Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Daviscupový duel proti Lotyšom začne Lacko

Jednotka domáceho tímu Lukáš Lacko a dvojka hostí Martinš Podžus nastúpia v piatok 31. januára o 15.00 h na prvú z dvoch dvojhier úvodného dňa bratislavského stretnutia Slovensko - Lotyšsko v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov.

30.01.2014 11:25 , aktualizované: 12:50
Lukáš Lacko Foto:
Lukáš Lacko.
debata

Na sobotňajšiu štvorhru (14.00 h) nahlásili kapitáni Miloslav Mečíř a Karlis Lejnieks páry Martin Kližan, Michal Mertiňák resp. Arturs Lazdinš, Janis Podžus. V nedeľu od 13.00 h budú najprv bojovať Lacko s Juškom a následne Kližan s M. Podžusom. V kádri SR je aj Andrej Martin.

Lotyšom v porovnaní s minulotýždňovou oficiálnou predbežnou nomináciou ubudol 23. muž svetového rebríčka Ernests Gulbis, je to známe už od piatka, v utorok túto zmenu potvrdil na prezentačnej tlačovej besede šéf realizačného štábu Lejnieks.

Staronovou slovenskou jednotkou v okamihu žrebu síce už bol Kližan, ale v zmysle pravidiel Davis Cupu by BNP Paribas – majstrovstiev sveta pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) si ako singlista číslo jeden zahrá Lacko. Relevantné je totiž postavenie v renkingu ATP pri oznamovaní predbežnej nominácie.

„Bude dôležité, aby sme to v prvý deň dobre otvorili. Neprítomnosť Gulbisa je veľkým oslabením pre Lotyšov a nám priniesla trochu úľavy, naše šance stúpli. Nesmieme však nič podceniť. Juška objektívne má výkonnosť na vyššie postavenie v rebríčku, ale v ostatných rokoch toľko nehráva na turnajoch o body, venoval sa klubovým ligám. Očakával som, že bude jednotkou nominácie. Medzi singlovou dvojkou a trojkou súpera som nevidel nejaký zásadnejší rozdiel, keď som ich tu sledoval,“ povedal Miloslav Mečíř.

„Určite nám hrá do kariet, že Gulbis neprišiel, hoci z diváckeho pohľadu je to škoda. Hráme doma a súper je oslabený, takže okolnosti sú na našej strane, ale netreba to podceniť. Myslím si, že sme lepší hráči, musíme sa však dobre pripraviť a snažiť sa čo najrýchlejšie získať potrebné tri body. V minulosti sme sa už presvedčili, že v tímových súťažiach hrajú nervy veľkú úlohu. Aj zápasy, v ktorých sme favoriti, sa dajú skomplikovať,“ upozornil Lukáš Lacko, ktorý o svojom problémovom chrbte uviedol: „Od duelu s Djokovičom na Australian Open som chodil na vyšetrenia a venoval som sa špeciálnym cvikom. Už som to v príprave zaťažoval aj na 100 percent a zatiaľ ten chrbát drží. Dúfam, že to tak aj zostane.“

Tridsaťštyriročný rodák z Považskej Bystrice Mertiňák prostredníctvom štartu splní podmienku na udelenie Ceny ITF za oddanosť reprezentácii, zo Slovákov ju dosiaľ majú Dominik Hrbatý a Karol Kučera. Posledný spomenutý sa po vynechaní sezóny 2013 opäť stal trénerom daviscupového tímu (namiesto Jána Krošláka, ktorý však napokon stále má podpornú rolu), teda dvojkou v zázemí. Takisto po daviscupovej absencii v minulom roku sa do akcie vracia Kučerov bývalý zverenec Kližan – na Ukrajine aj doma so Švédmi chýbal zo zdravotných dôvodov.

ITF predminulý týždeň informovala, že Davis Cupu aj Fed Cupu žien pridelila – aj v logu – štatút oficiálnych MS reprezentačných družstiev.

Vstupenky na singlové dni stoja zhodne 6 eur, na deblovú časť 3 eurá. Lístky sú k dispozícii na www. ticketportal.sk, www.predpredaj.sk a na recepcii NTC. Hlavným rozhodcom bude Brit Tom Kinloch, empjarovými arbitrami Poľka Gabriela Zalogová a domáci Michal Varmus. Priame prenosy prinesie Dvojka RTVS.

Lotyši nedisponujú v Bratislave žiadnym členom Top 500 počítačového poradia vo dvojhre či štvorhre, Slováci sú absolútnymi favoritmi so stávkovým kurzom 1,02.

Postupujúci si vo finálovom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny 4. – 6. apríla zmeria sily s Rakúšanmi. Tím SR by aj v tomto prípade mal výhodu domáceho prostredia. V prípade Lotyšov o nej rozhodol dodatočný žreb, proti Rakúšanom by to vyplynulo z pravidla o reciprocite.

Slováci sa piaty raz v rade zachránili v „II. lige“ v hierarchii Davis Cupu, keď si 13. – 15. septembra 2013 v Bratislave poradili so Švédmi 3:2. Ak chcú finalisti ročníka 2005 postúpiť v sezóne 2014 do svetovej skupiny, v ktorej naposledy hrali v roku 2006, musia dosiahnuť tri víťazstvá v rade – dve vo svojej skupine a potom jedno v septembrovom play-off o elitnú šestnástku ročníka 2015.

Lotyšsko je nováčikom v I. skupine euro-africkej zóny. Dosiaľ naposledy v nej hralo v sezóne 2010. Vlani rozhodlo o svojom návrate na túto úroveň septembrovým víťazstvom 3:2 nad Fínmi. V Rige vtedy 2,5 bodu vybojoval Gulbis, hostia boli bez Jarkka Nieminena.

Takisto v Aegon aréne NTC na tvrdom povrchu DecoColor nastúpia 8. – 9. februára Slovenky proti Nemkám vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie družstiev žien.

Výsledok štvrtkového žrebu:

Piatok – dvojhry (postupne od 15.00):
Lukáš Lacko – Martinš Podžus
Martin Kližan – Andis Juška

Sobota – štvorhra (14.00):
Martin Kližan, Michal Mertiňák – Arturs Lazdinš, Janis Podžus

Nedeľa – dvojhry (postupne od 13.00):
Lukáš Lacko – Andis Juška
Martin Kližan – Martinš Podžus

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Davisov pohár #žreb #Lotyšsko