Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trest je v poriadku. Kližan s Lackom urobili školácku chybu

Reprezentácia bola pre neho srdcovou záležitosťou. Mal k nej príkladný prístup. Dominik Hrbatý (38) bol koncom minulého a začiatkom nového tisícročia symbolom slovenského daviscupového tímu.

28.09.2016 09:00
Dominik Hrbatý Foto:
Dominik Hrbatý.
debata (11)

Po dlhom čase v ňom nechýbal ani počas barážového stretnutia v Austrálii. V pozícii trénera sa musel vyrovnať s rozhodnutím Martina Kližana a Lukáša Lacka necestovať do Sydney. „Sami sa nechali chytiť do pasce,“ hovorí rodák z Bratislavy.

Ako sa dívate na situáciu medzi zväzom a Lackom s Kližanom, ktorá vyvrcholila udelením trestu?
Nik nemôže nikoho nútiť reprezentovať. To je fakt. Ak sa hráč rozhodne, že národný dres si neoblečie, je to jeho vôľa. Ja som chodil na stretnutia Davisovho pohára rád. Bavilo ma hrať pre našich ľudí. Keby som sa rozhodol inak, tak ma nikto neprinúti nastúpiť v Davisovom pohári. Lenže situácia okolo Martina Kližana a Lukáša Lacka je iná.

V čom?
Na rozdiel odo mňa majú títo chlapci so zväzom podpísané zmluvy. Akoby si od neho požičali peniaze. Zväz ich totiž od juniorského veku finančne podporoval. Peniaze by mali teraz vracať. Lacko s Kližanom z nich kedysi ťažili. Mali priestory, kurty, lopty, trénerov. Ich rodičia nemuseli nič platiť z vlastného vrecka. Vďaka tomu mohli napredovať. Veľmi sa im čudujem, že tieto zmluvy nedodržiavajú.

Prečo?
Keď to porovnám s inými hráčmi na svete, majú Lacko s Kližanom ešte veľmi výhodné zmluvy. Možno i 95 percent tenistov musí zväzu vracať percentá z prémií, ktoré zarobia na turnajoch. Pri niektorých ide až o 30 percent. Kližana s Lackom sa takéto niečo netýka. Ich jedinou povinnosťou je reprezentovať Slovensko. Na základe toho, že reprezentujú, zväz dostáva prémie za Davisov pohár. Do mňa napríklad zväz nikdy neinvestoval ani korunu. Podľa toho, čo viem, je zmluva pre Lacka a Kližana veľmi férová. Čiže pokuta, ktorú dostali, je absolútne v poriadku.

Dalo sa vzniknutej situácii predísť aj inak ako takýmto donucovacím prostriedkom?
Treba sa na to pozrieť takto: nevieme, koľkokrát už zväz upozornil oboch na to, že nedodržiavajú zmluvu. Alebo koľkokrát sa už obaja vyhovorili z reprezentácie. Koľkokrát dostali upomienku. Samozrejme, je iné, keď je človek zranený a nemôže nastúpiť. Ale zas nikto z nás nie je natoľko hlúpy, aby si nevedel spočítať, že dva plus dva sú štyri. To znamená: len ťažko môžeme veriť tomu, že hráč nemôže v nedeľu nastúpiť na stretnutie Davisovho pohára, ale na druhý deň už môže hrať na turnaji ATP. Mám dojem, že chlapci urobili školácku chybu a sami sa nechali chytiť do pasce.

A to neuniklo pozornosti ľudí na zväze…
Áno. Veď si predstavte situáciu: z banky si požičiate nejakú sumu. Nesplácate ju. Banke odkážete, že ďalšiu splátku jej pošlete až o mesiac. No čo urobí banka? Nebude váhať a dá vám pokutu. Chlapci asi dostali to, čo si zaslúžili.

S tímom ste boli v Austrálii, o situácii ste sa určite s ostatnými hráčmi zhovárali. Ako vnímajú prístup Lacka a Kližana k reprezentácii?
Čo vám poviem? Nikto z toho nie je nadšený. Chalani si uvedomujú, že keby Lacko s Kližanom reprezentovali, neboli by viacerí z nich ani v tíme, prípadne by si nezahrali. Na druhej strane, tí, ktorí boli v Sydney, reprezentujú s hrdosťou a radi. To, že sa Slovensko nevie prebojovať do svetovej skupiny, ich trápi.

Nakoľko je Kližan kľúčový pri ambíciách Slovenska postúpiť do svetovej skupiny?
Je alfou i omegou slovenského tímu. Samozrejme, snívať o návrate medzi elitu môžeme aj bez neho. Môže sa stať, že nám zahrajú do kariet okolnosti a barážový súper nebude v optimálnej zostave. Ale úprimne, na veci sa treba dívať reálne. Chlapci, ktorí boli v Austrálii, bojovali, snažili sa, ale výkonnostne sú niekde inde. Rozhodujúcim hráčom je Kližan. On môže priviesť Slovensko do svetovej skupiny.

Kližana veľmi dobre poznáte. Hrozí, že po takejto sankcii si povie, že viac sa do národných farieb neoblečie?
Na všetko sa môžeme pozrieť z dvoch strán. Martin si môže povedať, že viac už na Davisov pohár nepríde, lebo zväz mu dal pokutu. Lenže nikoho nemôžete prosiť donekonečna. Nie je to fér. Aj Martin mohol urobiť niektoré kroky inak. Je smola, že na Slovensku máme jedného hráča, na ktorom sú postavené všetky ambície. Keby sme mali piatich, tak si povieme: kašlime na neho, poradíme si aj s inými.

Nie je to teda od zväzu tak trochu hazard?
Obávam sa, že toto môže pre Kližana znamenať koniec v reprezentácii. Ale pozrite sa, Martin nebude hrať večne. Zatiaľ čo zväz nás určite prežije. Ak by ľudia zo zväzu urobili precedens, investovali do Kližana 100, 200 či 300-tisíc eur a on im ich nevráti, tak v budúcnosti by sa na tento prípad odvolávali ďalší hráči. Po tomto kroku zväzu si to už hádam nik ďalší nedovolí.

Lacka pokuta zaskočila

Zaskočený z udelenia pokuty zostal Lukáš Lacko. „Moju neúčasť zväz riadne ospravedlnil, konkrétne kapitán Miloš Mečíř. Pravé dôvody poznal. Preto som zostal prekvapený. Verím však, že to interne vyriešime,“ odkázala médiám slovenská dvojka. Ďalšiu možnosť na reprezentáciu dostane vo februári budúceho roka, keď Slováci privítajú Maďarov. Za predpokladu, že dostane pozvánku.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Lukáš Lacko #Dominik Hrbatý #STZ