

Tak ako pred ňou Miloslav Mečíř, Daniela Hantuchová či Dominika Cibulková…

zväčšiť Magdaléna Rybáriková, infografika Foto: Pravda
Magdaléna Rybáriková Magdaléna Rybáriková, infografika

Slovenské úspechy na grandslamoch

  • Finále US Open 1986 – Miloslav Mečíř
  • Finále Australian Open 1989 – Miloslav Mečíř
  • Finále Australian Open 2014 – Dominika Cibulková
  • Semifinále Roland Garros 1987 – Miloslav Mečíř
  • Semifinále Wimbledonu 1988 – Miloslav Mečíř
  • Semifinále Australian Open 1998 – Karol Kučera
  • Semifinále Roland Garros 1999 – Dominik Hrbatý
  • Semifinále Australian Open 2008 – Daniela Hantuchová
  • Semifinále Wimbledonu 2017 – Magdaléna Rybáriková

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Wimbledon 2017