Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena prehrala prvý set, no potom sfúkla Číňanku Na Li

Najvyššie nasadená Serena Williamsová zvíťazila vo finále WTA Championships v Istanbule nad Číňankou Na Li za 130 minút 2:6, 6:3, 6:0.

27.10.2013 18:51
Serena Williamsová Foto:
Serena Williamsová počas finále v Istanbule.
debata

Sedemnásťnásobná singlová grandslamová šampiónka S. Williamsová si odnáša si 2 145 000 ame­rických dolárov, zdolanú uteší 1 090 000 USD. Serena si pripísala svoj 11. tohtoročný primát a 57. celkovo.

Na Li od stavu 0:1 odskočila v tomto dueli tridsiatničiek na 5:1 a napokon sa jej nevypomstilo, že na príjme v siedmej hre nezužitkovala dva setbaly za sebou. V ôsmom geme pri dovedna štvrtej šanci vyskúšala štýl servis – volej a súperka zle namierila bekhendové obhodenie spod tlaku. Číňanka bola v otváracej časti zápasu energickejšia, aktívnejšia aj istejšia. Američanka pripomínala zarážajúco mdlú pasáž zo semifinále proti Srbke Jelene Jankovičovej.

V dramatickom otváracom geme druhého dejstva s deviatimi zhodami však Ázijčanka nevyužila dva brejkbaly a čoskoro mala dokonca manko 0:3, keď v druhej hre neodolala tretej hrozbe. Ešte síce vyrovnala na 3:3, ale v ôsmej hre stratila servis na nulu po forhendovej kontre vedľa (3:5) a Američanka už si dokázala vynútiť pokračovanie. V deviatom geme sa presadila aj cez dva brejkbaly: prvý odstránila forhendovou kanonádou, druhý rýchlym „winnerom“ po vydarenom podaní. Potom si bodom priamo z podania utvorila tretí setbal a Na Li pokazila forhend. Tretí set sa Ázijčanke úplne vymkol z rúk, už nenašla hernú solídnosť a mentálnu odolnosť na to, aby rozbehnutú favoritku ešte potrápila. Serena si bekhendom popri čiare utvorila druhý mečbal a premenila ho rezolútnym víťazným úderom. V predmetnej šiestej hre pritom vymazala 5 brejkbalov, z nich prvé tri v rade.

Išlo o premiérové finále medzi tridsiatničkami v histórii tohto podujatia. Aspoň medzi najlepšie štyri sa dve hráčky v takomto veku v minulosti dostali iba raz, a to už v sezóne 1973 Američanka Nancy Richeyová-Gunterová a Francúzka Francoise Dürrová.

Tridsaťdvaročná S. Williamsová dosiahla na MS WTA svoj 15. zápasový úspech za sebou. Rekordom je 21 víťazstiev v rade z produkcie Američanky s českým pôvodom Martiny Navrátilovej. Celkový triumf na majstrovskom podujatí si Serena vybojovala okrem vlaňajška aj na ročníkoch 2001 a 2009 (v sezónach 2010 a 2011 neštartovala). Už dávnejšie je isté, že bude na čele počítačového poradia aj na konci tohto súťažného ročníka, v ktorom má bilanciu 78:4. Na zápasy na MS WTA celkovo stojí 25:5.

Američanka už samotným utorňajším nastúpením na kurt prekonala hranicu 10 miliónov zárobku tenisom v tejto sezóne. Prišla s 9 940 572 dolármi na konte. Serena bez zaváhania prešla základnou Červenou skupinou a Na Li Bielou skupinou.

Patrickom Mouratoglouom trénersky usmerňovaná Serena má proti Na Li štatistiku už 10:1 najmä zásluhou platnej série deviatich triumfov. Do nedele naposledy mala navrch v semifinále newyorských US Open 2013, a to jednoznačne 6:0, 6:3.

Tridsaťjedenročná hrdinka parížskeho antukového Roland Garros 2011 Na Li sa v pondelok posunie z 5. na 3. pozíciu vo svetovom rebríčku, čo znamená nielen osobný rekord (dosiaľ najvyššie bola na 4. priečke), ale aj absolútny ázijský – ženy či muža. Dosiaľ sa o toto kontinentálne maximum delila s Japonkou Kimiko Dateovou-Krummovou. Zverenkyňa bývalého kouča Justine Heninovej Carlosa Rodrígueza Na Li štartovala medzi elitou tretí raz bez prerušenia, pri prvých účastiach skončila s bilanciou 1:2 v základnej skupine.

Dvojhra – finále: Serena Williamsová (USA-1) – Na Li (Čína-4) 2:6, 6:3, 6:0 za 130 minút (37, 59, 34)

debata chyba
Viac na túto tému: #Na Li #Istanbul #Serena Williams