Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žilami Hingisovej nástupkyne prúdi slovenská krv. Srdcom temperament

Na svet prišla vo Flawile - malom, sotva 10-tisícovom, mestečku na severovýchode Švajčiarska. Vyrastala tu, robila prvé kroky, naučila sa jazyk.

31.10.2015 11:00
Ivan Benčič Foto:
Ivan Benčič s vnučkou Belindou.
debata (1)

Okrem nemeckého aj anglický či francúzsky. Doma, v spoločnosti najbližších, však ani jeden z nich nepoužíva. V rodinnom kruhu vychádza z jej úst výhradne slovenčina.

„Považujem ju za svoju materinskú reč. Hovorím ňou každý deň. Povedala by som, že mi je bližšia ako angličtina. Z časti predsa zostanem navždy Slovenkou,“ vraví v rozhovore pre denník Pravda Belinda Benčičová. Švajčiarska tenistka, ktorú mnohí experti považujú za najväčší svetový talent súčasnosti. A predpovedajú jej hviezdnu budúcnosť.

Inšpiratívna Martina

Nebyť neprajných okolností, hájila by dnes 18-ročná hráčka slovenské farby. Jej otec Ivan pochádza z Bratislavy, mama Dana z Močenku pri Nitre. „Vo Švajčiarsku žijeme od roku 1968. Prišli sme sem v auguste – počas ruskej invázie do Československa,“ zdôvodňuje odchod z vlasti Ivan Benčič, Belindin otec a tréner v jednej osobe.

Hoci vo Švajčiarsku žije od piatich rokov a našiel tu druhý domov pre svoju rodinu, je na svoj pôvod patrične hrdý. „Som Slovák. Do svojej vlasti sa zakaždým rád vraciam. Napokon, máme tu veľkú časť rodiny,“ hovorí 52-ročný Benčič.

Bol to práve on, kto v malej Belinde objavil tenisový talent. K športu totiž nikdy nemal ďaleko. Jeho otec – taktiež Ivan – sa v Československu venoval hokeju. V bratislavskom Slovane si zahral aj po boku legendárneho Jozefa Golonku. V rodinnej tradícii pokračoval i mladší z Benčičovcov. Okúsil atmosféru najvyššej švajčiarskej súťaže, krajinu reprezentoval v juniorských kategóriách. Ďalej to však s hokejkou nedotiahol.

Otcove sny o veľkých športových úspechoch plní dcéra. Už na prahu dospelosti patrí do úzkej svetovej špičky. V rebríčku WTA sa postupne blíži k elitnej desiatke. Momentálne jej patrí štrnáste miesto. „Keď mala Belinda dva a pol roka, začal som s ňou hrať tenis. Inšpirovali ma vtedy Martinine úspechy,“ spomína si Benčič.

Inšpiratívnou Martinou nie je nik iný ako Hingisová – niekdajšia svetová jednotka, päťnásobná grandslamová šampiónka vo dvojhre a zhodou okolností taktiež žena, ktorej v žilách koluje slovenská krv. Narodila sa v Košiciach, do Švajčiarska odišla s rodičmi, keď mala šesť rokov.

Poctivosť a inteligencia

V časoch, keď Benčičová robila prvé kroky, užívala si Hingisová na svetových kurtoch obdobie najväčšej slávy. Pod vedením mamy – Melanie Molitorovej. „Keď som na Belinde videl, akú má radosť z hry, jedného dňa som zodvihol telefón a skontaktoval sa práve s Melanie. V jej tenisovej škole začala dcéra intenzívnejšie trénovať a postupne sa zdokonaľovala,“ približuje Benčič zrejme kľúčový okamih, ktorý odštartoval hviezdnu kariéru jeho ratolesti.

Belinda Benčičová (vpravo) s rodičmi a mladším... Foto: ARCHÍV IVANA BENČIČA ST
Ivan Benčič Belinda Benčičová (vpravo) s rodičmi a mladším bratom.

Tenisové základy nadobudla Belinda aj vďaka polročnému pobytu v prestížnej floridskej akadémii Nicka Bollettieriho. Od siedmich rokov sa jej však deň čo deň venovala už len Molitorová. Z tenisovej abecedy ju naučila všetko. Pod dohľadom otca, ale aj Hingisovej, ktorá je pre vychádzajúcu hviezdu odmalička vzorom. Spolu s Rogerom Federerom.

„S Martinou máme výborný vzťah, zblížili sme sa, rozumieme si veľmi dobre. Sprevádza ma na turnajoch, často mi vhodne poradí. O to isté sa však snaží aj otec. Na kurte sa snažíme oddeliť súkromie od práce a zatiaľ sa nám to darí. Na nervy si teda nelezieme. Som mu vďačná za všetko, čo som doteraz dosiahla,“ prezrádza Belinda.

O tom, že ide správnym smerom, svedčia jej výsledky. Pred dvomi rokmi ovládla juniorskú dvojhru na grandslamovom Roland Garros, triumfovala i vo Wimbledone. Vo svetovom rebríčku jej medzi dievčatami zaslúžene patrila pozícia svetovej líderky.

„Raz z nej možno bude jednotka aj medzi ženami. Uvidíme, všetko ukáže čas. Každopádne, jej technika je lepšia, akú mala v rovnakom veku Martina,“ pochválila pred piatimi rokmi v rozhovore so švajčiarskymi novinármi svoju zverenkyňu Molitorová.

Prognózy, že si raz podmaní tenisový svet, začala Benčičová potvrdzovať vlani. Po prvý raz prenikla v renkingu medzi najlepších päťdesiat tenistiek planéty. Na US Open si premiérovo zahrala v grandslamovom štvrťfinále.

Belinda Benčičová v reprezentačných farbách... Foto: ARCHÍV IVANA BENČIČA ST
Ivan Benčič, Belinda Benčičová Belinda Benčičová v reprezentačných farbách Švajčiarska.

„Z Belindy sa stáva kompletná hráčka. Ovláda všetky údery, nedopúšťa sa zbytočných chýb. Navyše, tenis miluje. Nikdy ho nemá plné zuby. K tréningom pristupuje mimoriadne poctivo, je vskutku cieľavedomá. V zápasoch sa zas prejavuje jej inteligencia,“ popisuje dcérine silné stránky Benčič.

Cenný skalp kráľovnej

Aj vďaka nim prežíva Belinda dosiaľ najlepšiu sezónu v kariére. Dočkala sa prvých turnajových titulov z okruhu WTA. V júni uspela na tráve v Eastbourne, v auguste na tvrdom povrchu v Toronte. Tretiu trofej mohla zodvihnúť nad hlavu koncom septembra v Tokiu, no vo finále nestačila na Agnieszku Radwanskú. „Napriek tomu som s týmto rokom nadmieru spokojná. V rebríčku som sa dostala na priečky, na akých som nikdy predtým nebola. Konkrétne ciele však nemám. Okrem jedného: chcem sa každý deň zlepšovať,“ tvrdí.

Podobný prístup k dcérinmu napredovaniu má i otec Ivan. Nič nechce uponáhľať. „Ideme od zápasu k zápasu. Ak bude Belinda aj naďalej poctivo trénovať, výsledky sa automaticky dostavia,“ vraví.

Skromnosť však v prípade mladej Švajčiarky nie je na mieste. V tomto roku je postrachom hviezd. Zdolala už štyri hráčky, ktoré sa pýšili postom svetovej jednotky. Poradila si s Dánkou Caroline Woznickou, Srbkami Jelenou Jankovičovou i Anou Ivanovičovou. Jej najväčším skalpom je víťazstvo nad súčasnou tenisovou kráľovnou – Serenou Williamsovou. S Američankou má dokonca vyrovnanú bilanciu (1:1), čím sa môže pochváliť len máloktorá z tenistiek.

Sily si zmerala aj s viacerými Slovenkami. Zahrala si s Danielou Hantuchovou (vedie 2:1 na zápasy), s Karolínou Schmiedlovou (1:0), Magdalénou Rybárikovou (1:0) či Janou Čepelovou (0:1). „So slovenskými tenistkami mám dobre vzťahy. Občas spolu zájdeme na večeru,“ hovorí Benčičová, ktorá patrí medzi emotívnejšie hráčky.

Na kurte vie po nevydarenom údere prejaviť hnev, nešetrí však ani výbuchmi radosti. Nech ich sympatická tenistka s nevšedným talentom predvádza fanúšikom po celom svete čo najčastejšie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Belinda Bencicová #Ivan Benčič