Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Federer prehráva, dôvod na paniku nevidí

Sedemnásť grandslamových titulov, miesto na historickom piedestáli svetového tenisu, ale aj 32 rokov na krku a stúpajúci počet prehier. Tá zatiaľ posledná musí Rogera Federera veľmi bolieť.

27.06.2013 21:00
Roger Federer Foto:
Roger Federer.
debata (1)

Na wimbledonskej tráve, kde predtým sedemkrát pózoval do kamier s pohárom nad hlavou, tentoraz nezožal úspech a slávu. S Ukrajincom Sergijom Stachovským, 116. hráčom rebríčka, prehral už v 2. kole. Nevedel si poradiť s jeho výborným podaním a ofenzívnou hrou v štýle podanie – volej. Keď po zápase odchádzal, ledva zakýval fanúšikom. Zdúchol skôr, než býval zvyknutý z trávy centrálneho dvorca v All England Clube.

"Niekedy je lepšie odísť bez slávnostného ceremoniálu. Ale tlačovke som sa nevyhol. To sa nedá… Aspoň môžete vidieť, aký som sklamaný,“ podotkol pred médiami po jednej z najťažších prehier v kariére. "Magické, fantastické, výnimočné. Lepšie som hrať nemohol,“ reagoval ukrajinský víťaz.

Federer prišiel o predĺženie šnúry 36 účastí vo štvrťfinále, ktorú rekordne naťahoval na grandslamových turnajoch od svojho prvého víťazstva vo Wimbledone v roku 2003. Prvý raz od roku 2005 prehral s hráčom z druhej stovky rebríčka a navyše na svojom najobľúbenejšom povrchu. Nie sú to všetko signály toho, že sa blíži koniec jednej veľkej tenisovej éry?

"Môžem byť hrdý na to, že som sa dostal 36-krát do štvrťfinále grandslamu. Je to krásne číslo,“ snažil sa zastrieť smútok po predčasnom vyradení. "Takáto prehra sa, samozrejme, znáša veľmi ťažko. Netreba však smútiť. Som zdravý a tenis ma stále baví. Chcem ho hrať ešte niekoľko rokov a ani táto sezóna sa ešte zďaleka neskončila,“ odkázal svojim fanúšikom.

Federer akoby sa nechcel zmieriť s faktom, že s pribúdajúcimi rokmi ubúda z jeho tenisového majstrovstva. Od januára 2010 triumfoval na turnajoch grandslamovej štvorky len vlani vo Wimbledone. A ani ostatných turnajových titulov mu už veľa nepribudlo. V rebríčku ho teraz čaká pád z tretieho na piate miesto.

"Nie je dôvod na paniku. Treba sa vrátiť k poctivej práci a vrátiť sa na dvorce silnejší. Verím, že to dokážem,“ dodal sedemnásobný wimbledonský víťaz.

1 debata chyba