Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Je pripravený? Rakúsky Dominátor útočí na Djokoviča

Nikdy dosiaľ ho nezdolal. V piatich zápasoch s ním uhral jediný set. V tom ostatnom jedinú hru.

06.06.2017 09:00
Dominic Thiem Foto: ,
Dominic Thiem.
debata

Aj preto po ňom počúval slová, ktorými hviezdny súper chválil samého seba. „Hral som naozaj dobre. Najlepšie v tomto roku. A možno i za o čosi dlhší čas,“ vravel pred viac ako dvomi týždňami Novak Djokovič.

Zdolal i Nadala

Srbský tenista si vtedy v rímskom semifinále hravo poradil s Dominicom Thiemom. Mladého Rakúšana doslova zničil – 6:1, 6:0. „Hrať s Novakom je zakaždým veľmi obtiažne. Myslím si, že napredujem, no takéto zápasy mi vždy naznačia, že sa musím ešte výrazne zlepšiť,“ hovoril Thiem.

Rodák z Wiener Neustadtu patrí do skupiny hráčov, ktorá by si mala už v najbližších sezónach podmaniť tenisový svet. Thiem je v 23 rokoch renkingovou sedmičkou, vyhral osem turnajov na okruhu ATP, na prémiách zarobil už viac ako sedem miliónov amerických dolárov.

Za svoj najobľúbenejší povrch označuje antuku. Na nej zdolal v tomto roku aj Rafaela Nadala – kráľa najpomalšieho povrchu. Zahral si finále v Madride i Barcelone. Nie div, že mnohí z expertov neváhali a pred štartom Roland Garros zaradili Thiema do mimoriadne úzkej skupiny topfavoritov na zisk titulu.

Ich predpoklady zatiaľ rakúska nádej potvrdzuje. V úvodných troch kolách druhého grandslamu roka sa nenatrápila, nestratila ani set. Vo štvrťfinále však čaká na šikovného praváka jedna z najnáročnejších prekážok – obhajca trofeje, svetová dvojka a dvanásťnásobný grandslamový šampión Djokovič.

„Viete, fyzicky i mentálne je Dominic pripravený. Nemyslím si však, že už teraz prišiel čas na to, aby vyhral grandslam. Navyše, v Paríži má mimoriadne náročný žreb,“ predpovedal pred niekoľkými dňami Günter Bresnik, dlhoročný Thiemov tréner.

Túžba po odplate

Napokon, v prípade, že by jeho zverenec dnes zdolal Djokoviča, čakal by ho v semifinále ďalší z velikánov – Nadal. „A to je problém. Navyše, stále je tu Andy Murray. Dominic sa musí ešte čo-to naučiť, aby zvládol tri takéto veľké zápasy v rade. Poviem vám, pre mladého chlapca to nie je jednoduché. Preto na neho ja ani jeho rodičia nevytvárame tlak, má ho dostatok od fanúšikov,“ uviedol Bresnik, niekdajší kouč legendárneho Borisa Beckera.

Každopádne, Thiem už dávno nie je ustráchaným tínedžerom, ktorý pred niekoľkými rokmi pricestoval s rakúskym tímom do bratislavského Národného tréningového centra na stretnutie Davisovho pohára. Získal skúsenosti, vyhral sa. Prezývajú ho Dominátor – vďaka sile, ktorú ukrýva vo forhende i obdivuhodnom jednoručnom bekhende.

Týmito zbraňami sa pokúsi potrápiť aj Djokoviča. A možno ho i prinútiť mávať na rozlúčku parížskym tribúnam. V silách Thiema, ktorého mama i otec sú profesionálnymi tenisovými trénermi, to je.

Vpred ho bude akiste hnať aj túžba po odplate. Veď vlani ho o atraktívnu miestenku vo finále Roland Garros pripravil práve Djokovič.

Nadišiel čas na pomstu?

Thiem vs. Djokovič
Vek 23 30
Tituly 8 67
Grandslamy 0 12
Prémie 7 mil. 109 mil.
Rebríček 7. miesto 2. miesto

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Dominic Thiem #Roland Garros 2017