Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisti vyzvú Lotyšov v najsilnejšej zostave

Lukáš Lacko, Martin Kližan, Andrej Martin a Michal Mertiňák tvoria oficiálnu predbežnú nomináciu Slovenska na bratislavský zápas s Lotyšskom 31. januára - 2. februára v 1. kole I. skupiny euroafrickej zóny Davisovho pohára 2014 tenisových reprezentačných družstiev mužov.

21.01.2014 11:32 , aktualizované: 13:50
martin klizan Foto: ,
Martin Kližan sa do daviscupového tímu vracia po ročnej pauze.
debata

Káder oznámil nehrajúci kapitán tímu SR Miloslav Mečíř na utorňajšej tlačovej besede v dejisku. Hrať sa bude na tvrdom povrchu DecoColor loptami Dunlop Fort All Court pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC.

Predpokladná zostava hostí má podobu Ernests Gulbis, Andis Juška, Martinš Podžus a Mikelis Libietis, šéfom realizačného štábu je Karlis Lejnieks. V oboch nomináciách môžu nastať dve zmeny pred žrebom programu, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 30. januára o 11.00 h v Národnom tenisovom centre

„Na stretnutie s Lotyšskom sme nominovali najsilnejší tím, aký momentálne máme k dispozícii. Aj keď Lotyši nie sú dlho v euroafrickej zóne, súboj s nimi je pre nás veľmi dôležitým duelom. Bude to prvý krok slovenských tenistov v kalendárnom roku 2014. Boli by sme radi, keby sme do nového roka v súťaži tímov vykročili víťazne,“ povedal v utorok na stretnutí s novinármi nehrajúci kapitán SR Miloslav Mečíř.

Staronovou slovenskou jednotkou v okamihu žrebu síce už bude Kližan (teraz 106. vo svetovom rebríčku vo dvojhre), ale v zmysle pravidiel tejto súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) si ako singlista číslo jeden zahrá Lacko (96.). Relevantné je totiž postavenie v renkingu ATP pri oznamovaní predbežnej nominácie. Lotyšsko disponuje 24. mužom počítačového poradia Gulbisom, dvojka Juška však figuruje až na 457. pozícii.

„S Lotyšmi nemám veľa zápasových skúseností. Najlepšie z nich poznám Gulbisa, ktorý je ich najznámejší hráč. Je to tenista, ktorý je ako súper nevyspytateľný. Nikdy neviete, čo od neho môžete čakať. Gulbis dokáže zdolať hociktorého špičkového hráča, ale na druhej strane môže s hociktorým hráčom aj prehrať. Je dosť náladový. Veľa bude závisieť od toho, aký bude mať deň,“ reagoval Lukáš Lacko na otázku, aké má skúsenosti s rivalmi, ktorí sú v predbežnej nominácii Lotyšska.

V obdobnom duchu o tímovej jednotke Lotyšov hovoril aj Martin Kližan, ktorý upozornil, že Lotyši chystajú na Slovákov jedno prekvapenie, lebo podľa jeho informácií ich dvojkou nebude Andis Juška, ale mladý talentovaný tenista, ktorý študoval a hral na americkej univerzite.

„Gulbis má dobrý servis, je to taký bombardér na kurte. Vie byť veľmi nepríjemným súperom. Na druhej strane však má svoju hlavu, dokáže mu v nej niekedy poriadne ‚prepnúť‘, a vtedy ho môže zdolať hocikto z nás. Dúfam, že v NTC nebude mať svoj deň. A my cez neho urobíme potrebné body, aby sme sa na konci duelu tešili z víťazného konca,“ skonštatoval Martin Kližan.

„Budeme hrať doma, pred vlastným publikom, mali by sme v tomto súboji zvíťaziť,“ zdôraznil jeho kolega Lukáš Lacko. Nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř očakáva na prelome januára a februára napínavý súboj, ktorý podľa neho nemá papierového favorita. „V súbojoch Davisovho pohára sú najdôležitejšie tri body z dvoch hracích dní. Je jedno, či ich máte z dvojhier alebo zo štvorhry. Ak chcete vyhrať celý duel, musíte ich získať. Táto matematika nás teraz najviac zaujíma, lebo vo štvorhre nebudeme mať k dispozícií tých hráčov, ktorých by sme chceli mať. O jej zložení sa rozhodneme až podľa vývoja tohto merania síl po prvom hracom dni,“ vysvetlil šéf realizačného tímu slovenského daviscupového družstva Miloslav Mečíř.

Olympijský víťaz vo dvojhre z OH 1988 v Soule nebude mať vo štvorhre k dispozícii Filipa Poláška, ktorý na sklonku predchádzajúcej sezóny oznámil minimálne polročnú pauzu pre vleklé problémy s chrbtom. Ďalší deblový špecialista Igor Zelenay podstúpil v decembri operáciu kolena, v januári pre SITA nevylúčil, že bude včas fit na prípadné nasadenie pri alternatíve dvaja singlisti a dvaja deblisti namiesto verzie „3+1“.

„Igor by nám mohol pomôcť aspoň ako sparingpartner v tréningu, ak bude naozaj fit, mohol by aj hrať. Všetko však bude závisieť od jeho aktuálneho zdravotného stavu. Z deblových hráčov máme teraz k dispozícii iba Michala Mertiňáka, ktorému tiež pribúdajú roky“, objasnil nehrajúci kapitán tímu SR aktuálnu situáciu v slovenskom výbere.

Tridsaťštyriročný rodák z Považskej Bystrice Michal Mertiňák v prípade štartu splní podmienku na udelenie Ceny ITF za oddanosť reprezentácii, zo Slovákov ju dosiaľ majú Dominik Hrbatý a Karol Kučera. Posledný spomenutý sa po vynechaní sezóny 2013 opäť stal trénerom daviscupového tímu (namiesto Jána Krošláka), teda dvojkou v zázemí. Takisto po daviscupovej absencii v minulom roku sa do akcie vracia Kučerov bývalý zverenec Martin Kližan – na Ukrajine aj doma so Švédmi chýbal zo zdravotných dôvodov.

ITF minulý týždeň informovala, že Davis Cupu aj Fed Cupu žien pridelila – aj v logu – štatút oficiálnych majstrovstiev sveta reprezentačných družstiev.

Prvá z dvoch piatkových dvojhier sa začne o 15.00 h, sobotňajšia štvorhra je na programe od 14.00 h a začiatok nedeľňajšieho diania (dve dvojhry) stanovili na 13.00 h. Vstupenky na singlové dni stoja zhodne 6 eur, na deblovú časť 3 eurá. Lístky sú k dispozícii na www. ticketportal.sk, www.predpredaj.sk a na recepcii NTC. Hlavným rozhodcom bude Brit Tom Kinloch, empjarovými arbitrami Poľka Gabriela Zalogová a domáci Michal Varmus.

Postupujúci si vo finálovom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny 4. – 6. apríla zmeria sily s Rakúšanmi. Tím SR by aj v tomto prípade mal výhodu domáceho prostredia. V prípade Lotyšov o nej rozhodol dodatočný žreb, proti Rakúšanom by to vyplynulo z pravidla o reciprocite.

Slováci sa piaty raz v rade zachránili v „II. lige“ v hierarchii Davis Cupu, keď si 13. – 15. septembra 2013 v Bratislave poradili so Švédmi 3:2. Ak chcú finalisti ročníka 2005 postúpiť v sezóne 2014 do svetovej skupiny, v ktorej naposledy hrali v roku 2006, musia dosiahnuť tri víťazstvá v rade – dve vo svojej skupine a potom jedno v septembrovom play-off o elitnú šestnástku ročníka 2015.

Lotyšsko je nováčikom v I. skupine euro-africkej zóny. Dosiaľ naposledy v nej hralo v sezóne 2010. Vlani rozhodlo o svojom návrate na túto úroveň septembrovým víťazstvom 3:2 nad Fínmi. V Rige vtedy 2,5 bodu vybojoval Gulbis, hostia boli bez Jarkka Nieminena.

Oficiálna predbežná nominácia tenistov Slovenska:

Lukáš Lacko (96. vo svetovom rebríčku vo dvojhre, 661. vo štvorhre)
Martin Kližan (106. / 107.)
Andrej Martin (148. / 346.)
Michal Mertiňák (1346. / 91.)
nehrajúci kapitán: Miloslav Mečíř

Predpokladaný káder Lotyšska:
Ernest Gulbis (24. / 797.)
Andis Juška (457. / 585.)
Martinš Podžus (654. / 1365.)
Mikelis Libietis (702. / 799.)
nehrajúci kapitán: Karlis Lejnieks

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #nominácia #Davisov pohár #Lotyšsko