Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šarapovová chce po roku titul z Paríža, Serena Williamsová po 11 rokoch

Obhajkyňa titulu potrebovala tri sety, svetová jednotka povolila súperke jediný gem. Parížsky antukový grandslam Roland Garros uvidí finále dvoch rebríčkovo najvyššie postavených tenistiek.

06.06.2013 18:05
Maria Šarapovová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata

Zatiaľ čo Američanka Serena Williamsová predviedla v semifinále uragán víťazných úderov, ktorým sfúkla Talianku Saru Erraniovú 6:0, 6:1, Ruska Maria Šarapovová sa proti Viktorii Azarenkovej zapotila. Obhajkyňa titulu z Ruska zdolala Bielorusku 6:1, 2:6, 6:4.

Jedenásť dvojchýb, štyri nepremenené mečbaly. Ale aj 12 es, 42 víťazných úderov a oveľa útočnejší prejav. Takto sa prezentovala Šarapovová v prvom semifinále. Prvý set zvládla Ruska žijúca na Floride excelentne – za stavu 0:1 získala šesť hier po sebe. V druhom sete jej prestali vychádzať riskantné údery do rohov a k čiaram a povolila z tempa. Húževnatá súperka to využila a vyhrala ho 6:2. Potom začalo pršať a nehralo sa takmer pol hodinu.

„Prestávka mi pomohla skoncentrovať sa na rozhodujúci set,“ priznala Šarapovová po stretnutí.

Na kurt sa vrátili obe hráčky maximálne nabudené, čo dávali najavo možno ešte hlasnejšími výkrikmi pri úderoch ako zvyčajne. Šarapovová ušla na 4:2 a vzápätí pridala aj piatu hru. Podávala na víťazstvo, ale začala vyrábať dvojchyby. Nepremenila až štyri mečbaly a Azarenková znížila na 3:5 aj 4:5. Na viac však nemala. Ďalšie podanie na víťazstvo už držiteľka kariérneho grandslamu z Ruska zvládla.

"Nie nadarmo sa hovorí, že urobiť posledný krok je najťažšie. A koho by som chcela vo finále? Serena Williamsová hrá vo skvelej forme, ju asi nie,“ dodala v prvom interview na kurte 26-ročná Ruska.

Serena Williamsová rozprášila v semifinále Saru... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Serena Williamsová Serena Williamsová rozprášila v semifinále Saru Erraniovú.

Želanie sa jej nesplnilo. Tridsaťjedenročná Američanka absolútne ovládla druhé semifinále a s frustrovanou súperkou si robila, čo chcela. Nasúkala 40 víťazných úderov, predviedla päť čistých hier a jediný gem povolila Talianke za stavu 6:0 a 3:0. Svetová päťka Erraniová sa po ňom tešila s rukami nad hlavou a diváci jej tlieskali ako po premenenom mečbale.

„Bola som maximálne sústredená od začiatku do konca. Chcela som vyhrať každú loptičku. Vo finále to nebude jednoduché, ale verím, že to po 11 rokoch zvládnem,“ uviedla parížska šampiónka z roku 2002.

Serena Williamsová postúpila do svojho dvadsiateho grandslamového finále. Pätnásť z nich zatiaľ premenila na víťazstvá.

Finále dvohry žien odohrajú v Paríži v sobotu od 15.00 h SELČ. Ešte predtým budú v piatok na programe mužské semifinálové zápasy. Stretnú sa v nich Španiel David Ferrer s Francúzom Joom-Wilfriedom Tsongom a svetová jednotka Srb Novak Djokovič so sedemnásobným šampiónom Španielom Rafaelom Nadalom.

Fakty z Roland Garros

Ženy – semifinále: Šarapovová (Rus.-2) – Azarenková (Biel.-3) 6:1, 2:6, 6:4, S. Williamsová (USA-1) – Erraniová (Tal.-5) 6:0, 6:1. Štvorhra mužov – semifinále: B. Bryan, M. Bryan (USA-1) – Peya, Soares (Rak./Braz.-7) 6:1, 6:4, Llodra, Mahut (Fr.) – Cuevas, Zeballos (Urug./Arg.) 7:6 (4), 6:2. Miešaná štvorhra – finále: Hradecká, Čermák (ČR) – Mladenovicová, Nestor (Fr./Kan.-5) 1:6, 6:4, 10:6. Dvojhra dievčat – štvrťfinále: Chiricová (USA) – Kristína Schmiedlová (SR) 6:0, 6:2.

debata chyba