Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampiónku Serenu môže zastaviť len ona sama. Ak skončí

Najstaršia a najlepšia. A už 31 zápasov nezdolaná. Taká je nová šampiónka Roland Garros Serena Williamsová.

10.06.2013 08:00
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová.
debata

Najväčšiu favoritku nezastavila na jej ceste za najcennejším antukovým titulom po 11 rokoch ani Ruska Maria Šarapovová. Po finálovej prehre 4:6, 4:6 sa jej oči zaliali slzami a len smutne skonštatovala.

„Riskovala som, dávala do úderov všetko. Lenže to, čo je pre mňa neskutočný risk, to ona zahrá s tou najväčšou ľahkosťou. Keď treba, trafí z returnu čiaru, zahrá volej tesne nad sieťou alebo dá eso.“

S tými esami to bolo v závere finále príznačné. Keď Serena za stavu 5:4 v druhom sete podávala na víťazstvo, zahrala tri esá a prakticky na to isté miesto. S tým by nič neurobili zrejme ani dve Šarapovové…

Bol v tom aj kus zvláštnej symboliky. Dvadsaťšesťročná šampiónka z vlaňajška odovzdala v Paríži žezlo o päť rokov staršej súperke. Američanka zažila cestou za šestnástym grandslamovým titulom len jeden kritický moment. To keď ju vo štvrťfinále prinútila Svetlana Kuznecovová ísť do tretieho setu. V ňom viedla Ruska 2:0 a bola pri podaní Američanky trikrát len loptičku od náskoku 3:0. Vtedy však Serena zabrala a v ďalšom priebehu povolila súperke, šampiónke z Paríža z roku 2009, už len jednu hru.

“Bola to skúška mentálnych a fyzických síl a ja som v nej obstála,” vravela vtedy po zápase.

Serena bola vždy veľká šampiónka na kurte, ale nie vždy bola šťastná aj v súkromí. Keď pred 11 rokmi ovládla štyri grandslamové turnaje za sebou (tzv. Serena Slam), bol to aj výsledok frustrácie z nevydareného vzťahu s hráčom amerického futbalu LaVarom Arringtonom. Odvtedy si mužov príliš nepúšťala k telu. Všetko sa zmenilo až príchodom Patricka Mouratogloua.

Základateľ známej tenisovej akadémie prevzal nad ňou ochrannú ruku pred rokom, keď v Paríži šokujúco prehrala už v 1. kole. Ich spolupráca nadobudla hviezdne rozmery: Serena triumfovala vo Wimbledone, na olympijských hrách v Londýne, na US Open v New Yorku a vyhrala aj koncoročný Turnaj majsteriek v Istanbule. Stala sa opäť svetovou jednotkou a momentálne ťahá šnúru 31 zápasov bez prehry, ktorá je rekordná v celej jej kariére.

To, že vzťah tréner – hráčka postupne prerástol do intímnej sféry, je dnes jedným z najhoršie strážených verejných tajomstiev v športe. Tvrdí to anglický Daily Mail. Mouratoglou má veľký vplyv na Serenu. Mimo kurtu ju upokojil a na ňom ju urobil mentálne ešte silnejšou ako bola predtým. Dokonca sa kvôli nemu naučila dobre po francúzsky, čo dávala najavo aj vo flešových rozhovoroch po svojich víťazných zápasoch v Paríži.

"Patrick rozumie tenisu ako málokto. A má zaujímavý pohľad na veci, ktoré súvisia s tenisom. Keď som v zápase 2. kola mala nastúpiť proti domácej Garciovej, sťažovala som sa mu, že budem mať proti sebe francúzske publikum. On na to s pokojom odvetil, že diváci nebudú proti mne, ale budú fandiť súperke a to je rozdiel,” vravela staronová šampiónka Roland Garros. Triumfom v Paríži dala trénerovi a zároveň partnerovi pekný darček k 43. narodeninám. Oslavoval ich práve v sobotu.

Ak si niekto myslel, že Serena Williamsová sa po veľkých zdravotných problémoch pred dvoma rokmi (porezaná noha, pľúcna embólia) vráti na kurty už len tenisovo dožiť, hlboko sa mýlil. Dnes má na konte 16 grandslamových titulov vo dvojhre a už len o dva zaostáva za legendami Martinou Navrátilovou a Chris Evertovou. Ak bude pokračovať v nastolenom trende, ešte pred dovŕšením 32 rokov (narodená 26. septembra 1981) ich môže dostihnúť, keďže medzitým odohrá Wimbledon a US Open.

„Nemyslím si, že v súčasnej forme ju môže niekto zastaviť. Iba ak ona sama – ak sa rozhodne skončiť,“ povedal Mouratoglou v rozhovore pre Tennis World.

debata chyba