Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kyrgios a Tomic nezaváhali, Austrália vedie nad Slovenskom 2:0

Austrália vedie nad Slovenskom 2:0 po piatkových dvojhrách daviscupového súboja play-off o elitnú svetovú skupinu 2017 na tráve v Sydney.

16.09.2016 07:20 , aktualizované: 12:30
Bernard Tomic Foto: ,
Bernard Tomic.
debata (1)

Najprv Nick Kyrgios zvíťazil nad Andrejom Martinom 6:3, 6:2, 6:4 a potom splnil úlohu favorita aj Bernard Tomic rovnako trojsetovým triumfom nad Jozefom Kovalíkom za 116 minút 7:6 (5), 6:4, 6:4.

„Sme smutní, že po prvom dni prehrávame 0:2. Austrálčania boli favoritmi oboch dnešných zápasov a zahrali adekvátne dobre. Na tráve sa prezentovali s väčšou sebaistotou, v dôležitých okamihoch vedeli, čo robiť, verili si, a preto častejšie ako naši hráči získavali body pri gembaloch či brejkbaloch. Celkovo si počínali rozdielovo solídnejšie,“ uznal kapitán hostí Miloslav Mečíř pre spravodajstvo ITF.

„Je to pre nás perfektný štart. Uvedomujeme si, že ešte nie je hotovo, ale chalani si dnes počínali fakt dobre. Pochopiteľne, obaja boli veľkými favoritmi, ale najmä v Davisovom pohári sa nič nedá považovať za vopred garantované. Navyše, z tých pozícií vyplývalo veľa tlaku a niekedy je ťažšie zvládnuť úlohu, keď vám celé okolie pripomína papierové predpoklady. Outsideri tam môžu napochodovať, počínať si uvoľnene a urobiť z toho bitku,“ povedal šéf realizačného štábu „protinožcov“ Lleyton Hewitt podľa webu národnej asociácie Tennis Australia (TA).

Na sobotňajšiu štvorhru v Ken Rosewall Arene v Olympijskom parku (5.00 h SELČ) sú nominované páry Sam Groth a John Peers, resp. Andrej Martin, Igor Zelenay. V nedeľu od 3.00 h SELČ sa najprv predstavia jednotky oboch tímov Kyrgios a Kovalík a potom aj dvojky Tomic a Martin. V slovenskom tíme chýbajú rebríčkovo dvaja najvyššie postavení hráči Martin Kližan a Lukáš Lacko – obaja zo zdravotných dôvodov.

Stretnutie Kyrgiosa a Martina trvalo 99 minút a víťaz v ňom šesťkrát získal podanie súpera, zahral 15 víťazných úderov popri 12 nevynútených chybách. Slovenský tenista počas celého stretnutia bol vo vedení iba v úvode tretieho setu, ale o povzbudzujúci náskok 3:1 rýchlo prišiel a Kyrgios sériou štyroch víťazných hier otočil na 5:3. Za stavu 5:4 pri svojom podaní premenil prvý mečbal. Dvadsaťjedenročný Kyrgios, ktorému patrí v rebríčku ATP vo dvojhre 15. priečka, vylepšil svoju daviscupovú bilanciu vo dvojhre na 4:3, zatiaľ čo 26-ročný A. Martin (127.) to má po piatku 3:4.

„Bola to veľká výzva a nie som veru príliš spokojný s mojím výkonom. Viem, že dokážem zahrať oveľa, oveľa lepšie. Dnes som robil priveľa chýb a chabo som podával, čo ma zrážalo. Na tráve a proti takýmto súperom je najpodstatnejšie držať si servis. Mal som pri ňom značné výkyvy, musím popracovať na ich odstránení. Nick získal na podaní veľa ľahkých bodov, na returne som mu neubližoval a pri mojom servise sa oveľa častejšie išlo do výmen. On je typ hráča, ktorý predvádza ohromné údery, ale aj robí ľahké chyby. Z toho zvyknú vyplynúť šance, lenže súper celkovo zahral natoľko kvalitne, že napokon slávil úspech. Som sklamaný. Ak zajtra naozaj dostanem možnosť odčiniť to vo štvorhre, pokúsim sa zahrať solídnejšie,“ vyhlásil Andrej Martin.

„Bolo to trochu iritujúce. Všetci očakávali, že tam nabehnem a vyklepem ho, ale ono to nikdy nebýva také jednoduché. Myslím si, že súper dnes zahral skvelý tenis, dobre sa adaptoval na trávu. Slajzoval a bol na nej celkovo dosť v pohode, najmä tretí set, v ktorom som prehrával 1:3 a pustila sa mi aj krv z nosa, nebol ľahký,“ glosoval Kyrgios.

Nick Kyrgios – Andrej Martin 6:3, 6:2, 6:4 za 99 minút
Bernard Tomic – Jozef Kovalík 7:6 (5), 6:4, 6:4 za 116 minút

Kovalík (123. v rebríčku ATP) v prvom sete proti favorizovanému Tomicovi (21.) podal solídny výkon. Keďže vo výmenách sa hralo minimálne, obaja súperi čakali na zaváhanie toho druhého na servise. V desiatom geme sa slovenský tenista dostal pri svojom podaní pod tlak, ale ešte vymazal dva setbaly súpera. Neskôr v tajbrejku Kovalík pri výmene o desiaty bod neudržal podanie a pustil súpera do ďalšieho setbalu na 4:6, ktorý ho už využil. O osude druhého setu rozhodol jeden brejk, keď Austrálčan ušiel Slovákovi z 2:2 na 4:2 a túto výhodu si udržal až do koncovky. V treťom dejstve sa zdalo, že Tomic už na trávnatom dvorci v Olympijskom parku neohrozene kraľuje. Viedol 4:0, ale Kovalík zdvihol hlavu. Prvýkrát v zápase získal servis súpera a znížil na 2:4. Tomic znervóznel a pri ďalšom svojom podaní pomohol Kovalíkovi k brejku tromi dvojchybami – 4:4. Vzápätí sa však 23-ročný Austrálčan s povesťou psychicky labilného hráča skoncentroval a po štvrtý raz vzal Kovalíkovi podanie. Pri svojej výhode servisu premenil prvý mečbal, keď súper nezreturnoval jeho podanie.

„Nezvíťazil som, takže môj výkon síce môžem označiť za dobrý, ale mohol byť aj lepší, žiadalo sa to. Prvý set sa mi podarilo dostať až do tajbrejku. Na returne som nemal nejako veľa príležitostí, zameriaval som sa teda na vlastný servis. V tom tajbrejku to bola lotéria, rozhodlo pár chýb. Za stavu 4:5 som zahral volej do siete. Bernard má kvalitné obhodenia, vpredu sa proti nemu nehrá ľahko. Pri skóre 0:2 a 0:4 som sa uvoľnil, vychutnával som si dianie vo výbornej atmosfére, on porobil nejaké chyby. Za stavu 4:4 som však potreboval lepšie zaservovať. Mohlo to byť dramatickejšie, ale na ‚keby‘ sa nehrá. Celkovo to však pre mňa bola mimoriadna skúsenosť. Dúfam, že v sobotu uspejeme vo štvorhre a v nedeľu si ešte zahrám proti Nickovi,“ skonštatoval Jozef Kovalík.

„Pre mňa nie je nič väčšie ako Davis Cup. Milujem túto súťaž srdcom aj dušou a vždy sa mi v nej darilo. Počínam si v nej sústavne bez rezerv. Vnímam ju ako obrovskú príležitosť, lebo hrám priamo za krajinu, čo človeka dostáva do trochu inej situácie. Daviscupové duely sú veľmi, veľmi odlišné od toho, čo ako hráči zažívame na okruhu, kde je to individuálnejšie,“ pripomenul Tomic.

O hostiteľskej výhode pre Austráliu rozhodol dodatočný žreb v londýnskom sídle ITF. Víťaz sa budúci rok predstaví vo svetovej skupine (žreb bude vo štvrtok 22. septembra) medzi 16 najlepšími tímami na svete. Zdolaný bude hrať v I. skupine regionálnej zóny. Austrália je 10. v daviscupovom renkingu krajín ITF, Slovensku patrí 17. priečka. Austrália, ktorú od tejto sezóny vedie niekdajší líder hodnotenia ATP vo dvojhre Lleyton Hewitt, je prostredníctvom 28 celkových triumfov druhou najúspešnejšou krajinou po USA (32) v histórii Davis Cupu. Zatiaľ naposledy sa radovala v sezóne 2003.

„Andrej bol nespokojný so svojím podaním, nedokázal nájsť rytmus na servise. Nick potvrdil talent, vyťahoval rôzne údery, dobre reagoval na podania. Potriafal veľa returnov, proti takým tenistom sa hrá ťažko. Jozef s výnimkou niekoľkých gemov podával veľmi dobre. Je však náročné udržať si počas celého zápasu na tri získané sety vysokú percentáž. Vždy sa vyskytnú hry, v ktorých si treba pomôcť aj niečím iným ako podaním. Za stavu 0:2 na sety a 0:4 na gemy sa uvoľnil, vyrovnal na 4:4, Bernard priebežne stratil koncentráciu, vkradlo sa mu to do hlavy, zjavne začal byť napätý. V deviatej hre však Jozef nedal toľko prvých, koľko by si želal, súper zahral pár výborných úderov a napokon našiel cestu. Jozef predviedol statočný výkon, ani za nepriaznivého stavu sa nevzdával, azda mu táto skúsenosť v budúcnosti pomôže,“ podotkol Mečíř.

„Vopred sme vedeli, že Austrálčania patria k dobre podávajúcim hráčom. Na tráve ešte stúpa dôležitosť tohto prvku. Vo výmene sa vždy môžete prispôsobiť, zahrať nejaké nečakané údery, rozhodiť nimi protivníka. Podanie súpera však neovplyvníte, dá sa len čítať typ a smer, dostatočne pohotovo reagovať. Kvalitný servis je na rýchlych povrchoch veľkou výhodou. Ak ním nedisponujete, vyvstáva potreba kompenzovať to inak. V sobotňajšej štvorhre to bude nastavené podobne. Zatiaľ na ňu zotrvávam pri pôvodnej nominácii,“ predznamenal Mečíř.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Martin #Bernard Tomic #Davisov pohár #Nick Kyrgios