Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nadal vyťažil z minima maximum, ale ja nie, ľutoval po zápase Kližan

Čo sľúbil, to aj splnil. Aj keď to stačilo iba na jeden set. Martin Kližan sa Rafaela Nadala v Paríži nezľakol.

31.05.2013 17:24
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan posiela víťazný forhend v zápase proti Rafaelovi Nadalovi.
debata (1)

S antukovým kráľom a sedemnásobným šampiónom odohral v 2. kole na Roland Garros pomerne vyrovnanú partiu. Kližan prehral 6:4, 3:6, 3:6, 3:6 a rozlúčil sa ako posledný slovenský zástupca vo dvojhre. „Do polovice zápasu to bolo otvorené. Potom som prestal využívať svoje šance. Škoda, lebo proti súperom ako je Nadal sa to nevypláca,“ vravel Kližan v rozhovore pre Pravdu.

Ako by ste zhodnotili svoj výkon v zápase?
V prvom sete som hral výborný tenis, ale aj Rafa hral dobre. Rozdiel bol v tom, že on mi dal jednu – dve šance, ktoré som využil a on tie svoje nie. Druhý set bol rovnaký, ale v opačnom garde. Za stavu 2:3 v treťom sete som viedol 40:15 pri jeho podaní, ale pokazil som tri bekhendové returny. To bola najväčšia škoda, mohlo byť 3:3 a zápas by bol stále otvorený. Mal som však lepšie využívať svoje šance. On z mála vyťažil maximum, ja som tie svoje nepremenil.

Vo štvrtom sete viedol Nadal už 5:1, ale ešte ste ho zdramatizovali.
Trikrát po sebe mi vzal podanie, čo nemôžem dopustiť. Je to skúsený hráč a proti takému musím využiť každé jeho zaváhanie. Inak sa mi to vypomstí, ale som rád, že som sa ešte raz vrátil do zápasu.

Nechýbali vám v závere už aj fyzické sily?
Keď sa Nadal rozbehne, súpera zatlačí, to sa už hrá ťažko. Nemyslím si, že mi chýbali sily. Keď mi vo štvrtom sete po mojom podaní vrátil prakticky všetko, možno to vyzeralo, že sa opúšťam. Ale bojoval som do konca.

Prekvapil vás Nadal niečím?
Nemyslím si, že ma prekvapil. Vedel som, čo hrá a v čom je najmä nebezpečný. On aj bol, ale ja som mal lepšie reagovať a využívať svoje šance.

Bol to zápas, z ktorého sa dá poučiť do budúcnosti?
Jednoznačne. Také zápasy sú o skúsenostiach. Preto musím robiť všetko preto, aby som čo najviac hral proti hráčom ako je Nadal. Či už v zápasoch, ale aj v tréningoch. Len to ma posunie dopredu.

Mrzí vás ešte, že ste sa tesne nezmestili medzi nasadených v Paríži?
Mrzí – nemrzí. Možno by som uhral o jedno kolo viac a potom dostal Nadala. Musím hrať tak, aby som si nasadenie na veľkom turnaji zaslúžil. Teraz mi to ušlo, bol som prvý nenasadený, a preto som hral taký ťažký zápas už v 2. kole. Už je zbytočné o tom hovoriť.

Aký program máte po Roland Garros?
Teraz sa zameriam na trávu, čaká ma turnaj v Eastbourne. Po Wimbledone príde ešte návrat na antuku na turnajoch v Stuttgarte, Hamburgu a Umagu a potom smer Amerika a tvrdé povrchy.

Slováci si zahrali dve kolá
Slovenských tenistov v hlavnej súťaži na Roland Garros bolo osem. Šiesti preskočili prvú prekážku, ale do tretieho kola v Paríži sa už nedostal nikto. Martin Kližan skončil na najväčšom favoritovi Nadalovi a Lukáš Lacko, ktorý rozhodne nie je antukár, prehral s nasadeným Američanom Querreyom.

Potešila grandslamová debutantka Karolína Schmiedlová, ktorá k trom víťazstvám v kvalifikácii pridala aj cenný skalp Belgičanky Wickmayerovej. Uznanie si zaslúži aj Zuzana Kučová. Pri rozlúčke s kariérou vyhrala úspešná kvalifikantka štyri zápasy.

Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová doplatili v 2. kole na objektívne ťažký žreb, a to ešte Rybáriková vzala set bývalej šampiónke Kuznecovovej. Daniela Hantuchová sa lúčila v 1. kole po prehre s bývalou svetovou jednotkou Srbkou Jankovičovou. Sklamala Dominika Cibulková. Erakovicová rozhodne nebola súperka, ktorá mala v 2. kole zastaviť nasadenú šestnástku.

1 debata chyba