Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Snívajte. Môže vás to doviesť k víťazstvu

Bol dlhodobou oporou slovenského daviscupového tímu. V jeho farbách nastúpil na 26 stretnutí, pred jedenástimi rokmi vyzval spoločne s Karolom Kučerom, Karolom Beckom a Michalom Mertiňákom aj Američanov.

12.09.2014 11:00
Dominik Hrbatý Foto:
Dominik Hrbatý.
debata

Po prehre 2:3 bol Dominik Hrbatý sklamaný, získal však skalp vtedajšej svetovej jednotky – Andyho Roddicka. „V Davisovom pohári rozhoduje srdce a motivácia. Verím, že chalanom nebude chýbať,“ vraví 36-ročný rodák z Bratislavy.

Aké šance dávate Slovákom v súboji s Američanmi?
Domáci sú favoriti. Chlapci však dozreli, mohli by prekvapiť a nabudiť sa k nadpriemerným výkonom. Ak to dokážu, ich šanca na úspech výrazne stúpne. Kližanovi síce také typy hráčov, akými sú Isner s Queerreym, nesedia, ale vie ich zdolať. Dokázal to aj tohto roku v Austrálii, keď si s Isnerom poradil v úvodnom kole. Naopak, Lacko má rád súperov, ktorí sa vyhýbajú dlhým výmenám. Verím, že má šance, aby jedného z nich zdolal. Isner ani Querrey nie sú nezdolateľní. Všetko však bude záležať na returne.

Čo by ste poradili Kližanovi s Lackom a Gombosom pred súbojmi s Isnerom a Queereym?
To, čo som Kližanovi radil aj pred zápasom s Isnerom na tohtoročnom Australian Open. Musia si počítať ich podania – koľkokrát budú do ktorej strany servovať. V hlave si musia vytvoriť vlastnú štatistiku a sústrediť sa na ňu. Ak sa nechajú rozptýliť, pôjde už len o hádanie strán. Naopak, koncentrácia im môže všetko uľahčiť. V kritických situáciách si totiž súper zakaždým zvolí silnejšiu stranu, ide o silu podvedomia. Rovnakým spôsobom som v Davisovom pohári zdolal aj Andyho Roddicka, ktorý bol v tom čase svetovou jednotkou.

Čo by mohlo byť výhodou Mečířovej partie?
Dôležitý bude prvý zápas. Ak by ho chalani vyhrali, povzbudí ich to a dodá im sebavedomie. Naopak, stav 0:1 by im pozíciu výrazne skomplikoval. Predsa len, vo štvorhre nebudú na víťazstvo veľmi pomýšľať a tak by na každý ďalší súboj nastupovali s vedomím, že už budú len doťahovať. Na psychickej pohode by im to rozhodne nepridalo.

Môžu sa Slováci spoľahnúť na to, že domáci budú pod väčším tlakom?
Nemyslím si. Naopak, Američania si budú veriť. Predsa len, keď sa pozrú na rebríčkové postavenie, tak budú nastupovať na stretnutie s veľkým sebavedomím. Navyše, hrá sa v hale, čo vyhovuje hráčom s dobrým podaním – neprekáža im slnko ani vietor. Budú mať ideálne podmienky, aby si zabezpečili miestenku vo svetovej skupine.

Akú dôležitú úlohu zohrá fakt, že v slovenskom tíme opäť vládne pohoda?
Davisov pohár je špecifický, často v ňom rozhoduje srdce a motivácia. Za mojich čias sme vďaka odhodlaniu zdolali aj tímy, ktoré mali viacero hráčov v elitnej desiatke – ako napríklad Argentína. Verím, že sa chalani povzbudia a namotivujú. Dôležité bude, aby snívali. Môže ich to doviesť k prekvapujúcemu víťazstvu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Hrbatý