Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pri parížskej rozlúčke ju inšpiroval Štefánik

Do Paríža prišla s vedomím, že si zahrá jedno kolo v kvalifikácii a zavesí raketu na klinec. Napokon z toho boli štyri víťazné zápasy a postup do 2. kola hlavnej súťaže.

30.05.2013 17:02
Zuzana Kučová, Roland Garros Foto: ,
Slovenka Zuzana Kučová.
debata

Tenisová tridsiatnička Zuzana Kučová prežila najkrajšie chvíle kariéry v jej samom závere. Na Roland Garros ju zastavila až francúzska rovesníčka Virginie Razzanová, ktorej už nemala silu vzdorovať po prvom víťaznom sete.

"Rok a pol predtým som nehrala a prakticky ani netrénovala. Telo sa nedá oklamať. Nahovárať si, že prídem do Paríža a urobím dieru do sveta, to už nie. Napriek tomu som dosiahla najlepší výsledok kariéry a s tým som veru nerátala,“ vravela vyrovnaná po prehre v 2. kole. Málokedy sa stáva, že zdolaná hráčka poďakuje svojej premožiteľke za krásny rozlúčkový zápas. Kučová to urobila, hoci v poslednom sete utŕžila nepopulárneho „kanára“.

"Bolo to plné emócií a vydala som zo seba všetko, čo mi zostalo. Nebolo toho veľa. V prvom sete to ešte išlo, ale potom zo mňa odišla energia. Ale súperka hrala výborne,“ podotkla uznanlivo hráčka, ktorá nikdy neprekročila prah prvej stovky rebríčka. Svojím prístupom a vystupovaním však možno patrila aj do najlepšej desiatky.

Kučová priznala, že rozlúčku s tenisom na svojom obľúbenom turnaji v Paríži nevnímala len cez dianie na tenisových kurtoch. Vraví dokonca, že nadobudla nový životný rozmer. Čím konkrétne?

"Roky som mala na turnajoch v hlave len tenis a nakupovanie. Teraz som neďaleko hotela, kde som bývala, objavila Námestie Milana Rastislava Štefánika, našla som tam aj pamätnú plaketu a byt, v ktorom Štefánik býval počas svojho pôsobenia v Paríži. Nechala som sa inšpirovať týmto superčlovekom a v zápasoch mi to dodávalo vietor do plachiet. Tak veľmi ma to nabudilo, že som konečne na grandslamovom turnaji prelomila kliatbu 1. kola. Som šťastná,“ referovala nabitá emóciami.

Kučová ešte úplne nekončí. Istý čas si ešte bude zarábať tenisom na ligových súťažiach v zahraničí. Čakajú ju zápasy v Rakúsku, Holandsku a Nemecku až do konca júla a potom ešte v novembri definitívny koniec vo Francúzsku. Tvrdí, že na plnohodnotný návrat ju už nik neprehovorí.

"Známi to ešte na mňa skúšajú, aby som pokračovala, ale ja som šťastná, že je už koniec. Vedela som od začiatku, že toto bude môj posledný turnaj. Po zranení mi už chýba motivácia, vnímam aj iné hodnoty ako len dookola tenis. Ten mi už chýbať nebude,“ dodala.

debata chyba