Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do tenisovej Siene slávy pribudnú tri osobnosti. Na čele s Hrbatým

Henrieta Nagyová, Dominik Hrbatý a Ľubomír Kurhajec pribudnú pri vhodnej príležitosti počas roka 2016 do Siene slávy Slovenského tenisového zväzu (STZ).

29.11.2015 14:03
Dominik Hrbatý Foto:
Dominik Hrbatý.
debata

Henrieta Nagyová, Dominik Hrbatý a Ľubomír Kurhajec pribudnú pri vhodnej príležitosti počas roka 2016 do Siene slávy Slovenského tenisového zväzu (STZ). Na sobotňajšom zasadnutí v Bratislave odobrila tento návrh exekutívy Rada STZ. Web organizácie pripomenul, že v Sieni slávy STZ bude už 25 osobností.

Prvých 12 členov zaradili 18. apríla 2007 pred fedcupovým duelom Slovensko – Česko. Vtedy sa nimi stali in memoriam Juraj Bartoš, Ladislav Hecht, Jozef Jedľovský, Ľudovít Kozár a Ferdinand Vrba a ďalej Karina Cíleková-Habšudová, Ján Krajčík, Ivan Lichner, Miloslav Mečíř, Boris Okánik, Karol Šafárik a Radka Zrubáková. Potom sa 17. septembra 2008 pred daviscupovým súbojom Slovensko – Srbsko stali ďalšími členmi Eugen Klimo, Ján Ležovič a Marián Vajda, následne 4. februára 2010 pri príležitosti fedcupového duelu Slovensko – Čína uviedli Máriu Ančincovú in memoriam a Jana Kukala.

Na sklonku roka 2013 schválili zaradenie Kataríny Studeníkovej, Karola Kučeru a Branislava Stankoviča z modernej éry a Lýdie Melišovej a Mariána Fila zhodne in memoriam z osobností dávnejšieho obdobia. V tomto prípade sa slávnostné uvedenie s výnimkou Stankoviča (5. apríla 2014 v rámci daviscupového zápasu SR – Rakúsko) udialo predvlani v decembri pri pripomienke dvadsaťročnice samostatného slovenského tenisu.

„Som veľmi poctený tým, že ma vybrali. Veľmi si to vážim, ťažko k tomu dodať niečo viac. Už mi to oznámili, ale zatiaľ sme sa so zväzom nedohovárali na nejakom konkrétnom termíne,“ povedal pre agentúru SITA Ľubomír Kurhajec, ktorý budúci rok oslávi 60. narodeniny. Terajší šéftréner chlapcov v programe Národného tenisového centra (od sklonku sezóny 2012) v minulosti formoval napríklad Kučeru, Krajčovičovú, Zrubákovú, Stankoviča, Frimmelovú, spomenutých Nagyovú a Hrbatého, ale aj svoju dcéru Ľubomíru či čerstvejšie Rybárikovú, pobudol v Indonézii a Chorvátsku, v rokoch 1995 a 1996 bol fedcupovým kapitánom.

„Cítim sa byť trochu mladý na sieň slávy, ale je veľmi pekné ocitnúť sa v spoločnosti osobností a hráčov, ktorí pre slovenský tenis veľa urobili,“ uviedol pre SITA 37-ročný daviscupový rekordér SR Hrbatý. Bratislavčan je niekdajším 12. mužom svetového rebríčka, v singli na hlavnej profesionálnej úrovni ATP World Tour nazbieral 6 trofejí. Semifinalista Roland Garros 1999 Hrbatý sa dva razy radoval z Hopmanovho pohára (2005 a 2009), v sezóne 2005 sa výrazne podieľal na prieniku Slovákov do finále Davisovho pohára a v tom istom roku sa stal aj Športovcom roka na Slovensku. V súčasnosti sa venuje najmä práci v trénerskom a metodickom štábe Tureckej tenisovej federácie (TTF).

V rámci sobotňajšieho zasadnutia Rady STZ dostal vyznamenanie za rozvoj tenisu Roman Trnovec a pamätnú medailu za dlhoročnú a obetavú prácu pre rozvoj tenisu Martin Fillo, Gabriel Martiška, Ivan Zeleňák, Peter Habán, Juraj Petráš, Milan Skonc, Dávid Tužinský a Karol Hingis.

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Hrbatý #henrieta nagyová #ľubomír kurhajec