Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Predstihne Nadal Federera? Je to možné, tvrdia legendy

Keď sa v roku 2004 musel ešte nie 18-ročný Rafael Nadal odhlásiť pre zranenie z tenisového turnaja Roland Garros, rozplakal sa. Vtedy nemohol tušiť, že o deväť rokov neskôr bude mať z parížskej antuky osem titulov a tenisová história ho povýši na jednu zo svojich novodobých legiend.

10.06.2013 17:36
Indian Wells Tennis Foto: ,
Rafael Nadal (vpravo) s Rogerom Federerom.
debata

Nadal je kráľ antuky. Nespochybniteľne. V Paríži vyhral 59 zo 60 zápasov, na ktoré nastúpil. Celkovo za 11 rokov kariéry na najpomalšom povrchu dosiahol 292 víťazstiev a prehral len 21-krát. Úspešnosť 93,29% je pri takom počte odohraných zápasov najvyššia v histórii.

"Tenis ma živí, ale najmä baví. Dopredu ma posúva viera v ďalšie víťazstvá. Som hráč a milujem svoj šport,“ povedal Nadal po ôsmom parížskom titule.

Zastaviť ho môžu iba kolená
Charizmatický Španiel oslávil pred týždnom 27. narodeniny a vo svojej zbierke má už 12 grandslamových trofejí. Viac ich vybojovali iba Pete Sampras (14) a Roger Federer (17). Nečudo, že internetový svet tenisu zaplavili otázky s očakávaným obsahom: „Bude z Rafu najúspešnejší hráč histórie?“ Diskutujúci sa väčšinou zhodujú, že áno.

"Len jeho kolená ho môžu zastaviť v ďalšom rozlete. Verím, že sa tak nestane,“ vravel po finálovej parížskej prehre Nadalov krajan David Ferrer. "Ak niekto môže historicky predstihnúť Federera, tak jedine on,“ dodal 31-ročný Španiel.

"Tenis potrebuje zdravého Nadala. Držím prsty do budúcnosti,“ pridala sa americká legenda John McEnroe. "Má na to, aby získal viac titulov ako Federer a rozhodne k tomu smeruje,“ tvrdí ďalší z jeho veľkých krajanov Manolo Santana, ktorý oslavoval titul v Paríži v rokoch 1961 a 1964.

Ďalší ľavák z Malorky Carlos Moya bol Nadalovým mentorom na začiatku kariéry. Bol jeden z prvých, ktorí hovorili o zlatej ruke a buldodžej povahe rodáka z Manacoru. Bývalá svetová jednotka je však obozretná v predpovediach.

"Je pravdepodobné, že ešte nejaké grandslamové víťazstvá pridá. Momentálne je iba tretí v poradí a Federer má stále veľký náskok,“ cituje Moyu portál športového denníka Marca.

Už má istý Londýn
Nadal bol počas kariéry už niekoľkokrát na vrchole a zakaždým z neho spadol nielen vďaka lepším súperom, ale aj vinou opakujúcich sa zranení. To posledné bolo veľmi nepríjemné. Boľavé ľavé koleno ho vlani po Wimbledone vyradilo na viac ako sedem mesiacov. Keď koncom minulého roka odhlasoval jeden turnaj za druhým, začali sa ozývať hlasy, či bude ešte schopný vrátiť sa do špičkového tenisu. Vrátil sa a dokonca v lepšej fazóne, ako predtým. Od februára sa dostal do finále všetkých deviatich turnajov, na ktorých sa predstavil a sedem z nich vyhral. V čílskom Viňa del Mar ho zdolal Argentínčan Horacio Zeballos a v Monte Carle svetová jednotka Novak Djokovič.

"Na prvom turnaji vo Viňa del Mar sa herne trápil. Na druhom v Sao Paule ani nechcel nastúpiť pre bolesti kolena na semifinále. Napokon vybojoval trojsetové víťazstvo nad 111. hráčom rebríčka Martinom Alundom, ale vytrpel si svoje,“ prezradil po čase strýko Toni, ktorý je mužom číslo jeden po Nadalovom boku.

Po triumfe na Roland Garros sa stal jeho synovec prvým postupujúcim na koncoročný Turnaj majstrov v Londýne. Z piatej priečky rebríčka sa síce zatiaľ neposunul vyššie, ale keďže odteraz už neobhajuje žiadne body z vlaňajška, reálne môže pomýšľať aj na útok na vrchol rebríčka.

"Napriek tomu, že som vynechal Australian Open, mám oveľa viac bodov, než som mohol dúfať. Cítim sa výborne a verím, že ich nazbieram ešte veľa do konca roka. Na čo to bude stačiť, uvidíme,“ cituje Nadala server ATP.

debata chyba