Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrbatý možno pomôže Kližanovi počas US Open

Slovenský daviscupový rekordér Dominik Hrbatý sa možno objaví v zázemí krajana Martina Kližana počas newyorského grandslamového tenisového turnaja US Open (31. augusta - 13. septembra).

05.08.2015 13:35
Dominik Hrbatý Foto:
Dominik Hrbatý.
debata

„Ozval sa mi pred niekoľkými dňami. Pýtal sa ma na možnosti vzhľadom na svoju terajšiu situáciu po rozchode s trénerom Martinom Dammom. Povedal som mu, že mám zmluvu s tureckou federáciou do konca roka. Myslím si, že sa tam dohodnem aj na budúci rok. Strávim však týždeň na US Open. Stretneme sa tam a porozprávame. Ak on vtedy ešte nikoho nebude mať, rád mu v New Yorku pomôžem,“ povedal Dominik Hrbatý

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška v utorok prostredníctvom Twitteru vyslovil názor, že práve Hrbatý by teraz Kližanovi minimálne v druhej polovici sezóny najviac pomohol.

„Momentálne to neprichádza do úvahy. Mám v Turecku záväzky, tá spolupráca je celkom úspešná a ak oni budú chcieť pokračovať v nej, ja by som nerád odchádzal od rozrobeného. Bolo by som ako hospodár, ktorý nechá ležať úrodu. Chalani konečne začínajú mať výsledky a aj od tých dosiaľ menej výrazných ich čoskoro očakávam, pretože napredujú, len niektorí ešte nevedia pretaviť natrénované do zápasov,“ popisoval Hrbatý.

Tridsaťsedemročný niekdajší 12. muž svetového rebríčka má na tento rok u TTF 26-týždňový úväzok. V rámci tureckého NTC vedie v Istanbule skupinu ôsmich hráčov, prevažne mladíkov v tínedžerskom veku: „Na to, že podaktorí naozaj naplno začínali až v devätnástich rokoch, robia slušné pokroky. Je príjemné registrovať zmeny oproti situácii z vlaňajšieho septembra, keď sme sa do toho pustili. Oni v minulosti mnohé inde automatické veci ani nepoznali. Napríklad viacerí až v decembri prvý raz podstúpili kondičné testy. Regeneráciu dovtedy robili viac-menej náhodne, že si raz za týždeň zašli na masáž. Nepoznali rozcvičky pred tréningom či rôzne herné ‚drily‘ v príprave, aby solídne udržali loptu vo výmene, ako je štandard namiesto jedného trafeného ‚winneru‘ a päťdesiatich chýb. Taktiku sa učia od základov. Výživové doplnky či iontové nápoje, ktoré sú u nás bežné už v detskom veku, bolo problémom kúpiť. Keď to chcem riadne rozbehnúť a mať pod kontrolou, chce to trpezlivosť a čas. Reálne sa to všetko bude zúročovať najskôr o rok – dva. Môže to byť plodné.“

Turci rekonštruujú a rozširujú zväzový areál, rozpočet je približne 3–4 milióny eur. „Na miestne pomery to bude úplne perfektné, hoci ak by mali hráča v stovke renkingu, boli by tie podmienky nepostačujúce,“ podotkol Hrbatý a dodal: „Napríklad taký 18-ročný Altug Celikbilek, 807. v rebríčku:- nehovorím, že to bude hráč na ATP World Tour, ale je veľmi šikovný a raz z neho môže byť challengerový tenista. Ak niekto pomýšľa na Top 100, musí so všetkým naplno začať už ako 10 až 12-ročný.“

Športovec roka 2005 v SR Hrbatý bedlivo sleduje počínanie slovenského tímu v Davisovom pohári. O septembrovej výzve proti Poliakom v Gdynii v play off o svetovú skupinu ročníka 2016 vyhlásil: „Vyskytli sa hlasy, že je to najhorší možný výsledok žrebu, ale ja ho považujem za vynikajúci – priaznivejší sme si ani nemohli želať. Myslím si, že chalanom to môže vyjsť. Poliaci ako tím nie sú až takí silní, nás vnímam ako ‚daviscupovejších‘. Oni síce majú Jerzyho Janowicza a dobrého debla, ale podľa mňa sú naši vyrovnanejší a tlak bude v domácom prostredí na súperovi, môže sa to prejaviť. Janowicz nie je úplne skvelý a vie zlyhať. Bude to stáť na tom, či ho niekto z našej dvojice dokáže zdolať. Od ich dvojky Michala Przysiezného sme na to lepšie. Navyše, na zvolenom tvrdom povrchu prichádza okrem Martina Kližana a Norberta Gombosa do úvahy aj Lukáš Lacko, vo štvorhre sa nedávno blysli Andrej Martin s Igorom Zelenayom.“

Kližan prehral v osemfinále dvojhry v Kitzbüheli

Martin Kližan nasadený ako štvrtý prehral v stredajšom stretnutí osemfinálového 2. kola dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Generali Open v rakúskom Kitzbüheli (dotácia 494 310 eur, antuka) so skúseným 33-ročným francúzskym kvalifikantom Paulom-Henrim Mathieum (109. v renkingu, bol aj na 12. priečke) v ich druhom vzájomnom dueli za 94 minút 3:6, 5:7.

zväčšiť Martin Kližan. Foto: SITA/AP, Francois Mori
Martin Kližan Martin Kližan.

Dvadsaťšesťročný Bratislavčan Kližan sa teda nerevanšoval za nezdar 4:6, 6:3, 5:7 z predvlaňajšieho februárového halového „hardového“ Rotterdamu. V 1. kole v Kitzbüheli mal voľný žreb.

Momentálne 34. hráč hodnotenia Kližan neuspel v desiatom z ostatných trinástich singlových zápasov na individuálnej úrovni. Najbližšie sa predstaví budúci týždeň na podujatí ATP World Tour Masters 1000 Coupe Rogers na tvrdom povrchu v kanadskom Montreale.

Dvojhra – 2. kolo (osemfinále):
Paul-Henri Mathieu (Fr.) – Martin Kližan (SR-4) 6:3, 7:5 za 94 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan #Dominik Hrbatý