Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prehráva a padá v rebríčku. Čo dokáže Federer v New Yorku?

Roky zvládal grandslamové výzvy s noblesou jemu vlastnou. Sedemnásť titulov z turnajov veľkej štvorky nemá v histórii páru, ale momentálne okolnosti švajčiarskemu maestrovi tenisu neprajú. Pribúdajúce prehry s hráčmi bez mena, pád v rebríčku na siedme miesto a tiež 32 rokov na krku. Čo dokáže veľký Roger Federer na US Open v New Yorku?

26.08.2013 10:00
Roger Federer Foto:
Roger Federer.
debata

Ivaniševič mu verí, John McEnroe už nie

Posledný grandslamový turnaj sezóny v newyorskej štvrti Flushing Meadows bol dlho spätý s jeho úspechmi. V rokoch 2004 – 2008 mu nepretržite vládol, potom bol ešte raz vo finále a dvakrát v semifinále. Lenže časy tenisovej elegancie spojenej s drvivou ofenzívou sú preč a dnes Federer prvý raz po desiatich rokoch na Medzinárodných majstrovstvách Spojených štátov amerických nepatrí medzi favoritov na víťazstvo.

"Má 32 rokov, klesá v rebríčku a nedarí sa mu podľa predstáv. Hovorí síce o tom, že sa teší na ďalšie roky s tenisom, ale pochybujem, že vo vnútri ho tento stav teší,“ myslí si niekdajší skvelý tenista John McEnroe. Tento americký búrlivák získal sedem grandslamových titulov a kariéru ukončil ako 33-ročný. A vtedy už dávno nevyhrával veľké turnaje. Aj preto tvrdí, že Federer v tomto veku už nemá nárok na veľké úspechy.

"Neviem si predstaviť, že ešte zvládne odohrať sedem zápasov na vrcholnej úrovni a k tomu zdolá aj súperov z absolútnej špičky,“ cituje komentátora ESPN a CBS denník Washington Post.

Mladší a menej slávnejší brat Johna McEnroea Patrick má opačný názor. Švajčiarovi, ktorý má za sebou brilantnú kariéru, stále verí. "Nikdy by som si nedovolil podceniť velikánov typu Federera. Možno práve teraz, keď najväčšími favoritmi budú jeho súperi, to zvládne,“ vravel riaditeľ komisie pre hráčsky rozvoj Americkej tenisovej asociácie.

Ani chorvátska legenda Goran Ivaniševič si nemyslí, že Federer už nemá čo dať svetovému tenisu. "Všeobecne panuje predstava, že US Open vyhrá jeden z tria Djokovič, Nadal, Murray. Je tu však stále aj Federer. Na takom rýchlom povrchu by som ho určite neodpisoval,“ cituje niekdajšieho kráľa podania švajčiarsky denník Blick.

Stále verí, že môže zvíťaziť

Federer je nasadenou sedmičkou US Open. Tak nízke nasadenie mal naposledy predtým v roku 2002. Pred mesiacom si sťažoval na problémy s chrbtom a tiež sa pokúšal zväčšiť hlavu svojej rakety. Testy nedopadli dobre, prehrával, preto sa vrátil k starému modelu. Momentálne ho nezaujímajú tieto negatívne sprievodné faktory, ani reči odborníkov či súperov. Je pripravený koncentrovať sa na seba a predviesť svoj najlepší tenis.

"Pred týždňom som bol päťka rebríčka, teraz som sedmička. Neprikladám tomu veľký význam. Dôležité je to, že som stopercentne pripravený. Cítim, že mám šancu zabojovať o víťazstvo na US Open,“ cituje rodáka z Bazileja internetový portál newyorského grandslamu.

Nadal môže byť jednotka

Žreb nebol k švajčiarskej legende príliš naklonený. V 1. kole ho čaká Slovinec Grega Žemlja, ale už v treťom nebezpečný Američan Sam Querrey. Ak sa dostane až do štvrťfinále, postaví sa proti Rafaelovi Nadalovi, ktorý tohto roku neprehral na tvrdom povrchu jediný zápas (bilancia 15:0) a celkovo vyhral už deväť turnajov.

Zatiaľ naposledy mu podľahol pred vyše týždňom vo štvrťfinále turnaja série ATP Masters 1000 v Cincinnati. Ak Nadal ovládne US Open a Djokovič prehrá v semifinále alebo ešte skôr, vystrieda Španiel Srba na poste svetovej jednotky.

"Nadal je pre Federera niečo ako nočná mora. Ale práve zápas proti takému súperovi na veľkom turnaji ukáže, ako na tom Roger skutočne je a na čo ešte má. Samozrejme, obaja si to štvrťfinále musia najprv vybojovať,“ tvrdí vo svojom komentári Neue Zürcher Zeitung.

"Som prekvapený tým, ako hrá Nadal dobre aj na rýchlych tvrdých povrchoch. Určite s ním treba vážne rátať aj v New Yorku,“ vyhlásil uznanlivo Federer pre BBC.

Roger Federer na US Open
2000 3. kolo
2001 – 2003 4. kolo
2004 – 2008 víťazstvá
2009 finále
2010 – 2011 semifinále
2012 štvrťfinále
debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #federer