Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Posledná šanca na triumf? Federer môže vyhrať ôsmy raz Wimbledon

V roku 2001 sa skončila vo Wimbledone éra Peta Samprasa. Šnúru 31 víťazstiev tohto fenomenálneho Američana prestrihol v osemfinále 19-ročný mladík Roger Federer.

23.06.2013 09:00
Roger Federer Foto:
Roger Federer.
debata

Nikdy predtým ani potom sa už títo dvaja v súťažnom zápase na kurte nestretli. Impulz na výmenu stráží vo svetovom tenise to však bol dostatočný.

"Pištoľníka Peta odstrelili. A Federer prelomil nielen jeho podanie, ale aj svoju vôľu,“ napísal vtedy bulvárny The Sun.

"Ak raz zvíťazím na grandslamovom turnaji, tak potom to bude Wimbledon. Triumf nad Samprasom mi dodal potrebnú guráž,“ reagoval švajčiarsky tínedžer.

Roky sa nedajú zastaviť

Budúcnosť mu dala za pravdu a nielen vo Wimbledone. Sampras už ôsmy titul na londýnskej tráve nepridal, ale Federer stále môže. Vlani sa siedmym víťazným pohárom z All England Clubu vyrovnal svojmu americkému vzoru a tento rok ho túži predstihnúť. O titul najúspešnejšieho hráča histórie ho pripravil už dávnejšie. Samprasových 14 grandslamových exponátov prekryl svojimi sedemnástimi. Pridá teraz osemnásty?

"Federer bude mať čochvíľa 32 rokov a dobre vie, že veľa príležitostí vyhrať grandslamový turnaj mu už nezostáva. Vo Wimbledone má však stále šancu,“ uviedol vo svojom blogu na ESPN Peter Bodo.

zväčšiť Foto: Pravda
Roger Federer, infografika

Uznávaný tenisový odborník sleduje podrobne kariéru Rogera Federera a upozorňuje na to, že éra špičkového hráča už nebude mať dlhé trvanie a zostane len legenda. Roky sa nedajú zastaviť. Od triumfu na Australian Open 2010 vyhral z trinástich grandslamových turnajov len jediný – vlani sa tešil práve vo Wimbledone. Z desiatich zápasov proti trojici Djokovič, Nadal, Murray uspel na turnajoch veľkej štvorky za posledné tri roky len trikrát, z toho dvakrát pred 12 mesiacmi na londýnskej tráve. V semifinále vyradil Djokoviča a vo finále si poradil s Murrayom. Federer má vo Wimbledone zápasovú bilanciu 66 víťazstiev a 7 prehier.

"Tráva je tým povrchom, kde so svojou rýchlou hrou ešte môže byť úspešný. Vlani to dokázal a tento rok to môže znova potvrdiť,“ napísal Peter Bodo.

Sláva alebo pád

Lenže súčasný Federer už nie je tým neohrozeným tenisovým dobyvateľom z minulosti. V úvode roka sa nedostal do finále Australian Open a nedávno na Roland Garros v Paríži neuhral vo štvrťfinále proti Francúzovi Tsongovi ani set. V rebríčku je momentálne tretí, ale ak sa vo Wimbledone nedostane do finále, hrozí mu zosun na piate alebo až šieste miesto. Tak nízko nebol od roku 2003. Ubehlo takmer pol roka, kým sa dočkal prvého turnajového triumfu v tejto sezóne, celkovo 77. v kariére. Jeho víťazstvo na tráve v nemeckom Halle prišlo v pravý čas. Dvihol si ním sebavedomie pred trávnatým vrcholom.

"To sú presne tie víťazné zápasy, ktoré teraz potrebujem. Pripravil som sa veľmi dobre na túto časť sezóny a vypláca sa mi to,“ konštatoval Federer.

O dva týždne to bude presne desať rokov, čo Švajčiar s elegantnou, ale drvivou ofenzívou prvý raz ovládol Wimbledon. O dva týždne sa tiež ukáže, či ešte má na to, aby oslavoval titul na najslávnejšom turnaji aj po desiatich rokoch.

Keď som dvíhal v roku 2003 na centrálnom kurte v Londýne nad hlavu víťazný pohár, bola to úľava. Mnohí mi predpovedali úspech a ja som im to musel dokazovať. Bol v tom veľký tlak, ktorý už teraz necítim. Chcem len čo najlepšie hrať a predať svoju formu,“ povedal Federer po príchode do Londýna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba