Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Murray aj Wawrinka do osemfinále, tri zápasy 3. kola nedohrali

Britský tenista Andy Murray v sobotu postúpil do osemfinále dvojhry na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros na antuke v Paríži, podarilo sa to aj miestnemu šampiónovi z predvlaňajška, Švajčiarovi Stanovi Wawrinkovi.

03.06.2017 16:21 , aktualizované: 21:06
Andy Murray Foto: ,
Andy Murray.
debata

Medzi najlepšími 16 už sú aj Chorvát Marin Čilič, Španiel Fernando Verdasco a Juhoafričan Kevin Anderson. Tri duely prerušili pre dážď a dohrajú ich v nedeľu popri piatich osemfinále.

Svetová jednotka Murray si v atraktívnom súboji 3. kola poradil s Argentínčanom Juanom Martínom Del Potrom (30.) 7:6 (8), 7:5, 6:0. Stretnutie trvalo bez 7 minút tri hodiny a najmä v prvých dvoch setoch to bola riadna dráma podporená vysokou hernou kvalitou z oboch strán. V treťom sete Murray zlomil Del Potra a uštedril mu nepopulárneho „kanára“. Pri podaní súpera premenil druhý mečbal. V desiatom vzájomnom súboji Murrayho a Del Potra sa zrodilo siedme víťazstvo čerstvo 30-ročného Škóta. Na víťazné údery to bolo 44:35 pre Murrayho, štatistika nevynútených chýb vyznela ešte jednoznačnejšie pre postupujúceho (28:43).

Andy Murray je finalista RG z vlaňajška, v súboji o Pohár mušketierov vtedy podľahol Srbovi Novakovi Djokovičovi. V tohtoročnom „pavúku“ zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada vyradil aj Slováka Martina Kližana, ktorý mu vzal jeden set. Murray je trojnásobný grandslamový šampión, v Paríži sa dostal do osemfinále ôsmy raz. Del Potra okrem iného prekonal aj vo finále vlaňajších OH v brazílskom Riu de Janeiro. Medzi najlepšími 16 na Majors je Brit pozoruhodný 25. raz bez prerušenia.

Jedným z kľúčových momentov zápasu bol tajbrejk prvého dejstva, v ktorom mal niekdajší štvrtý muž singlového renkingu ATP Del Potro dva setbaly, ale zostali nevyužité. Jeho súper za stavu 9:8 po 84 minútach premenil tretí setbal. V druhom dejstve Murray viedol 5:3, hrdina rovnako významných newyorských US Open 2009 Del Potro sústredenou ofenzívou zrovnal krok na 5:5, ale vzápätí mu odišiel servis a koncovku setu opäť nezvládol. V treteju časti bol na kurte Murray už jednoznačným pánom. Až dovtedy vládla na ústrednom Dvorci Philippa Chatriera takmer daviscupová atmosféra, väčšina divákov sa dožadovala väčšieho zdramatizovania zápasu častým skandovaním „DelPo, Delpo“. Argentínčan ich však nevypočul. Jeho maximom na parížskej antuke zostáva semifinále z roku 2009. Pri Buloňskom lesíku sa predstavil po päťročnej pauze zavinenej rôznymi zraneniami.

„Samozrejme, že pre mňa je to dôležité víťazstvo v obrovskom zápase, lebo Juan, keď mu to ide, je jedným z najlepších hráčov na okruhu. Hrať proti nemu v takomto skorom štádiu grandslamového podujatia nie je ľahké, ale môže to mať svoje pozitíva. Keď totiž čelíte niekomu takto kvalitnému, možno ste podvedome koncentrovanejší a vaša ostražitosť na trochu vyššej úrovni,“ podotkol Murray, citoval ho web Asociácie tenisových profesionálov (AT­P).

„Napriek prehre sa mi páčilo, čo som dnes na kurte zažil. Som veľmi šťastný, že publikum mi drukovalo. Tento turnaj mi päť rokov chýbal, takže pocestujem domov so skvelými novými spomienkami. Azda tu budúci rok budem na ešte lepšej výkonnostnej úrovni.“

Premožiteľ Jozefa Kovalíka z 1. kola Wawrinka si poradil s Talianom Fabiom Fogninim 7:6 (2), 6:0, 6:2. V otváracej časti favorit najprv odvrátil setbal na príjme v desiatom geme a potom ďalšie tri hrozby na returne v dvanástej hre. „Lotéria“ už bola v jeho réžii najmä vďaka odskočeniu z 2:1 na 4:1 a zvyšok súboja sa stal jednoznačnou záležitosťou.

Dobyvateľ US Open 2014 Čilič prekonal Španiela Feliciana Lópeza jasne 6:1, 6:3, 6:3. Uspel iný ľavoruký tenista z Pyrenejského polostrova: Verdasco vyradil Uruguajčana Pabla Cuevasa presvedčivo 6:2, 6:1, 6:3. Anderson predviedol obrat z 1:2 na sety proti Britovi Kylovi Edmundovi (6:7 /6/, 7:6 /4/, 5:7, 6:1, 6:4) a vyzve Čiliča. Murray bude hrať s lepším z dohrávky medzi Američanom Johnom Isnerom a Rusom Karenom Chačanovom (6:7 /1/), Wawrinka si počká na úspešného z domáceho derby medzi Richardom Gasquetom a Gaelom Monfilsom (5:6 bez brejku) a Verdasco si zmeria sily s postupujúcim z konfrontácie Čchung Hej-ona z Kórejskej republiky a Japonca Kei Nišikoriho (5:7, 4:6, 7:6 /4/, 3:0 s dvojitým brejkom). Prvé štyri osemfinálové dvojice sa zrodili už v piatok.

Dvojhra mužov – 3. kolo:
Andy Murray (V. Brit.-1) – Juan Martín Del Potro (Arg.-29) 7:6 (8), 7:5, 6:0
Stan Wawrinka (Švaj.-3) – Fabio Fognini (Tal.-28) 7:6 (2), 6:0, 6:2
Marin Čilič (Chor.-7) – Feliciano López (Šp.) 6:1, 6:3, 6:3
Čchung Hje-on (Kór. rep.) – Kei Nišikori (Jap.-8) 5:7, 4:6, 7:6 (4), 3:0 – prerušené pre dážď, dohrajú v nedeľu
Richard Gasquet (Fr.-24) – Gael Monfils (Fr.-15) 5:6 – prerušené pre dážď, dohrajú v nedeľu
John Isner (USA-21) – Karen Chačanov (Rus.) 6:7 (1) – prerušené pre dážď, dohrajú v nedeľu
Fernando Verdasco (Šp.) – Pablo Cuevas (Urug.-22) 6:2, 6:1, 6:3
Kevin Anderson (JAR) – Kyle Edmund (V. Brit.) 6:7 (6), 7:6 (4), 5:7, 6:1, 6:4

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Juan Martín Del Potro #Stan Wawrinka #Roland Garros 2017